петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10876 прочитания

  Ще ни изместят ли роботите от работните ни места?

  Експертите са разделени по темата, сочи проучване на Pew Research Center
  07 август 2014, 11:35 a+ a- a

  Роботите ще станат неизменна част от живота ни през следващите 10 години, навлизайки на работните ни места, в магазините, в болниците, в домовете ни. Това е единодушното мнение на почти 2000 експерти, до които изследователският център Pew се е допитал. Те обаче се разминават в позициите си за влиянието на роботите върху пазара на труда.

  Докато 52% от тях считат, че технологиите ще създадат повече работни места, отколкото ще унищожат, останалите 48% са на обратното мнение.

  Оптимистите
  Оптимистите предричат, че икономическият бум в резултат от ограничените разходи за бизнеса от автоматизацията ще доведе до създаване на множество работни места.
  „Технологиите ще продължат да унищожават работни места, но вероятно ще бъдат създадени много нови”, счита Джонатан Грудин, изследовател в Microsoft.
  Положително настроените експерти са на мнение, че хората ще намерят други форми на заетост, които ще изискват уникални човешки способности, свързани с креативност, емпатия, умения за решаване на проблеми и критична преценка.
  Според тях техническият напредък ще облекчи хората от някои от ежедневните им задължения и ще освободи пространство за по-смислена работа.

  Песимистите
  Песимистите предупреждават, че технологичната еволюция ще доведе до значително нарастване на неравенството в разпределението на доходите, масова безработица и вероятност от социални безредици.
  „За разлика от предишни технологични революции, когато земеделските машини изместват земеделците, но пък индустриалните машини създават работа в заводите, сега ситуацията с роботите и изкуствения интелект е друга”, подчертава Марк Нал от NASA.
  „Заради техните многостранни и растящи възможности ще бъдат засегнати не само някои икономически сектори, а цели индустрии”, допълва той.

  Как да се подготвим?
  Експертите са единодушни и за необходимостта от реформа на образователната система, така че да сме по-добре подготвени за света след автоматизацията.
  „Само най-добре образованите хора ще могат да се конкурират с машините”, коментира интернет социологът Хауърд Рейнолд.
  „Образователната система в САЩ и в голяма част от света все още представлява седящи в редици и колони ученици, които биват приучавани да пазят тишина и да научават наизуст, какво им се говори, подготвяйки ги за живот във фабрика от 20-ти век”, отбелязва Рейнолд.

  В заключение
  „И двете групи са съгласни, че като общество ние сме отговорни за съдбата си по отношение на този въпрос”, отбелязва в заключение Арон Смит, старши изследовател в Pew Research Center. „Имаме способността да изберем дали изходът ще е добър или лош”. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска, заяви Андрю Бейли
  преди 17 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 18 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 20 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 22 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS