петък, 23 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7111 прочитания

  Масов вот на недоверие срещу еврото

  Отливът на капитали от еврозоната вещае икономически колапс
  24 август 2012, 11:42 a+ a- a

  Масова миграция на активи от еврозоната към по-сигурни страни наблюдават анализатори. Притеснени за съдбата на еврото корпорации, централни банки и обикновени хора търсят сигурни убежища за капиталите си, разказва авторитетният вестник Washington Post.

  Последният случай е на застрахователния гигант AIG. Очевидно загубила вяра в еврото, компанията реши да изнесе милиони долари извън еврозоната, като намали активите си в германски, френски, испански и италиански банки, отбелязва Washington Post.

  Подобни стъпки по-рано предприе и компанията майка на British Airways – International Airlines Group, която обяви, че ограничава експозициите си към изпадналата в криза Испания.

  Примерите са показателни за продължаващата тенденция за отлив на капитали от еврозоната. Според анализатори тази миграция на активи е своеобразен вот на недоверие срещу еврото, който обезкървява банковите системи в най-силно засегнатите страни.

  Ако бизнесът и хората загубят вяра в еврото, то това може да доведе до масов износ на активи, който на свой ред може да предизвика икономически колапс, предупреждават експерти пред Washington Post.

  „Хората все още не са обхванати от паника, но опасенията растат”, подчертава италиански експерт.

  Притесненията за бъдещето на еврото доведоха до поевтиняване на единната европейска валута през последните месеци. От началото на годината стойността на еврото се е обезценила с 4% спрямо долара.

  И ако в началото на кризата движението на капитали беше в рамките на еврозоната, най-вече в посока юг-север (от затруднени страни като Португалия, Гърция и Испания към по-стабилни като Германия), то от средата на миналата година се забелязва отлив от еврозоната въобще.

  Само за миналата година от Италия и Испания са изнесени активи за съответно 160 и 100 милиарда евро, което представлява около 10% от брутния им вътрешен продукт, подчертава анализатор на Citigroup.

  Данни на Международния валутен фонд (МВФ) пък сочат, че през първото тримесечие на 2012 централните банки са държали в евро едва 25% от валутните си резерви при 27% пред същия период на 2010.

  Популярни чуждестранни валути, които се смятат за сигурни убежища в кризата, са британският паунд, американският долар, швейцарският франк и японската йена. На голяма почит се радват и скандинавските валути, отбелязва Washington Post.

  За да спрат миграцията на активи от еврозоната, някои страни обмислят да въведат рестрикции, които обаче едва ли ще се окажат много резултатни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 8 часа
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 8 часа
  преди 8 часа
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 9 часа
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 10 часа
  преди 13 часа
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията