понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7012 прочитания

  ИТ лидерите в България: Динко Манолов, Модис България

  Ръководителят на отдела по софтуерно инженерство в компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
  26 април 2022, 16:33 a+ a- a

  Динко Манолов - Head of Software Engineering в Модис България. Снимка: Модис

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Вижте какво сподели Динко Манолов - Head of Software Engineering в Модис България.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Образованието ми в IT сферата започна през 1998 година в Mатематическа гимназия в родния ми град с профил „Информатика“. Продължих в същата посока в Софийския университет отново с информатика и  магистърска степен „Софтуерни технологии“ в Нов български университет. Усвоих разнообразни езици за програмиране и голям набор от технологии в контекста на софтуерните науки. Имаше много математика, логическо и функционално програмиране, алгоритми, теория на вероятностите и статистика. Компютърните архитектури ми бяха любими.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Отново бих избрал същата посока, обичам числата и логиката.  

  Преди години се изучаваха  основи и детайли на програмирането в различните  парадигми. Сега повече се набляга на готовите рамки  и на облачните услуги, говори се предимно за софтуерно инженерство вместо за приложно програмиране или информатика.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше през 2005 година като програмист на езика C – разработвахме софтуер за мобилни телефони за управление на камерата им (снимане и визуализиране на изображения). Работех и едновременно с това следвах в Софийския университет. Няма да го крия, беше ми много трудно. Спомням си, че за да кандидатствам за работа, освен солидни знания по програмиране, трябваше да изчета и няколко книги за това как работи хардуерът на конкретната марка телефони. 

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  За най-важен момент от моята кариера приемам стабилното образование, което получих и успях в бъдеще да надградя. Друг важен аспект е да срещнеш правилните хора на правилното място. За мой късмет аз съм част от компания, която високо цени своите кадри и дава широко поле за развитие. В тази връзка често се налага да правя интервюта и да подбирам екипа, с който работя. Сещам се за 3 интервюта, в които още на 5-ата минута бях сигурен, че това са моите хора и досега работим заедно. 

  Как започнахте в Модис?
  След дълги години на технически позиции бях решил, че е време за промяна, което съвпадна с интерес към мен от страна на Модис. Впоследствие преминах успешно през няколко серии от интервюта и започнах като ръководител на отдела по софтуерно инженерство.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Отговарям за софтуерния отдел в компанията, което включва мониторинг върху качественото изпълнение на проектите, по които работим, развитието и стабилността на всички екипи, споделянето на знания и добри практики и изграждането на вътрешни процеси. 

  Какво Ви мотивира?
  Мотивират ме много неща, сред които работата в екип и постигнатите екипни резултати, работата с висококвалифицирани кадри, както и предизвикателствата за  намиране решения на трудни казуси. 

  Разбира се, когато на човек му доставя удоволствие работата, всичко може да бъде мотиватор.

  С какво не бихте направили компромис?
  Не правя компромис с хората около себе си – подбирам внимателно и прецизно екипите си.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  Стремим се да привличаме позитивни и проактивни хора, които да не се притесняват да експериментират. Също така да харесват отборната работа и бързо да се адаптират.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Определено трябва да е добре технически подготвен, да притежава лидерски умения, да е откровен и обективен. Да умее свободно да дискутира проблеми и успехи. Да може да защитава екипните практики и взетите общи решения.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
  Голямо предизвикателство не само за мен, но и за целия бранш беше COVID-19 пандемията, по време на която се налагаше да работим от вкъщи. Но впоследствие не само преодоляхме тази трудност, но и започнахме да се чувстваме комфортно и удобно. В днешни дни работата от разстояние се превърна в стандарт.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  ИТ индустрията се превърна в мощен инструмент на бизнес лидерите за справяне с предизвикателствата. Днес почти всички индустрии поставят дигиталната трансформация в основата на стратегията си за оцеляване и конкурентно предимство. И това не е изненада предвид възможностите, които новите технологии, облачните услуги и по-голямата свързаност ни предоставят. През следващите години очаквам секторът на информационните технологии да продължи да се развива и да увеличава своя дял на световните финансови пазари.

  По какви проекти работи Модис в България вижте тук

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ лидерите: Владимир Димитров, ITGix
  ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
  ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
  ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
  ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
  ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
  ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
  ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
  ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
  ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
  ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
  ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
  ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
  ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
  ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
  ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
  ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
  ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева