понеделник, 20 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1973 прочитания

    ЕК с мерки за по-ефикасно корпоративно данъчно облагане в ЕС

    Комисията представи своя план за справедливо данъчно облагане в рамките на ЕС
    17 юни 2015, 14:19 a+ a- a

    Европейската комисията /ЕК/ представи своя План за действие за цялостна реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС. В документа са набелязани инициативи за преодоляване проблемите с избягването на данъчно облагане, осигуряване на устойчиви данъчни постъпления и укрепване на единния пазар в помощ на предприятията. Взети заедно, тези мерки значително ще подобрят средата за корпоративното данъчно облагане в ЕС, допринасяйки за повече справедливост и ефикасност и правейки я по-благоприятна за растежа, съобщиха от ЕК.

    Основните действия включват стратегия за възобновяване на въвеждането на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (ОКООКД), както и рамка, с която да се гарантира ефективно данъчно облагане на печалбата там, където е генерирана. Освен това Комисията публикува първия за целия ЕС списък с данъчни юрисдикции от трети държави, които не оказват съдействие, и започва обществена консултация относно необходимостта предприятията да оповестяват публично определен вид данъчна информация.

    Планът за действие за справедливо и ефикасно корпоративно данъчно облагане е част от амбициозната програма на ЕК за преодоляване на избягването на данъци, като същeвременно се осигури повече справедливост на единния пазар и се насърчават заетостта, растежът и инвестициите в Европа. Представеният план за действие представлява втората, по-всеобхватна, стъпка към реформата на корпоративното данъчно облагане в ЕС. Първата се състои от предложените през март мерки за прозрачност в данъчното облагане за постигане на по-открито и засилено сътрудничество между държавите-членки в областта на корпоративното данъчно облагане.

    Действащата понастоящем нормативна уредба за корпоративното данъчно облагане в ЕС изостава от развитието на съвременната икономика. Някои дружества се възползват от некоординираните мерки на национално равнище, за да избегнат данъчното облагане в ЕС. Това води до значителни загуби на постъпления за държавите членки, до по-голяма данъчна тежест за гражданите и до нарушаване на конкуренцията за предприятията, които плащат своя дял от данъците.

    Комисията ще поднови предложението си за въвеждане на ОКООКД като цялостно решение при реформата на корпоративното данъчно облагане. Чрез ОКООКД може да се постигне широкообхватно решение на проблемите, като се подобри функционирането на единния пазар в полза на предприятията и се ограничат възможностите за избягване на корпоративния данък. Незабавно ще започне работата по ново предложение за поетапно въвеждане на задължителна ОКООКД. Това ще даде възможност на държавите-членки по-бързо да осигурят въвеждането на общата данъчна основа. Консолидацията ще започне като втора стъпка, тъй като тя е най-трудната до момента точка от преговорите. Комисията ще представи това ново предложение възможно най-рано през 2016.

    В плана за действие на Комисията се проправя пътят за ефективно данъчно облагане в ЕС. Това понятие означава, че предприятията следва да плащат справедлив дял от данъците в държавата, където реализират печалбите си. Това може да се постигне по няколко начина, които не налагат хармонизиране на ставките на корпоративния данък между държавите от ЕС. Например, Комисията предлага мерки, чрез които наред с другото да се сложи край на пропуските в законодателството, да се подобри системата за трансферно ценообразуване и да се прилагат по-стриктни правила за преференциалните данъчни режими.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    17 май 2024, 14:22
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    17 май 2024, 11:28
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    17 май 2024, 10:37
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    17 май 2024, 09:19
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    17 май 2024, 08:53
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари