събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7976 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?

  За продуктите, екипите и технологиите, които използват, научете от Даниел Минчев - Solutions Architect в Smart IT, технологичния хъб на MFG
  07 февруари 2022, 15:39 a+ a- a

  Даниел Минчев e Solutions Architect в Smart IT, технологичният хъб на MFG. Към архитектурния екип на Smart IT се присъединява през 2020. Има бакалавърска степен по „Компютърни системи и технологии“. Започва професионалното си развитие през 2011 година още в университетските си години. Основните му отговорности в технологичния хъб на MFG е да подсигури правилното архитектурно развитие на компанията, като същевременно се стреми софтуерът да обезпечава всички бизнес нужди и процеси.

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи Smart IT (технологичният хъб на MFG) в България, пред Economy.bg разказва Даниел Минчев - Solutions Architect в Smart IT.

  Management Financial Group (MFG) е 100% българска група компании, чиято мисия е да осигури възможност за лесен достъп до финансиране на всеки без оглед на моментното му социално и финансово състояние. Някои от компаниите в групата оперират на българския пазар от над 16 години. MFG е активна в шест държави: България, Румъния, Украйна, Полша, Испания и Северна Македония, и планира мащабна геоекспанзия на ключови европейски пазари и поне на още един континент още през 2022. Групата на MFG е отговорен работодател на над 8300 души в над 450 офиса в държавите, в които оперира. Основният фокус на MFG е предлагането на финансови и кредитни продукти за физически лица и малък и среден бизнес. Дружествата в групата имат общо 15 действащи регистрации и лиценз за извършване на различни регулирани дейности – кредитиране, кредитно посредничество, пощенски парични преводи, платежни услуги и издаване на електронни пари, които са издадени от съответните надзорни органи на България, Румъния, Русия, Полша, Естония, Украйна и Северна Македония. В портфолиото на холдинга влизат компании и брандове като Easy Credit, Бяла Карта, Viva Credit, Fintrade, АКПЗ, Violeta, P2P лендинг платформата iuvo, моделът „купи сега, плати по-късно“ NewPay, приложението за управление на лични финанси Rilla, приложението за мобилни разплащания Settle и др.

  Smart IT е технологичният хъб, който осигурява работата на 8300 служители и компаниите в групата на Management Financial Group (MFG) в България, Румъния, Полша, Украйна, Северна Македония и Испания. Бизнесите на MFG имат над 16 години опит в разработването и управлението на комплексни софтуерни решения и в администрирането на ИКТ инфраструктура. Основният фокус на Smart IT е разработването на обща модулна платформа без код за въвеждане на финтех компании с различни бизнес модели. Използва технологии като C# и .NET/Core, ASP.NET/Core MVC, Web API, RabbitMQ, OAuth 2.0, Microservices, Docker, Kubernetes, ELK Stack, Grafana/InfluxDB, Polymer, DevExpress, JavaScript, jQuery, SignalR, EF, EF Core, MS SQL, MongoDB. Работата на Smart IT дава конкурентно предимство на всички компании в групата с бизнес модели във финтех сектори като потребителско и бизнес кредитиране, кредитни и дигитални карти, P2P лендинг и други алтернативни финансови продукти и услуги.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Smart IT в България?
  Smart IT e технологичното ядро на MFG – холдинг, който обхваща водещи компании, специализирани в областта на предоставянето на небанкови финансови услуги в Европа. Основната ни мисия е да удовлетворим нуждите на редица бизнеси, които имат различни специфики, макар и да оперират в сходни домейни. За да бъде възможно постигането на горепосоченото, сме се съсредоточили върху изграждане на финтех платформа от ново поколение, с която да си осигурим необходимото ни конкурентно предимство. В тази платформа освен основната ни кредитна система, SmartCheck, влизат и редица други помощни/периферни системи.

  Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  Трудно бих могъл да обхвана всичко, което разработваме в платформата, но за да стане по-ясна идеята, ще дам няколко примера. Освен SmartCheck, активно разработваме системи за автоматично разпознаване на символи от екран (OCR / Onscreen Character Regognition software), автоматизирана верификация на клиенти, включително такава с видео заснемане (KYC – "Know your customer" identity verification), система за дигитално генериране, подписване, споделяне и съхранение на документи (electronic document management system). Стремим се всичко, което правим, да бъде максимално гъвкаво, за да успеем да удовлетворим максимално всеки бизнес сценарий. Хубаво е, когато технологиите в компанията успяват да изпреварят идеите на бизнеса.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Екипът на Smart IT включва приблизително 130 специалисти в различни направления – софтуерна разработка, софтуерна и системна архитектура, QA, BI, бизнес анализ и др. Опитваме се да следваме добрите практики в разработката, като съответно в екипите има микс между младши, напреднали, senior и lead програмисти. По този начин всеки може да черпи знания един от друг и да се развива.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Основният технологичен стак на компанията е базиран на услуги и софтуер от Micrsoft. Tова включва C#, .NET framework, .Net Core и MS SQL, Azure DevOps и други. Кредитната ни система, SmartCheck, използва изцяло микросървисна архитектура, което на практика не налага никакви ограничения. Напротив – позволява ни да отворим платформата за външни разработки и изграждане на нови модули с технологии, различни от досегашните. Към момента дори сме в процес на интегриране на услуги, които са изцяло разработени на Java с PostgresSQL. Комуникацията между различните microservices се извършва посредством AMQP протокола (RabbitMQ/EasyNetQ). Вървим стремглаво в посока контейнеризация с docker и kubernetes.

  От гледна точка на frontend използваме ASP.NET Razor компоненти и Polymer. Вървим в посока интегриране на Micro frontends с React.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Бих казал, че до някаква степен сме организирали софтуерната разработка by-the-book - всяка нужда от промяна или ново бизнес изискване първо се съгласува с или идва от product owner, минава през бизнес анализ и създаване на архитектурно решение. След като този процес завърши, пристъпваме към реалната разработка. 

  А иначе всички екипи в Smart IT използват Agile методологията за разработване и тестване на софтуер. Използваме както Scrum, така и Kanban, макар и във вариации, които работят за нас. Изборът до голяма степен зависи от продукта и екипа, но предимствата са много – реални deliverables се случват по-бързо, а работата в екипите върви по-гладко и без напрежение.

  Как се промени проектът/проектите през годините?
  Част от in-house софтуерът в компанията е създаден и развиван повече от 16 години като монолитно решение. Макар и пълни с различни функционалности, с времето големите „монолити“ се разширяват и поддържат много трудно.

  Преминаването към система, която използва изцяло микросървисна архитектура, е определено най-голямата промяна за компанията от продуктова гледна точка. Разбира се, използваме натрупаното през годините know-how и това ни помага да изградим една full-featured финтех платформа.

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект?
  Бих категоризирал „предизвикателствата“ в две различни направления.

  Първо, от чисто организационна гледна точка няма как да не спомена пандемията, която буквално преобърна както пазара на труда, така и начина на работа. Лично мое мнение е, че личният контакт с колеги е задължителен, за да се запази интегритетът на един екип. Поради тази причина, дори в тези условия, с колегите се опитваме да се виждаме  поне от време на време. Сплотеният екип е ключът към един успешен продукт.

  Останалите предизвикателства са чисто технологични – разработваме софтуер, който трябва да покрие нуждите на няколко бизнеса, които често имат различни изисквания. Много е важно всичко, което правим, да обхваща 100% от известните ни бизнес случаи. Всекидневно се сблъскваме с предизвикателства, като например как да направим дадена разработка максимално преизползваема, спазвайки най-добрите практики и стандарти, или каква помощна услуга да изберем и интегрираме, за да сме максимално ефективни. Понякога е много по-смислено да закупим софтуер или услуга, която обезпечава определен бизнес домейн, вместо да разработваме същата in-house.

  Всичко това обаче прави работата в Smart IT безкрайно интересна.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект/продукт?
  Финтех платформата, която разработваме, обслужва над десет компании от групата на MFG с общо над 8300 служители. Лично за мен  това е основен индикатор за използваемостта на софтуера.

  От гледна точка на продукт най-голямото ни постижение е изграждането на софтуерна архитектура, която ще ни позволи бъдещо надграждане и ще ни осигури така наречния future proofing. Постигнахме всичко това благодарение на добрата ни екипна работа.

  Какво предстои при този проект и/или отделните проекти?
  В днешно време финтех безсъмнено е един от секторите, които са обект на огромна динамика. Едновременно трябва да се адаптираме към нови регулации  както у нас, така и в чужбина  и да се стремим да бъдем (и)новатори в областта. Например скоро предстои да стартираме ново мобилно приложение, което ще дигитализира изцяло бизнес дивизията за домашно кредитиране на дружеството. Представете си го като Uber за кредитни консултанти. В по-глобален план предстои експанзия на дружеството в редица държави, вкл. отвъд океана и на други континенти.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SMART INNOVATIVE TECHNOLOGIES LTD в Jobs.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 18 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 22 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 22 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 24 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект