четвъртък, 21 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11523 прочитания

  ABB: Инвестицията ни в България е дългосрочна

  Защо швейцарската компания за електрическо оборудване разширява инвестицията си у нас - Екехард Нойрайтер, мениджър на ABB Bulgaria, пред Economy.bg
  18 март 2014, 10:05 a+ a- a

  От лятото на миналата година Екехард Нойрайтер е мениджър на ABB Bulgaria. Присъединява се към ABB през 1992, като оттогава насам заема различни мениджърски позиции в подразделенията на компанията в Германия и България. Той учредява една от първите производствени бази на ABB в Bulgaria – тази в Петрич.
  Екехард Нойрайтер притежава инженерна степен от Техническия университет в Карлсруе, Германия.
  ABB Bulgaria е една от най-бързо развиващите се компании в производствения сектор у нас. През 2013 ABB завърши строителството на своята четвърта производствена база в България, която е и втората „инвестиция на зелено” на компанията в района на гр. Пловдив. Когато заводът бъде пуснат в действие, в него се очаква да работят около 600 души. ABB увеличи броя на своите служители в България с 25% през миналата година. Понастоящем ABB разполага с над 1500 служители в България.
  Концернът ABB, който произвежда системи за енергетично и автоматизирано оборудване, има свои компании в около 100 държави и разполага с близо 150 000 служители.

  Срещнахме се с г-н Нойрайтер, за да ни разкаже повече за плановете на компанията за разрастване у нас.

  За наградите и причините за разширяване на инвестицията у нас

  Г-н Нойрайтер, ABB получи много награди тази година. Какво означават те за вас?
  Да, така е. Получихме три награди през последните месеци. Първата награда беше „Сграда на годината” за сградата на най-новата ни производствена база в град Раковски. Втората беше Наградата на Германската икономика, а третата, която всъщност е най-голямата, е „Инвеститор на годината”. Всичките награди са признание за нашата дейност тук в България.

  Заради кризата много компании съкращават инвестициите и новите си назначения. ABB обаче разширява присъствието си в България чрез четвърта производствена база. Вие не се ли страхувате от кризата?
  Нашата инвестиция е дългосрочна. Кризата показа необходимостта от оптимизиране на процесите в снабдителната ни верига. Затова ние продължаваме да инвестираме в България, за да подсилим нашата конкурентоспособност. Разбира се, усещаме и негативното въздействие на кризата върху българския пазар. Но аз съм оптимист, че дъното вече е достигнато и сега предстои да растем.

  Кои са причините да разширите инвестицията си у нас?
  В България има наистина добра инвестиционна среда. Освен това имайки предвид предишния ни положителен опит в Петрич и в Раковски, ние започнахме нови проекти в Севлиево и отново в Раковски. Истинските предимства на България са валутния борд, все още ниските операционни разходи, квалифицираните и мотивирани служители и изгодният корпоративен данък.

  Кога ще започне работа новия завод и какво ще се произвежда в него?

  Кога реално ще започне производството в новия завод?
  През последните месеци на 2013 започнахме да инсталираме продукционни линии. Този процес ще отнеме около година и половина.

  Какво ще се произвежда в новия завод? Продукцията за износ ли ще бъде?
  В новата фабрика ще произвеждаме продукти ниско и средно напрежение. Тези продукти ще се изнасят за заводите на ABB в целия свят, разбира се най-вече към европейските заводи на групата.

  Кои са най-големите ви клиенти?
  Имаме няколко големи клиенти в Германия, Италия и Франция. Но изнасяме продукция и за Китай например.

  Колко нови служители ще бъдат наети и кадри с какви умения ще се търсят?

  Колко работни места ще бъдат разкрити в новия завод?
  Първоначалният план е да наемем 600 нови служители. Вече сме наели около 100-150 от тях. Стъпка по стъпка през следващата година и половина ще се надявам, че ще успеем да попълним бройката от тези 600 работни места. С тях общият брой на служителите на ABB ще нарасне до около 2 хиляди. Не забравяйте също, че използваме мрежа от местни доставчици, което означава, че сме създали много работни места в страната.

  Служители с какви способности и умения ще са ви нужни? Имате ли проблеми с намирането им?
  Това е набор от компетенции и умения, който по принцип е нужен в индустриалните компании. Можете да си представите – тук става дума за компетенции, свързани с машинно и електронно инженерство, производствени технологии. Нужни са ни и хора с умения в доставките, управлението и администрацията. Засега не сме имали големи проблеми с намирането на подходящи кадри.

  Сътрудничите ли си с университети у нас?
  Сътрудничим си с Техническите университети в Пловдив, Габрово и в София.

  Къде са останалите производствени бази на ABB в България?
  ABB функционира в България чрез една компания с централен офис в София, както и офиси и клонове в пет локации. Производствените бази се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, в Севлиево - за продукти високо напрежение и трансформатори, и в Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна, както и Общ център по счетоводство и човешки ресурси в Раковски.

  За плановете за развитие на ABB Bulgaria

  Какви са плановете ви за развитие на компания в България през следващите пет години?
  Приоритет, разбира се, е да продължим и да финализираме проекта в Раковски, където сега започнахме да работим. Друга наша цел е да модернизираме фабриката в Севлиево. Преди да продължим с нови дейности, искаме да завършим тези инвестиционни проекти. Искаме също да инвестираме и в стратегически области тук, за да станем по-разпознаваеми на българския пазар. Сигурен съм, че българският клиент ще оцени и предпочете високоиновативни и висококачествени продукти, произведени в България.

  В края на миналата година Thomson Reuters призна ABB за един от 100-те най-големи световни иноватори. Защо е важно да се инвестира в иновации?
  Иновациите движат напред света ни. А като глобален концерн за енергетика и автоматизация ABB е зависим от иновациите. Затова ние продължаваме да разработваме иновативни решения в областта на автоматизацията и енергийната ефективност. За ABB иновацията е основен приоритет. Компанията инвестира над 1 млрд. долара годишно в изследователска дейност и разработки.

  Тези инвестиции засягат ли и България?
  В България активността е по-малка, но това е инвестиция, която обхваща компаниите на ABB Group в целия свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  4522 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 555 077
  преди 15 часа
  От утре всички ученици в София минават онлайн
  В дистанционна форма на обучение минават и във Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник
  преди 15 часа
  Алексей Навални получи награда "Сахаров"
  ЕП удостои руския опозиционер с отличието за свобода на мисълта
  преди 15 часа
  Закупуваме нов препарат за лечение на коронавирус
  По предварителна информация първите доставки можем да очакваме до края на този месец
  преди 16 часа
  България се присъединява към Центъра за развитие на ОИСР
  Това е елемент от подготовката на страната ни за членство в ОИСР
  преди 18 часа
  МЗ: Над 1 млн. са изтеглените сертификати у нас
  Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза