понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3401 прочитания

  Какво онлайн съдържание сме най-склонни да споделим?

  Гневът и възхищението са емоциите, които ни тласкат най-силно към разпространението на дадена информация
  06 февруари 2013, 16:11 a+ a- a

  Споделянето на онлайн съдържание е неразделна част от модерния живот. Хората споделят новинарски статии, клипове в YouTube и дори ревюта на заведения. Но защо един тип информация се споделя повече от друг? На този въпрос търсят отговор Джонах Бергер и Катерин Милкман, учени от Wharton University, като изследват над 7000 статии в New York Times.

  На база своето проучване те извеждат онези характеристики, които увеличават шанса дадено съдържание да бъде споделено. Идентифицират няколко фактора, които влияят на аудиторията при избора на статии, които да препратят на свои познати – информационна стойност, емоционална натовареност и реклама на самия материал.

  Проучването на Бергер и Милкман установява, че в общия случай колкото по-емоционално натоварена е дадена статия, толкова по-голям е шансът тя да бъде споделена. Но видът на емоцията е от съществено значение. Емоции като гняв, възхищение и тревога предизвикват по-бурна реакция сред читателите. Обратно, при тъгата, колкото по-интензивна е емоцията, толкова по-пасивно е отношението на аудиторията.

  Според изследователите от университета Wharton дадено съдържание има по-голям шанс да бъде споделено, ако предизвиква по-високо ниво на активност. Ето защо съдържание, което предизвиква усещане за удовлетворение и спокойствие, не се превръща в толкова популярно, колкото съдържание, което забавлява.

  Резултатите от проучването на Бергер и Милкман показват, че не е необходимо и маркетинговите специалисти да странят от рекламите, които предизвикват негативни емоции. Учените съветват при провеждане на кампании, свързани с общественото здраве, информацията да бъде представена така, че да предизвиква чувство на гняв или тревога, а не на тъга.

  По същата причина, когато сте изправени пред оплаквания от страна на клиенти, приоритетно трябва да обърнете внимание на тези клиенти, които изпитват чувство на гняв, пред тези, които изпитват разочарование. Първата група е по-склонна да разпространи информацията относно случая, което би повляло зле на имиджа на компанията, се посочва в изследването на Бергер и Милкман.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 минути
  JPMorgan с печалби над очакваното
  Изпълнителният директор на банката остава предпазлив в прогнозите си за икономиката
  преди 1 час
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 3 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 3 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 5 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години