понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7203 прочитания

    Масов вот на недоверие срещу еврото

    Отливът на капитали от еврозоната вещае икономически колапс
    24 август 2012, 11:42 a+ a- a

    Масова миграция на активи от еврозоната към по-сигурни страни наблюдават анализатори. Притеснени за съдбата на еврото корпорации, централни банки и обикновени хора търсят сигурни убежища за капиталите си, разказва авторитетният вестник Washington Post.

    Последният случай е на застрахователния гигант AIG. Очевидно загубила вяра в еврото, компанията реши да изнесе милиони долари извън еврозоната, като намали активите си в германски, френски, испански и италиански банки, отбелязва Washington Post.

    Подобни стъпки по-рано предприе и компанията майка на British Airways – International Airlines Group, която обяви, че ограничава експозициите си към изпадналата в криза Испания.

    Примерите са показателни за продължаващата тенденция за отлив на капитали от еврозоната. Според анализатори тази миграция на активи е своеобразен вот на недоверие срещу еврото, който обезкървява банковите системи в най-силно засегнатите страни.

    Ако бизнесът и хората загубят вяра в еврото, то това може да доведе до масов износ на активи, който на свой ред може да предизвика икономически колапс, предупреждават експерти пред Washington Post.

    „Хората все още не са обхванати от паника, но опасенията растат”, подчертава италиански експерт.

    Притесненията за бъдещето на еврото доведоха до поевтиняване на единната европейска валута през последните месеци. От началото на годината стойността на еврото се е обезценила с 4% спрямо долара.

    И ако в началото на кризата движението на капитали беше в рамките на еврозоната, най-вече в посока юг-север (от затруднени страни като Португалия, Гърция и Испания към по-стабилни като Германия), то от средата на миналата година се забелязва отлив от еврозоната въобще.

    Само за миналата година от Италия и Испания са изнесени активи за съответно 160 и 100 милиарда евро, което представлява около 10% от брутния им вътрешен продукт, подчертава анализатор на Citigroup.

    Данни на Международния валутен фонд (МВФ) пък сочат, че през първото тримесечие на 2012 централните банки са държали в евро едва 25% от валутните си резерви при 27% пред същия период на 2010.

    Популярни чуждестранни валути, които се смятат за сигурни убежища в кризата, са британският паунд, американският долар, швейцарският франк и японската йена. На голяма почит се радват и скандинавските валути, отбелязва Washington Post.

    За да спрат миграцията на активи от еврозоната, някои страни обмислят да въведат рестрикции, които обаче едва ли ще се окажат много резултатни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 секунди
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 45 минути
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 6 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията