сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11147 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Васил Стенев - ръководител на екипа за разработка на вътрешни приложения в SEEBURGER
  01 февруари 2022, 16:36 a+ a- a

  Васил Стенев - ръководител на екипа за разработка на вътрешни приложения в SEEBURGER

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи SEEBURGER в България, пред Economy.bg разказва Васил Стенев – ръководител на екипа за разработка на вътрешни приложения в SEEBURGER. 

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на SEEBURGER в България?
  SEEBURGER предоставя на клиентите си различни възможности за работа на интеграционната си платформа Business Integration Suite. Един от тях е SEEBURGER Cloud, в който ние се грижим за всичко – от пълната конфигурация на софтуера през регулярното обновяване на системата до мониторинга и известяването. SEEBURGER Business Integration Suite (BIS) е ключово звено в трансфера на данни на нашите клиенти, които изискват от нас отлична организационна структура и контрол на процесите. Администрирането и работата на BIS приложенията беше стимулът за създаването на един от най-предизвикателните ни проекти –  Cloud Service Portal, платформа, която да обедини и свърже бизнес процесите и екипите в компанията. Днес десетки процеси са част от Cloud Service Portal, който изцяло се разработва в България. Той има и ключова роля за успешното преминаване през годишните одити за контрол на вътрешните ни процеси – ISAE 3402.

  Офисът на SEEBURGER в София

  Бихте ли разказали накратко за Cloud Service Portal?
  Cloud Service Portal се базира на micro service архитектура. В нея приложенията са самостоятелни единици с ясно дефинирана връзка помежду си. Функциите им варират от контрол на достъпа на хилядите дистрибутирани системи през агрегиране на ежеминутно променящи се данни до инструменти, целящи да контролират и документират огромното количество промени, свързани с процесите на всички нива на компанията.

  Контролът на достъпа е в основата на всяка една организация. Продуктът, който създадохме, централизира достъпа до всички точки в облака ни и предоставя сигурен и контролиран начин за свързване. Богатият набор от функционалности за администриране и наблюдение ни позволяват да отговорим на всички изисквания за сигурност и прозрачност на клиентите ни.

  Активите са важни за всяка една компания. Колкото повече и разнообразни са те, толкова по-трудно се управляват. Разработихме приложение, което обединява цялата необходима информация за активите и позволява да се направи връзка между тях  без значение какъв е техният произход. 

  Приложението ни за проследяване на промените подсигурява всяка една промяна в облака ни да е оторизирана, документирана и изпълнена с нужното качество.

  Колко души работят по проекта и какви специалисти са те?
  Екипът, който разработва платформата и всички приложения в нея, се състои от 10 души. Наше убеждение е, че добре организирани и мотивирани по-малки екипи могат да постигнат впечатляващи резултати, и не спираме да го доказваме. Хората в екипа са специалисти в разработката, тестването, дизайна и планирането на софтуерни продукти.

  Стоян Тушинов и Кристиян Георгиев от Internal Tools Development team в SEEBURGER

  Какви технологии използвате?
  Технологичният ни стек е пъстър и постоянно се развива. За базите с данни използваме както SQL, така и NoSQL. Java е основният език, с който превеждаме бизнес логиката на нашите процеси, като доскоро беше и основен език за изграждане на потребителския интерфейс в браузъра. Ускорено тече преминаването към Angular – среда за разработка на уеб базирани приложения, отговаряща на визията ни за стабилен и предвидим софтуер. Приложенията ни са винаги активни и готови да поемат непрекъснато нарастващ товар благодарение на Docker контейнери и Kubernetes. Автоматизацията на build/deploy процедурата ни използва Jenkins. През 2021 година започнахме да интегрираме Kafka с цел стандартизация на комуникацията и информационния поток между отделните приложения, както и ElasticSearch, за да оптимизираме търсенето сред огромни количества данни.

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Работният процес се определя въз основа на проекта. Ако работата ни е върху съществуващо приложение (нова версия, отстраняване на бъгове), използваме SCRUM. Ако работим по изцяло нов продукт, определяме MVP (minimum viable product) и до постигането му използваме наша адаптация на SCRUM. 

  Мениджмънт структурата е една и съща при всички проекти – аз нося отговорността всички нужди на бизнеса да са разбрани, документирани и да следват дългосрочната ни стратегия. Заедно с екипа разработваме първичния технически план на проекта, който впоследствие се следва от екипа при изпълнението, но също така позволява гъвкавост.

  Как се промени Cloud Service Portal през годините?
  Най-големите промени са в мащаба. Започнахме с изграждането на платформата и първите приложения преди близо 5 години. Оттогава насам, всяка година, удвояваме броя на приложенията си. Това логично доведе до нарастваща нужда от автоматизация, с която успяхме да премахнем голям брой механични задачи. 

  Технологично също се променихме. Новите условия изискваха по-гъвкав, но и по-специализиран набор от познания и инструменти, с които да продължим да отговаряме на изискванията на бизнеса спрямо зададеното време. 

  Това се отрази и на организацията ни на работа – SCRUM вече не е единственият подход за работа по проекти. Непрекъснато преразглеждаме резултатите си и търсим нови решения – технически, организационни и комуникационни, с които да продължим да способстваме бизнеса да следва своите цели без забавяне и излишна комплексност.

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  За нас добрият софтуер е този, който ти позволява да си свършиш работата, без да те затормозява. Това е трудно начинание и изисква време, което никога не е достатъчно. От нас се очаква да сме бързи, гъвкави и приспособими, което пък прави тежка задача оценката на необходимото време за изграждане на една лесна за допълване система.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект?
  Най-голямото ни постижение е microservice средата, която създадохме. През годините  минахме през няколко итерации, като всеки път нещо ни липсваше. С последната версия  успяхме да достигнем до желаното от нас ниво. Изградихме стандартизиран процес за добавяне на приложения, който е бърз, прост и позволява добавянето на нови процеси и интеграцията им с вече съществуващите в рамките на седмици.

  SEEBURGER Cloud offerings

  Какво предстои при този проект и/или отделните проекти?
  От гледна точка на нови приложения, работим по обновяване на продукта ни за мониториране на системи и известяване при проблеми, възникнали в системите на нашите клиенти. Новото приложение ще ни позволи да организираме по-добре работата си, както и ще отвори нови възможности за автоматизация.

  От гледна точка на архитектурата ни, планираме приложенията ни да преминат към общуване чрез събития, или т. нар. event-driven подход. Това ще ни даде възможността лесно и бързо да добавяме автоматизирани процеси и задачи, свързани с всяка една операция, която се случва на системите ни, както и безпроблемно да синхронизираме неограничени количества данни.

  В потребителския ни интерфейс разработваме наша библиотека на Angular, която ще предостави ново преживяване на потребителите ни и ще ни позволи да контролираме всеки един аспект от него.


  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 11 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 13 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 14 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 16 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите