петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4268 прочитания

    Какво е да си премиер на 94?

    Кой е най-възрастният министър-председател в света и на какво се дължи неговото дълголетие?
    11 юли 2019, 17:23 a+ a- a

    Чували ли сте за Махатхир Мохамад? На 10 юли 2019 малайзийският министър-председател навърши 94 години и все още продължава да изпълнява функциите си въпреки завидната си възраст. Махатхир е най-възрастният държавен глава в света към днешна дата. Той е за втори път на този пост, като го заема първоначално в периода 1981 – 2003 г. Въпреки оттеглянето си като премиер през 2003, той казва: „Никога не съм се пенсионирал“. Политическата му кариера обхваща над 70 години.

    Непрекъснатата активност е едно от нещата, на което отдава своето добро физическо и психическо състояние. На какво още се дължи неговото дълголетие? Подбрахме някои от неговите съвети и препоръки, които дава в интервюта за различни световни медии.

    1. Внимавайте с теглото и не преяждайте. Наднорменото тегло и преяждането са едни от най-опасните неща, защото натоварват сърцето. Махатхир споделя, че следва съвета на покойна си майка, а именно – да знае кога да спре се храни, колкото и да му е вкусно. „Нямам специална диета. Не пуша, не пия, не преяждам, правя малко упражнения и спя около 6 часа“, казва той. През последните десетилетия малайзийският министър-председател успява да поддържа тегло между 62 и 64 кг. и да влезе в дрехите си отпреди 30 години.

    2. По-малко почивка. Според Мохамад човек трябва да внимава с почивка и да се стреми да е зает с нещо. „Предпочитам да си почивам, разбира се, но бих посъветвал хората да не го правят, когато остареят. Ако постоянно лежите, мускулите атрофират и ще ви бъде все по-трудно да се движите“.

    3. Бъдете полезни. „Да бъдеш приет, когато остарееш, е нещо, което трябва да оцениш. Обикновено, когато си стар човек, си мислиш, че вече си напълно безполезен. Но фактът, че хората все още искат да бъда лидер, е нещо доста необичайно. И аз трябва да съм в състояние да отговоря на това.“  Махатхир признава, че заради напредналата си възраст понякога забравя думи и не може да говори свободно, но успява да го преодолее.  

    4. Поддържайте мозъка си активен. Както мускулите, мозъкът също трябва да се поддържа във форма, вярва дълголетникът премиер. „Ако не използвате мозъка си, не мислите, не решавате проблеми, не четете, не пишете, паметта ви отслабва. Така че се старайте мозъкът ви винаги да е активен.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 секунди
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 17 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 23 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 24 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 1 ден
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам