сряда, 22 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14681 прочитания

  Американска компания плаща по 2 хил. долара на служителите си да отидат на почивка

  Според шефа на маркетинг компанията нестандартната придобивка прави служителите по-продуктивни
  30 септември 2016, 10:28 a+ a- a

  Атрактивна придобивка на служителите си предлага американската маркетингова компания SteelHouse. Тя плаща по 2 хил. долара годишно на служителите си да отидат където искат и да правят каквото искат, стига да е законно. Парите може да се разпределят за няколко пътувания или да се похарчат наведнъж.

  „Когато казахме на хората, че те могат да си вземат отпуск, когато и колкото им е удобно, те първоначално не знаеха как да реагират”, разказва пред Business Insider Марк Дъглас, изпълнителен директор на SteelHouse.

  Това се случва през 2010, когато компанията е основана. Година по-късно Дъглас измисля решение, а именно – да плаща на служителите си да отидат на почивка.

  „Нашата култура е много проста. Основава се на доверие и амбиция”, допълва Дъглас.

  Имало е хора, които предпочитали вместо почивка да получат в кеш бонуса от 2 хил. долара. Дъглас обаче е непреклонен по отношение на това как трябва да се използват парите. „Искам да отидете някъде и да се забавлявате”, казва им той.

  Резултатите говорят сами за себе си, споделя Дъглас. През последните три години само пет от 250 души са напуснали компанията, като трима от тях са го направили по лични причини. Освен това след почивката служителите се връщат презаредени и са по-продуктивни.

  Дъглас разказва, че се вдъхновил за идеята от личния му опит в компании, които окуражавали служителите си да отидат на почивка. „Едно е да кажеш: „”Имате три седмици отпуск”, както повечето компании правят. И съвсем друго: „Имаш пари и ако не отидеш на почивка, за да ги похарчиш, парите ти изгарят”, коментира Дъглас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 55 минути
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 2 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 3 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 4 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми