събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6956 прочитания

    Европа заплашена от икономически хаос?

    Изборите във Франция и Гърция притесниха инвеститорите
    07 май 2012, 11:33 a+ a- a

    „Несигурност”, „страх”, „хаос”. Това са най-честите заглавия в европейската преса след изборите във Франция и Гърция.

    Изборът на социалиста Франсоа Оланд и поражението на двете големи гръцки партии, подкрепящи спасителния план на международните кредитори, породиха опасения сред инвеститорите за способността на Европа да се справи с дълговата криза. Избирателите и в двете страни пратиха ясно послание срещу курса на икономии и бюджетни съкращения.

    „Строгите икономии не могат повече да бъдат единствената възможност”, отбеляза Оланд пред поддръжниците си след като беше потвърдена победата му над Никола Саркози. Новият френски президент обеща да преразгледа трудно договорения фискален пакт за бюджетна дисциплина, който се смяташе за „отроче” на тандема Меркози. В разрез със суровата политика на ограничения на Меркел Оланд настоява за пренасочване на европейските усилия към насърчаване на икономическия растеж.

    „Европа се плъзна в нов икономически хаос, след като Франция отхвърли строгите икономии и избра изразходващия средства президент социалист”, коментира британският вестник „Дейли мейл”.

    Заплаха за стабилността на еврозоната отправиха и избирателите в Гърция. Двете големи партии не успяха да спечелят парламентарно мнозинство, за да съставят коалиция.

    Избирателите ги наказаха заради строгите мерки за икономии, които бяха условие за отпускане на спасителни заеми от ЕС и МВФ. Гласоподавателите подкрепиха по-малки радикални партии като крайно лявата „Сириза”, която стана втора парламентарна сила след "Нова демокрация", избутвайки "ПАСОК" на трето място. Лидерът на „Сириза” Алексис Ципрас вече обяви, че иска предоговоряне на антикризисните мерки.

    По закон "Нова демокрация" ще има 3 дни, за да състави правителство. Ако не успее, мандатът ще получи следващата политическа сила, а именно „Сириза”. Ако и тя не успее, в страната ще има нови избори, вероятно още през юни.

    Международният валутен фонд (МВФ) вече заплаши да „замрази” траншовете за Гърция, ако не бъде постигнато споразумение между политическите партии в страната за налагане на нови мерки за икономии.

    Изненада в Гърция поднесе и неонацистката „Златна зора”, която ще влезе за първи път в парламента. Партията е насочена срещу имигрантите.

    Опасенията за стабилността на еврозоната след изборите в Гърция и Франция доведоха до силен спад на борсите по света. Еврото също поевтиня.

    „Гърция е като бомба със закъснител”, коментира анализатор от IG Markets пред BBC. Резултатите във Франция бяха очаквани, но инвеститорите се опасяват дали Оланд ще успее да се сработи с Меркел така, както предшественикът му Саркози, отбелязва BBC.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 19 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 19 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 20 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 22 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години