петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2231 прочитания

    САЩ одобри лекарство за Covid-19

    Терапията с антитела на Eli Lilly трябва да бъде прилагана възможно най-скоро след положителен тест
    10 ноември 2020, 08:36 a+ a- a

    Американската администрация по храните и лекарствата (Food and Drug Аdministration – FDA) даде спешно одобрение за ползване на лекарство за Covid-19, разработено от американската фармацевтична компания Eli Lilly. Медикаментът бе приложен на Крис Кристи, бившият губернатор на Ню Джърси, когато той бе инфектиран с новия коронавирус, съобщи New York Times.

    Разрешението важи само за новоинфектирани хора, а от FDA уточняват, че препаратът не трябва да се използва от хоспитализирани пациенти. Медикаментът е одобрен за хора над 12-годишна възраст, които са дали положителен резултат на тестовете и са в риск да развият тежко заболяване или ще бъдат хоспитализирани. Това включва хора над 65 години, които страдат от затлъстяване. Според ранните проучвания това е групата, която най-много ще спечели от лечението.

    Според Eli Lilly препаратът, който се казва bamlanivimab, трябва да се прилага възможно най-скоро след положителен тест и в рамките на 10 дни от раззвиване на симптоми.

    „Това е чудесен ден за науката и медицината“, каза д-р Даниел М. Сковронски, главен научен директор на Eli Lilly. Компанията и нейните сътрудници, включително Националните здравни институти, каза той, са успели „да създадат ново лекарство, да го произведат, да го тестват в клинични изпитания и да го разрешат за употреба само за седем месеца“.

    През октомври компанията обяви, че е постигнала сделка на стойност $375 милиона долара за продажба на 300 000 дози на правителството на САЩ. Eli Lilly заяви в понеделник, че ще започне да доставя препарата незабавно на AmerisourceBergen, национален дистрибутор, който след това ще го разпространи от името на федералното правителство.

    Лечението се състои от едно мощно антитяло, за което се смята, че държи инфекцията под контрол. Ранните проучвания доказват, че препаратът намалява посещенията в спешното отделение и хоспитализациите при пациенти, които го получават в началото на заболяването си. Подобно е на лечението, което президентът Тръмп получи, разработено от американската биотехнологична компания Regeneron, което представлява коктейл от две антитела. Regeneron също е кандидатствал за спешно разрешение.

    Крис Кристи разкри тази есен, че е получил медикамента на Eli Lilly по спешност, след като е бил заразен с вируса.

    Разрешението на Eli Lilly повдигна незабавни въпроси за това кой ще получи достъп до него, тъй като то трябва да се влива в клиника или болница. Компанията заяви, че очаква да има достатъчно за лечение на един милион души до края на годината. Това означава, че дори в най-добрия случай няма да има достатъчно, за да се ограничи вирус, който сега заразява средно над 111 000 души на ден в САЩ, отбелязва още The New York Times.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 часа
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 4 часа
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 4 часа
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари
    преди 23 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата