вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    845 прочитания

    Байдън възнамерява да освободи всички налични в САЩ ваксини

    Така максимален брой хора ще получат първата доза, твърди администрацията на новия президент
    11 януари 2021, 11:14 a+ a- a

    Новоизбраният американски президент Джоузеф Р. Байдън-младши възнамерява да освободи почти всички налични дози ваксина срещу коронавирус скоро след встъпването си в длъжност, вместо да задържа милиони флакони, за да гарантира наличието на втора доза, съобщи The New York Times.

    Решението е част от агресивно усилие „да се гарантира, че американците, които имат най-голяма нужда, ще получат [ваксина] възможно най-скоро“, каза екипът на Байдън за прехода в петък (8 януари). Планът за имунизация, който ще бъде официално представен тази седмица, също ще включва федерално управлявани места за ваксинация на места като гимнастически зали и спортни стадиони, както и мобилни звена за достигане до високорискови групи.

    Избраният президент обеща да предостави „поне 100 милиона ваксини за Covid в въцете на американския народ“ през първите си 100 дни на поста.

    Решението за освобождаване на по-голямата част от ваксините предизвика остър дебат сред експертите по обществено здраве. Двете ваксини, получили спешно одобрение, изискват по две дози, а администрацията на Тръмп досега задържа около половината от доставките си, за да гарантира, че ще бъдат налични стимулиращите дози за вече инокулираните.

    Длъжностни лица от операция Warp Speed, програмата за ваксини на администрацията на Тръмп, отбелязаха, че дозите ще спрат да бъдат задържани след първите няколко седмици от ваксинацията. Но съобщението от администрацията на Байдън поставя най-ясния знак за широко разпространение на първа доза и поставяне на втора, когато има налични количества.

    Администрацията по храните и лекарствата (FDA), чийто съвети Байдън се ангажира да следва, категорично се противопостави на промяната на графика на дозиране, както някои други страни избраха да направят, наричайки подобен ход „преждевременен и не се корени солидно в наличните доказателства“. Някои експерти в областта на общественото здраве се опасяват, че вторите дози ще се забавят заради това решение.

    Съобщението за освобождаване на допълнителни дози съвпадна с писмо от 8 губернатори на Демократическата партия, включително Андрю Куомо от Ню Йорк и Гретчен Уитмър от Мичиган, с молба към настоящата администрация да освободи всички налични дози за щатите възможно най-скоро.

    Най-големият проблем до момента обаче не е липсата на ваксина, а трудностите, пред които са изправени държавните и местните власти при разпределянето на дозите, които имат. Капацитетът и логистиката, а не недостигът пречат на ваксините да се прилагат, отбелязва още New York Times.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 2 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 4 часа
    преди 8 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 9 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 10 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26