петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5157 прочитания

    ИТ екипите в България: Engineering & Product Development, Nexo

    Запознайте се със „Създателите на Бъдещето“ от Engineering & Product Development екипа на Nexo и научете повече за проектите и технологиите от Ясен Янков - VP of Product Development в Nexo
    18 октомври 2022, 11:16 a+ a- a

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

    Ясен Янков e сред пионерите във финтех индустрията и има над 15 години опит в разработване на софтуер за редица водещи световни компании. Съосновател е на MindHub — иновативна обучителна инициатива за програмиране, насочена към деца и тийнейджъри. Днес Ясен заема позицията VP of Product Development в Nexo — българската компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света. Снимка: Nexo

    Запознайте се със „Създателите на Бъдещето“ от Engineering & Product Development екипа на Nexo и научете повече за проектите и технологиите от Ясен Янков - VP of Product Development в Nexo.   

    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Инженерният ни екип се състои от над 230 висококвалифицирани специалисти и продуктови мениджъри, които градят бъдещето на дигиталните финанси от България за целия свят. 

    Ако продуктовите мениджъри са хората, които създават визията, то инженерите са тези, които я правят възможна и ѝ придават форма. Всяка роля е изключително важна и незаменима част от създаването на най-добрите и интересни трейдинг продукти за милиони клиенти. 

    Какви технологии използвате?
    Използваме водещи установени технологии. Архитектурата ни от микросървиси е създадена с Kubernetes, което осигурява максимално ниво на сигурност и същевременно ни дава възможност лесно да разрастнем продукта.  Хостнати сме в AWS – доказан и гъвкав доставчик на облачни услуги за почти всяка технологична компания като Netflix, Capital One и други. Разчитаме на Kafka за надеждна асинхронна комуникация между сървисите и gRPC за синхронна. Java и Javascript са най-често използваните програмни езици при нас, а за разработка на Java services използваме основно Spring Boot.

    Стефан Ангелов – Software Architect

    За работата като хоби и бащинството като мотивация

    Стефан е софтуерен архитект, част от екипа на Nexo в Пловдив. Категоричен е, че за него работата е хоби. Споделя, че синът му е най-големият успех в живота и мотивация във всяко едно нещо, което прави. Прекарва свободното време със семейството си, чете книги за архитектура и нови технологии, които след това прилага на практика. В Nexo го водят хората, ентусиазмът и динамичната индустрия, а най-големият му професионален успех е Nexo Pro – платформата, която позволява на обикновения трейдър да търгува като професионалист. Намира истинско удовлетворение в това да разрешава сложни технологични проблеми, за да бъдат продуктите на Nexo на световно ниво и да работят както за 10 000, така и за 5 000 000+ клиенти.

     

    По какви проекти работите?
    Заедно създаваме революционни трейдинг решения като Nexo Exchange, Nexo Prime и Nexo Pro – платформи за дигитални активи, обработили трансакции за над $100 млрд. в цял свят. Последният диамант в короната ни е точно Nexo Pro – глобална платформа, която предлага усъвършенствани инструменти за търговия на криптоактиви на индивидуални потребители. 

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Индустрията, в която се развиваме е изключително динамична и изисква бърза комуникация и още по-бързо вземане на решения. Предпочитам аз, както и екипът ми да  работим предимно в офис – така  всеки е на една ръка разстояние. 

    Разбира се, имаме възможността да работим и дистанционно. Забележително е обаче колко голяма част от нас предпочитаме да се съберем и да бъдем рамо до рамо в офиса.

    Nexo е компания, която е силно ориентирана към постигане на целите си. Така ние, целият екип,  успяваме винаги да запазим фокус.  

    Имаме ясно разпределение на ролите по конкретни продуктови области, които екипите разработват дългосрочно – това изобщо не е често срещано явление в технологичните компании.

    Ивайло Инджов – Principal Product Manager

    Геймингът и технологиите като начин на живот

    Ивайло е технологичен ентусиаст. Споделя, че откакто има мобилен телефон, не е минал и ден, без да прочете нещо ново на технологична и софтуерна тема. Свири на китара и не пропуска седмичните срещи с приятели, които прекарват в игра на Dungeons and Dragons. Най-голямото предизвикателство пред него е да успее да балансира и приоритизира, а решаването на комплексни проблеми се оказва най-удовлетворяващата част от работата. Определя Nexo Exchange като най-големия професионален успех в живота му – времето, скалирането, бързата интеграция на продукта и всички постигнати резултати са повод за гордост. Възможността да се запознае с единомислещи колеги и да се учи от експерти, е това, което го привлича в Nexo. Фактът, че среща тези хора в българска компания му дава надежда, че можем да създаваме продукти на световно ниво на родна почва.

     

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Дните ни са различни спрямо ролята и ангажиментите. Това, което ги прави специални са нашите малки екипни ритуали. Имаме ежедневни Stand-Up дискусии, на които се обсъждат процесите, прогресът и нуждите. На всеки две седмици планираме следващия спринт. Обикновено правим по-голямата част от срещите си в началото на деня, а втората половина оставяме свободна за регулярните задачи. Повече от 10 пъти на ден правим ъпдейти по различни функционалности на продуктите ни – качваме кода изолирано и това прави работата ни по-бърза и ефективна.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Работим много тясно с голяма част от останалите екипи в Nexo. Комуникираме с колегите ни от маркетинг, за да могат те да свършат своята работа по позициониране на продуктите ни по най-добрия начин на пазарите, в които оперираме. Сътрудничим си и с Customer support, както и с Payments, Trading и Trading operations – това са хората, които ни помагат да сме сигурни, че партньорствата ни с борсите са оптимални и работещи. 

    Екипен картинг. Снимка: Nexo

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Гордеем се с енергията, постоянството, професионализма и упоритостта, с която се впускаме във всяко едно начинание. Точно тези качества стоят зад успеха на екипа, който успя да създаде изключително комплексни и високотехнологични решения – Nexo Pro и Nexo Prime. Работим фокусирано, не усложняваме продуктите и успяваме да бъдем оптимални, когато става въпрос за скорост и най-добро качество за клиента. Тези отличителни черти са ключови и могат да се видят във всеки един човек в Nexo – те ни движат напред в една изключително бързоразвиваща се среда. 

    В планината. Снимка: Nexo

    Какво обичате да правите заедно извън работно време и какво сплотява екипа Ви?
    Редовно организираме наши екипни разпускания – излизаме заедно, спортуваме заедно, забавляваме се заедно. Любимо за всички е презареждащото излизане на терасата – събираме се, откъсваме се за минути от процеса и започваме с нови сили. 

    Тази година открихме и първия летен офис на Nexo в XChallenge Park в Царево. Зеленина, море, прекрасна среда – това  ни позволи да прекараме време заедно, да намерим креативни решения на проблеми, да се сближим и да се отпуснем. Получи се чудесно! 

    Видях с очите си как всеки беше не просто отпочинал, а истински зареден.

    Стартирахме наскоро серия събития, в които разказваме за предизвикателствата, издънките и наученото в професионалния ни опит. Споделените уроци и изводи са най-хубавата част, защото се учиш от опита на другите, но и ги опознаваш още по-добре.

    Летен офис. Снимка: Nexo

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Всеки новопостъпил колега както в продуктовия, така и в инженерния екип, преминава през стандартизиран онбординг процес. Хубавато при нас е, че комуникацията е много открита. Приветстваме въпроси от всякакво естество и знаем, че така подкрепяме хората да се чувстват спокойни и на правилното място. 

    Динамиката се усеща още в самото начало. Въпреки това успяваме да изградим чувство за отговорност и ангажираност към всеки новодошъл. Подхождаме с отношение и емпатия, което вярвам не може да се види другаде. Nexo наистина е не просто работно място, а сплотен екип, който заедно гради бъдещето на финансите с много хъс, мотивация, отдаденост и осъзнатост. 

    Обикновено описвам първите шест месеца в Nexo по следния начин: 

    ●В първия работен ден ще се запознаеш с колегите, ще получиш цялата необходима техника и софтуер и ще започнеш своя онбординг. 

    ●През първия си месец вече ще имаш пълна яснота за своята роля, продуктите ни, задачите, които изпълняваш, и начина, по който създаваш стойност. 

    ●В първата половин година ще видиш неведнъж истински резултат от работата си.

    Хоризонталната ни структура позволява колеги, постъпили преди няколко месеца, реално да участват в създаването на нов продукт. 

    Николай Георгиев – Senior Software Engineer

    Да пребориш себе си

    Николай е софтуерен инженер, който се завръща в България, за да покаже на всеки, че в страната ни има възможности за развитие. Това е и най-големият му успех, тъй като вярва, че с примера си е успял да вдъхнови и свои приятели да последват стъпките му. Откровено споделя, че е левичар и като дете му е отнело една цяла лятна ваканция да се научи да държи мишката с дясната ръка. В Nexo го води възможността да бъде в основата на създаването на иновации за целия свят. Предпочита да прекарва свободното си време извън забързания град, сред природата и в приятна компания.

     

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Отговорът тук е много лесен – ако ти си създател, заповядай в нашия екип! Ние изграждаме и създаваме продукти за милиони потребители. Истински се радвам, че това е валидно не само за инженерния и продуктовия екип, но и за всеки един колега в Nexo. Тук търсим създателите на бъдещето на финансите и вярваме, че следващият също е някъде там и може би в момента чете нашето интервю. 

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Екипът ни е голям, мултидисциплинарен, отговорен и изключително мотивиран. Всички знаем, че решенията, които създаваме, променят света на финансите из основи и разбираме ясно, че пишем история. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Nexo/Ен Ди Ес ЕООД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам