вторник, 21 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1812 прочитания

    Южна Австралия минава в 6-дневна строга карантина

    Установен е нов щам на Covid-19 с много бързо разпространение и 24-часов инкубационен период
    19 ноември 2020, 16:13 a+ a- a

    Южна Австралия минава под строга карантина за 6 дни, която правителството на щата определи като „прекъсвач“. Властите се борят да ограничат ново огнище на коронавируса. От полунощ в четвъртък (19 ноември), през следващите шест дни, всички училища, кръчми, кафенета, заведения за храна за вкъщи и строителната индустрия ще затворят. Физическите упражнения ще бъдат забранени извън къщата. Хората няма да могат да излизат от домовете си. Само един човек от домакинство ще може да напуска дома всеки ден, но само за конкретни цели.

    Хората се насърчават да носят маски, когато са извън домовете си. Университетите и всички спортове на открито ще бъдат затворени, докато плановите операции ще бъдат прекратени. Сватбите и погребенията също ще бъдат забранени. Ще бъдат разрешени спешни операции и лечение на ракови заболявания. Само децата на основните работници ще могат да посещават училище лично.

    Критичната инфраструктура като вода, електричество и телекомуникации ще остане отворена, както и супермаркетите. Медицинските услуги, включително подкрепа за психичното здраве, ще бъдат отворени, както и общественият транспорт. Всички съдебни сгради ще бъдат затворени и делата ще бъдат отложени за следващите шест дни, с изключение на спешни заявления за пускане под гаранция и въпроси, изискващи намеса.

    Премиерът на Южна Австралия Стивън Маршал нарече мерките необходим „прекъсвач“, за да се позволи „блиц“ проследяване на контактни лица, свързани с клъстера Парафилд.  „Реагираме тежко и рано. Времето е от изключителна важност“, каза той.

    Главният служител по обществено здраве на щата проф. Никола Спъриър заяви, че конкретният щам на вируса в Южна Австралия се размножава „много, много бързо“ с кратък инкубационен период от около 24 часа, а заразените, показват само минимални симптоми.

    Полицейският комисар Грант Стивънс заяви, че след първоначалния шестдневен „прекъсвач“ ще има още осемдневен период на значителни ограничения, с някои „отстъпки“.

    Проф. Спъриър каза, че карантината е необходима поради необичайния начин на предаване на този щам на коронавирус и за да се предотврати необходимостта от дългосрочна карантина, каквато бе наложена в щата Виктория.

    Други ограничения през следващите шест дни ще включват временна забрана за посещение на офиси, регионални пътувания и наемане на ваканционни домове. Домовете за възрастни хора и инвалиди също ще бъдат под карантина.

    В момента в Южна Австралия общо около 5000 души са подложени на карантина във връзка с новия клъстер на Covid-19.

    Проф. Спъриър каза, че се притеснява от факта, че пица-бар Woodville, който е свързан с клъстера, работи с приложения за доставка на храна. На пресконференцията в сряда тя беше попитана колко е загрижена, че Covid-19 може да се е разпространил през ресторантите в Аделаида. „Това е огромно мое притеснение“, отговори тя. „Това е една от причините да въведем ограниченията.“

    Тя подчерта, че всеки, който е взел храна за вкъщи от пицария Woodville, трябва незабавно да се самокарантинира и да се тества. „Това е наистина, наистина важно... Те трябва да отидат директно до мястото за тестване, да носят маска и да предупреждават персонала, че са посетили пицарията“, каза още Спъриър.

    Междувременно по време на пресконференция по-рано днес (19 ноември), премиерът на Южна Австралия Стивън Маршал, съобщи, че за последните 48 часа са направени над 20 000 теста, и няма нито един положителен.

    Към момента има 23 потвърдени случая на Covid-19, свързани с клъстера Парафилд, както и още 17 души, за които се подозира, че носят вируса. Общо в щата има 35 активни случая, включително тези, които са под карантина в хотел. Трима се лекуват в болница, всички в стабилно състояние. От този малък брой положителни случаи проследяващите контактни лица досега са поставили 3200 души, които са били в директен близък контакт, в 14-дневна карантина, в допълнение към хиляди други контактни лица.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Граничните проверки след Брекзит ще струват на Великобритания 4,7 млрд. паунда
    Правителственият план за внедряването им все още не е изпълнен
    преди 5 часа
    Телерик Академия с нова трейнинг програма за мениджъри в технологичния сектор
    Upskill Team Leadership e първата публична програма, създадена и валидирана от ИТ лидери за тийм лидери в ИТ
    преди 7 часа
    Microsoft обяви Copilot+PC
    От компанията съобщиха, че 2024 ще бъде „годината на компютъра с изкуствен интелект“
    преди 7 часа
    Google инвестира още €1 млрд. в центъра си за данни във Финландия
    Скандинавските страни предлагат по-хладен климат, данъчни облекчения и изобилие от ВЕИ