сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7351 прочитания

  Връчиха Наградите на Германската икономика за 2015

  Вижте победителите в отделните категории
  29 януари 2016, 15:35 a+ a- a

  За дванадесета поредна година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) раздаде своите награди. Призовете се връчват в три категории: „Голямо предприятие”, „Малко или средно предприятие” и отворена категория (за проекти, организации и социален ангажимент).

  Отличени тази година с Наградата на Германската икономика бяха: „Бер Хелла Термоконтрол” (BHTC) в категорията „Голямо предприятие”, ScaleFocus за „Малко или средно предприятие” и „Лидл България” в отворената категория.

  През май 2015 BHTC откри завод за производство на автомобилни части и развоен център в България. Компанията произвежда системи за управление на климатици в автомобили. Сред клиентите й са големи автомобилни производители, като Daimler, BMW, Audi, Volkswagen Group, Volvo, Renault, MAN, Volvo, Scania. Инвестицията на BHTC у нас възлиза на 50 млн. лева, за което получи сертификат за инвеститор „Клас А”. За компанията в момента работят 150 души. Още 50 специалисти са заети в развойния център. Плановете са броят на заетите лица в рамките на следващите 5 години да се увеличи с още 300.

  ScaleFocus разработва специализирани софтуерни решения и предоставя технологични услуги. През 2015 фирмата разшири екипа си с още 100 души до 250 служителя. ScaleFocus отвори офис в Мюнхен, като планира в следващите 3 години инвестиции от 1 млн. евро.

  През лятото на 2015 „Лидл България” отново предложи безплатни автобуси, които превозват пътници и велосипедисти до Витоша. Компанията поощрява дарителски жестове на служителите си, които по собствена инициатива са събрали и дарили над 7 000 лв. на домове за деца и социално слаби. Фирмата дарява допълнително около 3 000 лв. за подобни каузи. Съвместно с други фирми „Лидл България” стартира пилотния проект дуално обучение в България. От учебната 2015 / 2016 година една паралелка от Националната финансово – стопанска гимназия в София започна специализирано обучение за сектор „Търговия”.

  Вижте кои компании бяха отличени в отделните категории
  Общо 24 предприятия бяха номинирани за наградите на Германската икономика. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

  Кои да бъдат наградените, реши жури, съставено от представители на Германската агенция за инвестиции и търговия, Българската агенция за инвестиции, Института за пазарна икономика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, медиите, ГБИТК и Консултативния съвет „Индустрия” към ГБИТК.

  Критериите за избор са инвестиции и повишаване броя на работните места, увеличение на търговията с Германия (внос или износ), технологични и екологични иновации и решения, реализирани програми, свързани с повишаване квалификацията на служителите; проекти в областта на околната среда; социална ангажираност, други заслуги за развитието на двустранните икономически отношения.

  Зам.-министърът на икономиката Любен Петров и зам.-посланикът на Германия в България д-р Петер Колб за състоянието на германските инвестиции у нас

  По време на церемонията заместник-министърът на икономиката Любен Петров подчерта, че Германия е един от приоритетните чуждестранни инвеститори в България и заема първо място в българския износ, но второ място в българския внос след Русия. Петров отбеляза, че се е състояла междуправителствена комисия между България и Русия – нещо, което не се е случвало от пет години. „Така че нашите германски приятели трябва да поработят сериозно, тъй като се очаква отново доста сериозен интерес от руски инвеститори към България”, коментира заместник-министърът.
  От своя страна заместник-посланикът на Германия в България д-р Петер Колб посочи, че в сравнение с други страни „културата на посрещане” на чуждестранни инвеститори в България би могла да бъде подобрена. „Предприемачите често ми разказват, как в други страни от Югоизточна Европа те направо биват ухажвани, а тук това им липсва”, отбеляза Колб.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 9 часа
  преди 14 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 14 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 15 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании