четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13808 прочитания

  ABB: Инвестицията ни в България е дългосрочна

  Защо швейцарската компания за електрическо оборудване разширява инвестицията си у нас - Екехард Нойрайтер, мениджър на ABB Bulgaria, пред Economy.bg
  18 март 2014, 10:05 a+ a- a

  От лятото на миналата година Екехард Нойрайтер е мениджър на ABB Bulgaria. Присъединява се към ABB през 1992, като оттогава насам заема различни мениджърски позиции в подразделенията на компанията в Германия и България. Той учредява една от първите производствени бази на ABB в Bulgaria – тази в Петрич.
  Екехард Нойрайтер притежава инженерна степен от Техническия университет в Карлсруе, Германия.
  ABB Bulgaria е една от най-бързо развиващите се компании в производствения сектор у нас. През 2013 ABB завърши строителството на своята четвърта производствена база в България, която е и втората „инвестиция на зелено” на компанията в района на гр. Пловдив. Когато заводът бъде пуснат в действие, в него се очаква да работят около 600 души. ABB увеличи броя на своите служители в България с 25% през миналата година. Понастоящем ABB разполага с над 1500 служители в България.
  Концернът ABB, който произвежда системи за енергетично и автоматизирано оборудване, има свои компании в около 100 държави и разполага с близо 150 000 служители.

  Срещнахме се с г-н Нойрайтер, за да ни разкаже повече за плановете на компанията за разрастване у нас.

  За наградите и причините за разширяване на инвестицията у нас

  Г-н Нойрайтер, ABB получи много награди тази година. Какво означават те за вас?
  Да, така е. Получихме три награди през последните месеци. Първата награда беше „Сграда на годината” за сградата на най-новата ни производствена база в град Раковски. Втората беше Наградата на Германската икономика, а третата, която всъщност е най-голямата, е „Инвеститор на годината”. Всичките награди са признание за нашата дейност тук в България.

  Заради кризата много компании съкращават инвестициите и новите си назначения. ABB обаче разширява присъствието си в България чрез четвърта производствена база. Вие не се ли страхувате от кризата?
  Нашата инвестиция е дългосрочна. Кризата показа необходимостта от оптимизиране на процесите в снабдителната ни верига. Затова ние продължаваме да инвестираме в България, за да подсилим нашата конкурентоспособност. Разбира се, усещаме и негативното въздействие на кризата върху българския пазар. Но аз съм оптимист, че дъното вече е достигнато и сега предстои да растем.

  Кои са причините да разширите инвестицията си у нас?
  В България има наистина добра инвестиционна среда. Освен това имайки предвид предишния ни положителен опит в Петрич и в Раковски, ние започнахме нови проекти в Севлиево и отново в Раковски. Истинските предимства на България са валутния борд, все още ниските операционни разходи, квалифицираните и мотивирани служители и изгодният корпоративен данък.

  Кога ще започне работа новия завод и какво ще се произвежда в него?

  Кога реално ще започне производството в новия завод?
  През последните месеци на 2013 започнахме да инсталираме продукционни линии. Този процес ще отнеме около година и половина.

  Какво ще се произвежда в новия завод? Продукцията за износ ли ще бъде?
  В новата фабрика ще произвеждаме продукти ниско и средно напрежение. Тези продукти ще се изнасят за заводите на ABB в целия свят, разбира се най-вече към европейските заводи на групата.

  Кои са най-големите ви клиенти?
  Имаме няколко големи клиенти в Германия, Италия и Франция. Но изнасяме продукция и за Китай например.

  Колко нови служители ще бъдат наети и кадри с какви умения ще се търсят?

  Колко работни места ще бъдат разкрити в новия завод?
  Първоначалният план е да наемем 600 нови служители. Вече сме наели около 100-150 от тях. Стъпка по стъпка през следващата година и половина ще се надявам, че ще успеем да попълним бройката от тези 600 работни места. С тях общият брой на служителите на ABB ще нарасне до около 2 хиляди. Не забравяйте също, че използваме мрежа от местни доставчици, което означава, че сме създали много работни места в страната.

  Служители с какви способности и умения ще са ви нужни? Имате ли проблеми с намирането им?
  Това е набор от компетенции и умения, който по принцип е нужен в индустриалните компании. Можете да си представите – тук става дума за компетенции, свързани с машинно и електронно инженерство, производствени технологии. Нужни са ни и хора с умения в доставките, управлението и администрацията. Засега не сме имали големи проблеми с намирането на подходящи кадри.

  Сътрудничите ли си с университети у нас?
  Сътрудничим си с Техническите университети в Пловдив, Габрово и в София.

  Къде са останалите производствени бази на ABB в България?
  ABB функционира в България чрез една компания с централен офис в София, както и офиси и клонове в пет локации. Производствените бази се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, в Севлиево - за продукти високо напрежение и трансформатори, и в Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна, както и Общ център по счетоводство и човешки ресурси в Раковски.

  За плановете за развитие на ABB Bulgaria

  Какви са плановете ви за развитие на компания в България през следващите пет години?
  Приоритет, разбира се, е да продължим и да финализираме проекта в Раковски, където сега започнахме да работим. Друга наша цел е да модернизираме фабриката в Севлиево. Преди да продължим с нови дейности, искаме да завършим тези инвестиционни проекти. Искаме също да инвестираме и в стратегически области тук, за да станем по-разпознаваеми на българския пазар. Сигурен съм, че българският клиент ще оцени и предпочете високоиновативни и висококачествени продукти, произведени в България.

  В края на миналата година Thomson Reuters призна ABB за един от 100-те най-големи световни иноватори. Защо е важно да се инвестира в иновации?
  Иновациите движат напред света ни. А като глобален концерн за енергетика и автоматизация ABB е зависим от иновациите. Затова ние продължаваме да разработваме иновативни решения в областта на автоматизацията и енергийната ефективност. За ABB иновацията е основен приоритет. Компанията инвестира над 1 млрд. долара годишно в изследователска дейност и разработки.

  Тези инвестиции засягат ли и България?
  В България активността е по-малка, но това е инвестиция, която обхваща компаниите на ABB Group в целия свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 30 минути
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 2 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 5 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 21 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 1 ден