петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1234 прочитания

    ЕК набира още 9 млрд. евро по линия на SURE чрез втора емисия за 2021

    Набраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите членки под формата на заеми, за да се защитят работните места
    10 март 2021, 16:40 a+ a- a

    Европейската комисия емитира еднотраншова облигация на стойност 9 милиарда евро с падеж през юни 2036 по програмата SURE на ЕС за защита на работните места и работниците и за смекчаване на тежките социално-икономически последици от пандемията от коронавирус. Това е петата емисия на облигации по програмата и втората за 2021.

    Облигацията привлече силен интерес от страна на инвеститорите, благодарение на което Комисията отново получи много добри ценови условия, които се прехвърлят пряко на държавите членки на ЕС.

    Облигацията с 15-годишен падеж е била записана почти над 10 пъти. Цената ѝ е с доходност от 0,228 % и тези благоприятни условия се прехвърлят пряко на държавите членки бенефициери. Силното търсене за тази нова облигация с 15-годишен падеж доказва широката и разнообразна подкрепа на инвеститорите за Комисията в качеството ѝ на заемополучател. Това постижение бе реализирано в контекста на неотдавнашната нестабилност на капиталовите пазари и нарастващите лихвени проценти по света.

    Това е петата емисия на облигации по програмата SURE на ЕС. Досега и след първите четири емисии, 15 държави членки на ЕС, получиха близо 53,5 милиарда евро под формата на заеми „бек-ту-бек“ по линия на SURE. След днешната трансакция 16 държави членки ще са получили общо 62,5 милиарда евро по линия на SURE.

    През 2021  Комисията ще се стреми да набере допълнително над 25 милиарда евро чрез емисии на облигации на ЕС по инструмента SURE. По-късно тази година се очаква Комисията да започне също да заема средства по линия на NextGenerationEU — инструмента за възстановяване с бюджет от 750 милиарда евро (по цени от 2018 г.) или около 800 милиарда евро по текущи цени, за да спомогне за изграждането на по-екологична, по-цифрова и по-устойчива Европа.

    Комисията предложи финансова подкрепа в размер на общо 90,6 милиарда евро за 19 държави членки. Очаква се своевременното одобрение на Съвета за предложените 230 милиона евро за Естония.

    Досега след първите четири емисии по SURE на ЕС Комисията е изплатила общо 53,5 милиарда евро на 15 държави членки на ЕС: Италия, Испания, Полша, Гърция, Хърватия, Литва, Кипър, Словения, Малта, Латвия, Белгия, Румъния, Унгария, Португалия и Словакия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 3 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ
    преди 4 часа
    dm България отчита ръст от 170% на онлайн поръчките
    Близо 400 000 българи са изтеглили приложението за пазаруване Моят dm
    преди 4 часа
    Банката на Англия остави лихвите непроменени
    И направи още една стъпка в посока намаляването им на следващото си заседание през юни
    преди 20 часа