неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8842 прочитания

  Как стартира Scalefocus в България?

  Историята научете от Виктор Билянски, съосновател на българската технологична компания
  13 декември 2021, 12:26 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

  В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

  Как стартира Scalefocus в България, научете от Виктор Билянски, съосновател на българската софтуерна компания.

  Виктор Билянски, съосновател на Scalefocus

  Как стратира Scalefocus в България? Какви бяха първите проекти, клиенти, задачи?
  Компанията стартирахме през 2012 петима основатели с амбицията да създадем голяма международна ИТ компания. Винаги сме имали много разнообразни проекти и технологии, което продължава и до днес. В момента изпълняваме над 200 проекта с разнообразни технологии.

  Един от първите ни клиенти беше телеком в Беларус, за който правихме интеграция на дейта уеърхаус и уилинг система.

  Нашият първи офис беше в сградата на „Доверие“ на ул. „Тинтява“ 13. Простираше са на около 150-200 кв.м, а екипът се състоеше от 10-15 души. Офисът ни много бързо утесня и се преместихме в Galaxy Trade Center на „Шипченски проход“. И две години по-късно се преместихме в Capital Fort на „Цариградско шосе“.

  Кой беше човекът зад идеята за стартиране на компанията?
  Не бих казал, че има конкретен човек зад тази идея. По-скоро компанията беше създадена в резултат на това, че петима амбициозни мъже искат да правят нещо голямо и значимо в ИТ сферата в България.

  Как избрахте името?
  Доста мислехме по темата. Първо, искахме да е домейн, който завършва с „com“. Това е предпочитан  избор за повечето компании. Второ, искахме да бъде нещо, което отговаря на нашите амбиции. Scaleability, или това компанията да се разраства, беше заложено в ДНК-то ѝ още от самото начало. Затова думата Scale присъства в името. От друга страна, знаем, че за да се постигат добри резултати, трябва да има фокусиране във всяко едно нещо, което правиш. И съчетанието между Scale и Focus отговаря напълно на нашите виждания как трябва да се развива една компания и какво трябва да прави. Така двете думи, взети заедно, формираха името на компанията. 

  С какви технологии работехте в началото?
  Първите технологии са същите, които продължаваме да използваме и до днес – Java, .NET, Web services, Front-end... Това не се е променило значително. В момента, разбира се, използваме и много други нови технологии в компанията.

  Какви бяха първите служители?
  Първоначално в компанията работехме трима от основателите. След това успяхме да привлечем много силен екип, голяма част от който продължава да работи в компанията и до днес. Първите служители бяха архитекти, ръководители на екипи. Екипът се състоеше от колеги, с които бяхме работили и преди. Познавахме се много добре. Знаехме, че това са правилните хора с правилните амбиции и майндсет, които ще ни помогнат да развием компанията. И за щастие, се оказахме прави. 

  Кои бяха най-големите трудности в началото?
  Най-голямата трудност в началото за нас, като компания без история и без референции, беше да намерим клиенти.  Другото предизвикателство беше да привлечем хора в екипа с правилната амбиция.

  Какво представлява компанията днес?
  Ние винаги сме си поставяли големи цели. За мен това е много важно, защото човек е толкова голям, колкото големи са неговите мечти. Хората и работната атмосфера са нещата, с които най-много се гордеем. Мисля, че няма по-хубаво от това човек да работи с позитивни и амбициозни хора, с които заедно да постига успехи и резултати.

  Днес Scalefocus е голяма компания с над 850 служители. Имаме офиси в много градове в България, включително и в Северна Македония. Там офисите продължават да се развиват успешно и искаме да продължим с нашата международна експанзия. Работим усилено върху това, така че очаквайте положителни новини в тази насока. 

  Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Scalefocus в JOBS.bg тук

  Вижте още:

  Как стартира Hypoport в България?
  Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
  Как стартира Visteon в България?
  Как стартира Acronis в България?
  Как стартира VMware в България?
  Как стартира Sensata Technologies в България?
  Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
  Как стартира Chaos в България?
  Как стартира МенторМейт в България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  преди 2 дни
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  17 май 2024, 10:37
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  17 май 2024, 09:19
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  17 май 2024, 08:53
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари