вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7577 прочитания

  ИТ лидерите в България: Калоян Петров, Smart IT

  Ръководителят на дирекция „Софтуерни разработки“ в технологичната компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  05 май 2022, 16:51 a+ a- a

  Калоян Петров - Director of Engineering в Smart IT. Снимка: Личен архив

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад? Вижте какво сподели Калоян Петров - Director of Engineering в Smart IT.

  Smart IT е технологичният хъб, който осигурява работата на 8300 служители и компаниите в групата на Management Financial Group (MFG) в България, Румъния, Полша, Украйна, Северна Македония и Испания. Бизнесите на MFG имат над 16 години опит в разработването и управлението на комплексни софтуерни решения и в администрирането на ИКТ инфраструктура.

  Основният фокус на Smart IT е разработването на дженерик no-code модулна платформа за онбординг на финтех компании с различни бизнес модели. Използваме технологии като C# и .NET/Core, ASP.NET/Core MVC, Web API, RabbitMQ, OAuth 2.0, Microservices, Docker, Kubernetes, ELK Stack, Grafana/InfluxDB, Polymer, DevExpress, JavaScript, jQuery, SignalR, EF, EF Core, MS SQL, MongoDB.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Основното си образование завърших в 48 ОУ „Йосиф Ковачев“, последвано от средно в СПГЕ „Джон Атанасов.“ През 2012 завърших бакалавърска степен по автоматика в ТУ София. Сертифицирах се като професионален коуч през 2019. Последното ми и може би най-голямо предизвикателство беше Executive MBA в Американския университет в България. 

  Обръщайки се назад, бих казал, че съм прочел много повече книги, отколкото учебници. 

  За мен най-ценни са развиването на критично мислене и способността за усвояване както на знания, така и на умения. Живеем във времена, в които информацията е достъпна за всички, и нещото, което може да ни открои, е как я използваме. 

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Със сегашните ми разбирания бих се насочил много по-рано в развиването на конкретни умения, търсени горещо от пазара на труда. Висшите учебни заведения ни дават солидна основа и това, което всеки студент трябва да направи, е да намери правилната за него ниша и да се задълбочи. След това вече може да избере между множество програми и курсове, които предлагат близки до реална среда занимания по дадена тема. В днешно време може да се търси таргетирано обучение по много и разнообразни теми. 

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Моят кариерен път не започва по стандартния за ИТ бранша начин. Първата ми работа беше в охранителния сектор по времето на студентските ми години в Техническия университет в София. 

  Имах възможността да изпълнявам различни роли като координатор, инспектор и дори тиймлидер. Това ми даде много възможности за развитие на качества, приложими в почти всеки бизнес. Работата беше изключително ангажираща и до ден днешен ми служи за опорна гледна точка, когато нещата станат трудни. 

  В тези години установих, че работя добре с хора, и същевременно осъзнах до каква степен е важно един лидер да развива качествата си.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Най-живите ми спомени са от победите, които сме постигали екипно. Споделената радост от постигнатите цели те доближава до хората, с които работиш. Най-важните моменти за мен лично са тези, в които се уча. Най-често това се случва, когато допускаме грешки. От професионалната ни зрялост зависи как ги поправяме и какви поуки извличаме от тях.  

  Как започнахте в  Smart IT?
  Започнах съвсем скоро - през март тази година. Привлече ме фактът, че Smart IT е всъщност технологичен хъб на голяма и много успешна българска финтех група. Имам богат опит с международни компании и за мен това беше ново предизвикателство и възможност да допринеса с висока добавена стойност. Също така ме спечелиха ценностите и визията на компанията.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Отговарям за дирекция „Софтуерни разработки“. В момента имаме два Development отдела с общо седем екипа, които непрекъснато скалираме. Също така имаме Business Intelligence, Manual QA и Automation QA екипи. В дирекцията има и други роли като Scrum Master, Kanban Delivery Manager и Release Coordinator. 

  Моите отговорности са насочени както към технологиите и процесите, така и към хората.

  Основна цел за мен е създаването на култура, която се подрежда зад ценностите на дружеството и ни насърчава да сме продуктивни и прозрачни за колегите си.

  Какво Ви мотивира?
  Мотивира ме възможността за постигане на значими резултати с помощта на моето въздействие. Също така ме мотивират хората, които търсят начин да допринесат с висока добавена стойност. Винаги е удоволствие да им разчистя пътя, за да могат да направят това, което правят най-добре.

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих направил компромис с непрофесионалното отношение в професионална среда. Наша отговорност като лидери е да създаваме култура, промотираща здрави взаимоотношения и коректност. 

  „Най-важните моменти за мен лично са тези, в които се уча. Най-често това се случва, когато допускаме грешки.“ Снимка: Личен архив

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Със сигурност зависи от ролята, която търся в момента. В общ план високо оценявам проактивното мислене, емоционалната интелигентност и умелата комуникация. Старая се да се заобикалям с хора, които виждат голямата картина, могат да ангажират екипа си и лесно да намират в комуникациите нови идеи.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  През годините съм работил с мениджъри, имащи различни стилове. Винаги е важна дефиницията за успех. Възможно е един успех да идва на цената на множество трудно измерими фактори. Можем да направим аналогия между ефективност и ефикастност. Ако е най-важно да си ефективен, не е нужно да се съобразяваш със странични фактори. Ако търсим ефикастност, е важно да постигнем същите резултати с най-малко загуби.

  Ако мога да кажа, че има един сет от умения, отличаващ мениджърите, то би било нивото на execution skills. Това са уменията, които ни помагат да превърнем една идея в реалност.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Като мениджър имам щастието винаги да съм работил в скалиращи организации. Това прави всеки един ден предизвикателство и възможност за растеж поради постоянната нужда от промени. Научих, че стратегията и тактиките за изпълнението в ИТ винаги трябва да работят за конкурентното предимство на бизнеса. Също така, че единственият ефективен начин това да се случи е с ангажираността на хората на всички нива на организацията. Може да се каже, че едно от най-големите предизвикателства е създаването на тази ангажираност.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Привърженик съм на стоицизма и това играе голяма роля в начина ми на разсъждаване. Старая се да се фокусирам върху настоящето. Всеки нов ден е възможност за ново приложение на събраните знания и умения. 

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  В последните години доста външни инвеститори решиха да правят ИТ в България, което със сигурност ме радва. Превръщаме се в стратегическа дестинация, като вече не цената е толкова определящ фактор, а качеството на кадрите, с които разполагаме. От друга страна е прекрасно, че имаме все повече силни български продуктови ИТ фирми, като, разбира се, една от тях е Smart IT.

  Прогнозите ми са за все по-силен ръст на индустрията в следващите години.

   
   
  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите в България: Иван Дудин, Acronis
  ИТ лидерите в България: Светослав Спасов, KPMG ITS

  ИТ лидерите в България: Илия Николов, Devision
  ИТ лидерите в България: Динко Манолов, Модис България
  ИТ лидерите в България: Владимир Димитров, ITGix
  ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
  ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
  ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
  ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
  ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
  ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
  ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 6 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 8 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 8 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 11 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 12 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители