петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5219 прочитания

    Прогнозират раздвижване на пазара на труда

    Пренасочването на бизнеса на големи компании у нас и сезонни фактори съживяват пазара, сочи изследване на Manpower
    12 март 2013, 11:54 a+ a- a

    Стабилен темп на наемане през второто тримесечие на 2012 очакват българските компании. Това сочи проучване на консултантската компания Manpower сред 751 работодатели у нас.

    19% от анкетираните посочват, че възнамеряват да наемат служители през периода април-юни. Това е значително подобрение в сравнение с първото тримесечие, когато 13% от работодателите имаха планове за наемане на служители, а други 17% възнамеряваха да съкращават персонал.

    В сравнение с първото тримесечие на годината коефициентът на заетостта се повишава с 16 процентни пункта, посочват от Manpower.

    „Плановете за наемане от страна на българските работодатели са обнадеждаващи”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. „Основните фактори за прогнозите за увеличаването на работните места са сезонни, като работодателите се подготвят за лятото. Освен това виждаме също и други знаци, че България се превръща в предпочитана дестинация за редица големи компании. „Кока Кола” планира да наеме 300 специалисти в сферата на финансите, „Луфтханза Техник” обяви планове за добавяне на 200 работни места за инженерно-технически персонал. Тенденцията, че такива големи компании планират да пренасочат част от бизнеса си към България, е позитивен показател за възможностите на страната ни в дългосрочен план”, допълва Василева.

    По сектори
    Най-оптимистични планове за наемане отчитат работодателите в секторите строителство, земеделие, лов, лесовъдство, риболов, финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, ресторантьорския и хотелиерския бизнес и сектора търговия на едро и дребно.

    По региони
    Работодателите от всички пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. Най-оптимистични очаквания за наемане за второто тримесечие отчитат работодателите от областите Пловдив и Варна с коефициенти на заетост съответно от +19% и +17%.

    „Възможностите за търсещите работа се подобряват значително в регионите на Пловдив и Варна. Засилването на очакванията за ръст на заетостта в тези два региона се обяснява с факта, че там се реализират реални инвестиции. Например "Кауфланд" наскоро разшири дейността си към Пловдив, а базираната в Швейцария глобална инженерна фирма ABB планира да открие завод в региона на Пловдив до края на 2013 и да разкрие около 600 работни места”, обяснява Василева.

    „Част от ентусиазма на работодателите от региона на Варна се базира на сезонността в областта на туризма. Ние също виждаме и потенциални дългосрочни развития в региона, в резултат от това, че чуждестранни фирми отварят офиси с цел аутсорсинг на IT услуги”, добавя Василева.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 20 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 22 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 24 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19