събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4536 прочитания

    Предизборно напрежение обхвана банките

    Централните банки планират координирани действия, кредиторите на Гърция призоваха за повече политическа конкретика
    15 юни 2012, 11:29 a+ a- a

    Най-големите финансови институции в света поискаха лидерите в еврозоната и на страните от Г-20 да предприемат мерки за овладяване на дълговата криза и подпомагане на икономическия растеж в света. Те отправиха и конкретни препоръки за действия в Европа и САЩ. Напрежението преди определящите избори в Гърция расте както сред финансовите институции, така и сред политическите лидери.

    „Рисковете от глобална рецесия са напълно реални”, обяви на пресконференция Чарлз Далара, директор на Института за международни финанси, който представлява банките кредитори на Гърция. Той настоя да бъде изготвен план и пътна карта, който да покаже на финансовите институции „накъде върви Европа”, като подчерта, че необходимостта от такова действие е напълно ясна. Финансовите министри от еврозоната подготвят телефонна конференция в неделя следобед, на която да обсъдят резултатите от изборите в Атина.

    Институтът иска централните банки на големите икономики да отхлабят паричната си политика. Главният икономист на обединението Фил Сътъл каза, че е „потресаващо” защо Европейската централна банка не е направила това при срещата си по-рано през месеца. Американският Федерален резерв ще заседава по монетарната си политика през втората половина на юни.

    Банките изпратиха и писмо до президента на Мексико Фелипе Калдерон, който ще бъде домакин на срещата на Г-20 следващата седмица с настояването да бъде обсъден фонд за обратно изкупуване на дългови книжа. Искат и внимателно обмисляне на банковия план, за да може да се изчистят негативните отношения между хората и банките и да бъде възстановено доверието. Мерките трябва да включват централизиран контролен орган, разширяване на обхвата на застраховките върху депозитите и общ фонд за банкива рекапитализация. 

    Отправена е и препоръка към управлението в САЩ, което според банките трябва да удължи действието, на предприетото по времето на Джордж Буш намаляване на данъчните ставки, чийто срок изтича в края на годината. Съветът към Китай е да се фокусира върху вътрешното потребление като източник на икономически растеж.

    Междувременно Reuters съобщи, че централните банки от Г-20 вече се подготвят за рисковете от евентуално връщане на Гърция към драхмата. Агенцията се позовава на анонимен източник, според когото институциите смятат да предприемат координирани действия за осигуряване на ликвидност.

    В изявлението си в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел обаче показа, че страната ще внимава много какви решения се взимат и според анализатори може да блокира някои мерки. Меркел обяви, че по-голямата част от досегашните действия за справяне с кризата са се оказали въздух под налягане, след като е станало ясно, че те ще претоварят германската икономика. Според нея не може отговорността да се прехвърля само на еврозоната и САЩ също трябва да предприемат действия. На срещата на Г-20 всички очи ще бъдат вперени в Германия, обаче за Германия думите "растеж" и "бюджетни реформи" вървят заедно, коментира канцлерът. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 1 ден
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 1 ден
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари