вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5556 прочитания

  Как стартира Scalefocus в България?

  Историята научете от Виктор Билянски, съосновател на българската технологична компания
  13 декември 2021, 12:26 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

  В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

  Как стартира Scalefocus в България, научете от Виктор Билянски, съосновател на българската софтуерна компания.

  Виктор Билянски, съосновател на Scalefocus

  Как стратира Scalefocus в България? Какви бяха първите проекти, клиенти, задачи?
  Компанията стартирахме през 2012 петима основатели с амбицията да създадем голяма международна ИТ компания. Винаги сме имали много разнообразни проекти и технологии, което продължава и до днес. В момента изпълняваме над 200 проекта с разнообразни технологии.

  Един от първите ни клиенти беше телеком в Беларус, за който правихме интеграция на дейта уеърхаус и уилинг система.

  Нашият първи офис беше в сградата на „Доверие“ на ул. „Тинтява“ 13. Простираше са на около 150-200 кв.м, а екипът се състоеше от 10-15 души. Офисът ни много бързо утесня и се преместихме в Galaxy Trade Center на „Шипченски проход“. И две години по-късно се преместихме в Capital Fort на „Цариградско шосе“.

  Кой беше човекът зад идеята за стартиране на компанията?
  Не бих казал, че има конкретен човек зад тази идея. По-скоро компанията беше създадена в резултат на това, че петима амбициозни мъже искат да правят нещо голямо и значимо в ИТ сферата в България.

  Как избрахте името?
  Доста мислехме по темата. Първо, искахме да е домейн, който завършва с „com“. Това е предпочитан  избор за повечето компании. Второ, искахме да бъде нещо, което отговаря на нашите амбиции. Scaleability, или това компанията да се разраства, беше заложено в ДНК-то ѝ още от самото начало. Затова думата Scale присъства в името. От друга страна, знаем, че за да се постигат добри резултати, трябва да има фокусиране във всяко едно нещо, което правиш. И съчетанието между Scale и Focus отговаря напълно на нашите виждания как трябва да се развива една компания и какво трябва да прави. Така двете думи, взети заедно, формираха името на компанията. 

  С какви технологии работехте в началото?
  Първите технологии са същите, които продължаваме да използваме и до днес – Java, .NET, Web services, Front-end... Това не се е променило значително. В момента, разбира се, използваме и много други нови технологии в компанията.

  Какви бяха първите служители?
  Първоначално в компанията работехме трима от основателите. След това успяхме да привлечем много силен екип, голяма част от който продължава да работи в компанията и до днес. Първите служители бяха архитекти, ръководители на екипи. Екипът се състоеше от колеги, с които бяхме работили и преди. Познавахме се много добре. Знаехме, че това са правилните хора с правилните амбиции и майндсет, които ще ни помогнат да развием компанията. И за щастие, се оказахме прави. 

  Кои бяха най-големите трудности в началото?
  Най-голямата трудност в началото за нас, като компания без история и без референции, беше да намерим клиенти.  Другото предизвикателство беше да привлечем хора в екипа с правилната амбиция.

  Какво представлява компанията днес?
  Ние винаги сме си поставяли големи цели. За мен това е много важно, защото човек е толкова голям, колкото големи са неговите мечти. Хората и работната атмосфера са нещата, с които най-много се гордеем. Мисля, че няма по-хубаво от това човек да работи с позитивни и амбициозни хора, с които заедно да постига успехи и резултати.

  Днес Scalefocus е голяма компания с над 850 служители. Имаме офиси в много градове в България, включително и в Северна Македония. Там офисите продължават да се развиват успешно и искаме да продължим с нашата международна експанзия. Работим усилено върху това, така че очаквайте положителни новини в тази насока. 

  Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Scalefocus в JOBS.bg тук

  Вижте още:

  Как стартира Hypoport в България?
  Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
  Как стартира Visteon в България?
  Как стартира Acronis в България?
  Как стартира VMware в България?
  Как стартира Sensata Technologies в България?
  Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
  Как стартира Chaos в България?
  Как стартира МенторМейт в България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 40 минути
  Над 700 фирми приемат ученици от дуални паралелки
  Подобно обучение предлагат над 160 училища у нас
  преди 2 часа
  Универсалното зарядно става реалност от 2024 г.
  За стандарт се приема USB-C, а купувачите ще могат да избират дали да кушят устройство с или без зарядно
  преди 3 часа
  Държавата пое нов дълг за 102 млн. лева
  Дълговете стават все по-скъпи и трудни, Министерство на финансите отмени емисионния си календар, обявен през септември
  преди 4 часа
  МАЕ: ЕС трябва да намали потреблението си на газ
  Допълнителното намаляване на консумацията е необходимо, за да има Европа енергийна сигурност в случай на късно застудяване
  преди 6 часа
  ОПЕК+ обмисля намаляване на добива на нефт
  Става дума за най-голямото намаление на добива от началното на пандемията насам