събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5552 прочитания

    Гърците теглят пари и се запасяват с консерви

    Предстоящите избори отново засилиха страховете за последици от евентуално излизане от еврозоната
    13 юни 2012, 15:19 a+ a- a

    Гърците отново масово теглят спестяванията си и се запасяват с храна заради предстоящото повторение на парламентарните избори в неделя. По оценка на банкери всеки ден от основните банки биват изтеглени 800 млн. евро. Търговците пък съобщиха, че масово се изкупуват трайни хранителни продукти като макарони или консерви. 

    За сметка на това магазините отчитат огромен спад при продажбите на всякакви видове нетрайни продукти. „Хората са ужасени от перспективата за връщане на драхмата и смятат, че е добре да напълнят килерите. Това е прекалено, не трябва да има такава паника. Пълненето на килери не означава, че кризата може да ни се размине”, коментира Василис Коркидис, председател на ритейл асоциацията в страната.

    Освен че купуват храна гърците местят спестяванията си в други инструменти като германски и американски ценни книжа или облигации на Европейската централна банка. 

    Въпреки уверенията на политиците в страната, че нямат намерение да връщат драхмата, страховете за такава опасност са силни, съобщава Reuters. Последното проучване на общественото мнение показа, че дясната Нова демокрация се е изравнила с крайно лявата СИРИЗА, която не е почитател на еврото. С наближаването на изборите анкетите са забранени и политическите партии и в създадения информационен вакуум политическите партии пускат „тайни” и напълно противоречиви проучвания.

    Истерията с изтеглянето на спестяването продължава вече месеци, като тенденцията се засилва при по-резки политически събития. Около първия тур на изборите на 6 май отново беше отбелязан пик. Данните на централната банка показват, че от 2011 до края на април депозитите са се свили със 17% и са намалели с 35,4 млрд. евро до 165,9 млн. евро.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари