петък, 06 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  15639 прочитания

  Отбелязваме Световния ден на книгата

  Вижте любопитни факти за четенето и книгите, които подбрахме по повод днешния празник
  23 април 2019, 09:29 a+ a- a

  На 23 април честваме Международния ден на книгата и авторското право. Празникът се отбелязва официално от 1995 по решение на  ЮНЕСКО, като целта му е да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. 

  23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 са починали Мигел де Сервантес, Шекспир и  Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков и др.  

  Днес цял свят отдава почит на книгите и авторите им с различни събития, които насърчават хората и по-специално младите, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството. 

  Вижте любопитни факти за четенето и книгите, които подбрахме по повод днешния празник: 

  1. Четенето е упражнение за човешкия мозък. Потапяйки се в книгите ние не просто следваме сюжета, но и караме въображението си да работи усилено, казват учени от университета Emory University. Четенето е и своеобразна гимнастика за ума. Всеки път, когато четем, стремейки се да запомним фактите, за да следим историята, ние тренираме „мускулите на паметта“, обясняват учени от Tufts University.

  2. Традиционна книга или четец? Когато четем книга вероятността да се потопим по-дълбоко в съдържанието й е по-голяма, ако използваме традиционно издание, а не електронен вариант. До този извод учени от Stavanger University. Липсата на физически страници води до замайване и ни лишава от усещане за напредък и пространствена ориентация. А това влияе върху задълбочаването ни и запомнянето на прочетеното.    

  3. Четенето на романи подобрява социалната и емоционалната ни интелигентност. Четенето на художествени произведения е много по-полезно за развитието на социалните умения за разлика от четенето на приложна психология или научно-популярна литература, твърди проучване, публикувано в списание Nature. Изборът на добра книга е сериозна „тренировка“ по формиране на социално съзнание (емпатия), твърдят учените.  Романът симулира живота по същия начин, както 3D шофирането симулира истинско състезание. Четейки художествено произведение, ние съпреживяваме ситуациите, поведението, емоциите, начина на мислене на героите и това значително обогатява и развива нашите социални умения.

  4. Богатите четат повече книги в сравнение с бедните според проучване, проведено на Острова. Изследването също така разкрива и връзката между навиците в семейството и бъдещото отношение на децата към четенето. 89% от анкетираните, чиито родители са им чели книги, докато са били малки, сега четат на своите деца.   

  5. Хората, които четат са по-активни във всяка сфера на живота. Те имат изявена гражданска позиция, по-вероятно е да гласуват, както и да спортуват редовно, според проучване на National Endowment for the Arts.   

  6. Книгите са по-мотивиращи от филмите. Проучване на Dartmouth College и Ohio State University установява, че вдъхновението от литературни герои може да промени ежедневното поведение на читателя или да го мотивира към нови подвизи. Съпреживяването в книгата е много по-силно, отколкото при филмите, тъй като читателят се поставя на мястото на героя, а не е просто в ролята на зрител, обясняват учените. 

  7. Хората, които редовно четат, имат по-голям шанс да напреднат в живота и кариерата. „Четенето отваря врати и прави живота по-лесен, независимо какво четете. Нещо повече – четеното наистина е в състояние да ви накара да се почувствате по-добре“, казва Хонър Уилсън-Флетчър, директор на National Year of Reading.     

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Германска компания с намерение да открие IT център в София
  Group Technology Foundations Commerzbank AG първоначално ще наеме 400 висококвалифицирани IT специалисти, като броят им ще нарастне до 600
  преди 12 часа
  Радев: България трябва да превърне иновациите в национална политика
  Президентът връчи голямата награда и отличи победителите в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“
  преди 15 часа
  БВП с близо 4% ръст през третото тримесечие
  Брутната добавена стойност през третото тримесечие възлиза на 27.4 млрд. лева, показват данните на националната статистика
  преди 17 часа
  Германски инвеститори с интерес в сферите на транспорта и енергетиката
  Германският бизнес проявяват интерес и към управлението на води и отпадъци, машиностроене инфраструктура и др.
  преди 19 часа
  Изкуствен интелект ще се бори с киберпрестъпленията в Европа
  Въвежда се Система за предвиждане на злоупотреби и ранно предупреждение за домейна .eu