вторник, 23 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1702 прочитания

  Задължението за регистрация на СУПТО за електронните магазини остава засега

  От БЕА се надяват на следващата среща с НАП фокусът да се измести към конкретни промени в Наредба Н-18
  28 февруари 2019, 16:34 a+ a- a

  Няма постигнато съгласие за отпадане на задължението за регистрация на СУПТО за електронните магазини, включително и онлайн платформите. Темата за модерната фискализация на касовите бонове и алтернативен канал за достъп, а не само през мобилните оператори, ще бъде отворена до края на 2019. Тогава се очаква да бъде представена и стратегия, обхващаща следващите 7-8 години, като бизнесът ще бъде поканен за съвместно обсъждане.  Това е станало ясно по време на работна среща между НАП и експерти от технологичния бранш, съобщиха за Economy.bg участници в срещата. 

  Свързани новини

  От Приходната администрация не са поели твърди ангажименти за промени, освен по отношение на сроковете за прилагане на Наредбата. Не е ясно и кога ще бъде предложен за обществено обсъждане проектът за изменение на нормативния акт. Следващата среща с представители на бизнеса е насрочена за 7-и март. 

  „На този етап сме удовлетворени, че диалогът между НАП и бизнесът е възобновен. Относно предложението на Българска Е-комерс Асоциация за плащанията с PayPal, PaySera и другите платформи за разплащания през vPOS да отпадне задължението за издаване на касов бон с мотива, че сумите постъпват по банкова сметка и има проследяемост, НАП отговори, че този въпрос наистина не е уреден и ще продължим диалога. Надяваме се при следващата работна среща да бъде постигнат по-добър баланс в разискваните въпроси и фокусът да се измести от чисто техническите аспекти за издаването на касов бон, към моментите в Наредбата, които буквално застрашават оцеляването на малкия и среден легитимен бизнес в България в конкуренцията с Amazon, AliExpress и големите международни играчи“, коментира Жанет Найденова, председател на УС на Българска Е-комерс асоциация.

  От БСК посочиха, че очакват от 7-и март да се премине към формата за работни срещи, предложен от премиера Бойко Борисов. Предвижда се да бъде изработена „пътна карта“, в която да бъдат набелязани най-проблематичните теми и след това те да бъдат дискутирани със специализирани професионални групи. 
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Комисията за защита на личните данни започна проверка в НАП
  Комисията трябва да излезе със становище до 16 август
  преди 17 часа
  „Агрополихим” ще инвестира 26 млн. лв. в завод край Девня
  Ще бъдат разкрити нови 12 работни места
  преди 17 часа
  Какви са правата ни, когато сме на път в ЕС?
  Какво трябва да знаем при отменени или закъснели полети, влакове и автобуси?
  преди 18 часа
  Фирма от Русе въведе 4-дневна работна седмица
  Все повече компании по света изпробват тази практика