вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12020 прочитания

    Women in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies

    „Много хора на 30, особено майки, се страхуват да започнат отначало, но аз завърших курс и започнах на позиция „джуниър“, когато бях на 30 и с 2-годишно дете“, споделя Мирена
    26 април 2022, 08:57 a+ a- a

    Снимка: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Мирена Димитрова е JavaScript Developer в Godel Technologies. Има бакалавърска степен по икономика на търговия и магистър мениджмънт на търговската дейност. Започва кариерата си в българска компания за бяла и черна техника, след което продължава да се развива в областта на счетоводството. На 30 години, когато вече е майка на 2 годишно дете, решава да започне в нова сфера без начални познания и се записва на курс в академията IT Talents.

    Вижте какво разказа Мирена за кариерния си път в света на технологиите.

    Мирена, разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ бакалавър по икономика на търговия и имам придобита магистърска степен „Мениджмънт на търговската дейност“, като междувременно специализирах „Банков контрол“. Преподаваха ми страхотни доценти, които ни учеха да разсъждаваме логически върху икономическите процеси, да бъдем адекватни и креативни, когато решаваме проблеми и вземаме решения.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Бях чувала за компании, които предлагат безплатно обучение в ИТ сферата, назначавайки те на работа, ако успееш да го завършиш успешно. Мисълта за започване в нова сфера без начални познания, не ме напускаше дълго време. Така от познат научих за IT Talents. Кандидатствах и ме одобриха за курс. Стартирахме с основи – процесор, рам, двоичен код. Няколко месеца по-късно можех вече сама да разработя истинско приложение.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми сериозна работа беше по специалността ми – работех в българска компания за бяла и черна техника, като основната ми задача беше да продавам на едро на големите вериги магазини, да уговаряме промоции, да решаваме какво да се появява в брошурите. Работата ми харесваше, но вечната конкуренция в търговията създаваше много напрежение и беше трудно да се създаде сплотен екип. Впоследствие се ориентирах към счетоводството. Попаднах в страхотен и задружен екип. След няколко години си дадох сметка, че кариерното развитие се случва много бавно и невинаги съответства на положените усилия.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Започнах след завършен няколкомесечен курс на позиция джуниър. Бях на 30 и с 2 годишно дете. Много хора на 30, особено майки, се страхуват да започнат отначало. Попаднах в креативна и позитивна среда, с усмихнати колеги – това ме накара да заобичам новата си работа.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    В момента съм фронтенд софтуерен инженер в Godel Technologies. Компанията е интернационална с централа в Манчестър. Фронтендът е ключов в изграждането на софтуерните продукти, уебсайтове, приложения, игри и т.н. Всичко, което потребителят вижда на екрана и с което взаимодейства, е изградено от фронтенд инженерите – това е връзката на крайния потребител с информацията, която стои зад екрана.
    Освен писането на инструкции част от работата ми е да следя трендовете и новостите в ИТ сектора. Това е индустрия, в която всеки ден излизат нови неща, целящи да улеснят разработването на софтуера и да осигурят на крайния потребител по-добро преживяване, боравейки с готовия продукт. В „Годел“ имаме страхотни програми, насърчаващи надграждащото обучение. Това, което ми харесва, е, че всеки с желание споделя знанията и опита си – нещо, което не съм срещала в другите сфери.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Най-интересен за мен е процесът на създаване на един софтуер. Като потребители всекидневно използваме софтуерни приложения – пазаруваме, плащаме си сметките, запазваме и уреждаме пътувания, чуваме се с близките си, дори програмите, които ползваме на работа – всичко е код, състоящ се от малки последователни инструкции. Според мен тези стъпки за създаване на софтуер са приложими и в личния живот – можем да постигнем, каквото поискаме, започвайки с малки последователни крачки. Мотивация черпя от средата. Хората, с които работя, са винаги отворени да помогнат и споделят знания независимо от нивото си в компанията. Няма пряк индивидуален успех – той се постига, когато екипът е успешен.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Няма конкретни личности, от които се уча. Обичам да анализирам всяка ситуация и да черпя опит от нея. Старая се да се развивам, като намирам и прилагам положителни модели сред хората, които срещам по време на работния процес.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Страхотно е, че в ИТ компаниите не се усеща разделение. В „Годел“ около 50% от служителите са жени на всякаква възраст. Голяма част от ръководните постове са също заети от жени. Всеки се цени и развива спрямо знанията, които придобива, и старанието, което полага, като кариерният път се ускорява с индивидуалното темпо на всеки. Дори може би да си жена, носи повече плюсове – ние сме по-склонни към емпатия, което позволява повече креативност в решаването на казуси.
    Най-голямото предизвикателство и за двата пола според мен е балансът между семейство и работа. Опцията за работа от вкъщи, която компанията предоставя, ми помага много за отглеждането на дете – не ми се налага да избирам между кариера и семейство. Дори бих определила „Годел“ като Mom-friendly.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Днес всеки може да се развива във всяка сфера, в която има интерес. Важни са целенасочеността и усилията, които се полагат. Стереотипът, че това е мъжка индустрия, със сигурност е наложен от общности извън ИТ. В тази сфера оценката и развитието зависят от отдадеността, старанието, споделянето, адаптивността.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Клишета за жени без значение в коя индустрия все повече не отговарят на съвременните изисквания. Всяка личност се оценява спрямо приноса, с който допринася за обществото, полът е без значение. Същото е и в работната среда.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Голяма част от свободното си време прекарвам с дъщеря си. Вярвам, че вниманието, което отделяме на децата, помага да израснат като по-добри личности с добре развита ценностна система. Обичам да чета, да слушам музика и да прекарвам време далеч от големия град.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    ИТ индустрията позволява да се постигне лесно баланс между кариера и семейство. Всеки има свобода да се развива в различни технологии и направления, като няма лимит на кариерните възможности. Успехът не е задължително свързан с „работа от офис“. Това е сфера, която се развива динамично, срещат се изключителни и широкоскроени умове. Бих посъветвала всеки, който все още търси своя професионален път, да отдели време и да се запознае с ИТ индустрията.

    По какви проекти работи Godel Technologies вижте тук 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Godel Technologies Europe EOOD в JOBS.bg тук

     ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO

    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 15 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 16 часа
    преди 17 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев