петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6610 прочитания

    Роботи ще обслужват гостите на японски хотел

    Първият хотел, обслужван от роботи, предстои да отвори врати това лято в тематичен парк близо до Нагасаки
    04 февруари 2015, 11:11 a+ a- a

     Роботи ще обслужват гостите на новия „умен“ хотел Henn-na Hotel, който предстои да отвори врати това лято в близост до японския град Нагасаки. Андроиди с човешки вид и индустриални роботи ще заменят служителите на рецепцията, пиколата, камериерките, ще сервират кафе на гостите и ще им се усмихват.

    Роботите, които ще бъдат „наети“ са разработка на различни компании. Така например андроидите, които ще обслужват гостите на рецепцията, ще бъдат доставени от Kokoro, част от групата Sanrio, която държи правата върху Hello Kitty.  В хотела ще работят и хуманоидните роботи Nao и Pepper на Alderbaran Robotics – собственост на японския телекомуникационен и технологичен гигант Softbank, както и индустриални роботи на Yaskawa Electric. Въпреки преобладаващия брой роботи в редиците на персонала, е предвидено в хотела да бъдат назначени и десет служители.

    Любопитно е също така, че гостите ще имат опция да използват система за сканиране и разпознаване на лицето вместо ключове от хотелските стаи. Хотелът ще черпи енергия от възобновяеми източници и ще бъде снабден с икономични технологии. Целта е по-ниските разходи за персонал и енергия да намалят цената за нощувка. Наемането на единична стая ще струва около 59 долара или 3-4 пъти по-малко от нощувката в останалите два хотела, които предстои да отворят врати в тематичния парк. 

    Новаторският хотел, който ще бъде част от тематичен парк, не е изненада предвид постиженията на страната в областта на роботиката и техните приложения в практиката, които все по-често виждаме напоследък. Роботи започват да навлизат в здравеопазването, търговията, банковия сектор. От пролетта клиентите на една от най-големите банки в света – японската Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ ще бъдат обслужвани тестово от роботи.  Първоначално роботи Nao ще бъде пуснат пробно в част от клоновете на банката през април, но ако клиентите останат доволни, роботи ще се появят в повече офиси. Роботите Pepper пък вече обслужват клиентите на избрани магазини за кафе на Nestle в Япония, като плановете до края на тази година са да бъдат „назначени“ близо 1 000 роботи. Роботи с човешки черти вече помагат в сферата на здравеопазването и в грижите за хората.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 32 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 3 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 4 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 6 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 6 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари