събота, 18 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3423 прочитания

    Какво онлайн съдържание сме най-склонни да споделим?

    Гневът и възхищението са емоциите, които ни тласкат най-силно към разпространението на дадена информация
    06 февруари 2013, 16:11 a+ a- a

    Споделянето на онлайн съдържание е неразделна част от модерния живот. Хората споделят новинарски статии, клипове в YouTube и дори ревюта на заведения. Но защо един тип информация се споделя повече от друг? На този въпрос търсят отговор Джонах Бергер и Катерин Милкман, учени от Wharton University, като изследват над 7000 статии в New York Times.

    На база своето проучване те извеждат онези характеристики, които увеличават шанса дадено съдържание да бъде споделено. Идентифицират няколко фактора, които влияят на аудиторията при избора на статии, които да препратят на свои познати – информационна стойност, емоционална натовареност и реклама на самия материал.

    Проучването на Бергер и Милкман установява, че в общия случай колкото по-емоционално натоварена е дадена статия, толкова по-голям е шансът тя да бъде споделена. Но видът на емоцията е от съществено значение. Емоции като гняв, възхищение и тревога предизвикват по-бурна реакция сред читателите. Обратно, при тъгата, колкото по-интензивна е емоцията, толкова по-пасивно е отношението на аудиторията.

    Според изследователите от университета Wharton дадено съдържание има по-голям шанс да бъде споделено, ако предизвиква по-високо ниво на активност. Ето защо съдържание, което предизвиква усещане за удовлетворение и спокойствие, не се превръща в толкова популярно, колкото съдържание, което забавлява.

    Резултатите от проучването на Бергер и Милкман показват, че не е необходимо и маркетинговите специалисти да странят от рекламите, които предизвикват негативни емоции. Учените съветват при провеждане на кампании, свързани с общественото здраве, информацията да бъде представена така, че да предизвиква чувство на гняв или тревога, а не на тъга.

    По същата причина, когато сте изправени пред оплаквания от страна на клиенти, приоритетно трябва да обърнете внимание на тези клиенти, които изпитват чувство на гняв, пред тези, които изпитват разочарование. Първата група е по-склонна да разпространи информацията относно случая, което би повляло зле на имиджа на компанията, се посочва в изследването на Бергер и Милкман.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 22 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 23 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 1 ден
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 1 ден
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари