петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6354 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?

    За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Ирина Славчева - мениджър управление на знанието, и Борислава Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“
    26 януари 2022, 10:59 a+ a- a

    Ирина Славчева - мениджър управление на знанието (вляво), и Борислава Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    По какви проекти работи DHL Freight ESS в България, пред Economy.bg разказват Ирина Славчева - мениджър управление на знанието (Knowledge Manager), и Борислава Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“.

    Кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите на на DHL Freight ESS в България?
    Борислава: Екипът на DHL Freight ESS е част от групата DPDHL, която е топ работодател с над 550 000 служители по цял свят, и в частност на тежкотоварната дивизия на DHL – DHL Freight. Разработваното приложение EVO е част от програма DHL Freight – Evolution For You (E4U).

    Развойните ни центрове в София, Прага и Кьолн разработват и усъвършенстват софтуер за управление на транспорта (TMS) – EVO. Целта на тази дигитална трансформация е уеднаквяване на логистичните процеси и улесняване работата на служителите на DHL Freight в терминалите в цяла Европа.  

    EVO се използва в над 11 държави и скоро ще бъде внедрена и в новия терминал на DHL Freight България

    Бихте ли разказали накратко за този проект - с какво допринася и каква е целта му?
    Борислава: Историята на проекта започва през 2017 г., когато екип от 5 топ програмисти се изправят пред предизвикателството да преобразят логистичния свят на DHL Freight в Европа. Задача, която в миналото се оказва непосилна за няколко световни IT гиганта. Разработването и усъвършенстването на система за управление на транспорта е начинание, с което малко хора биха могли да се справят, но софийският екип вече 5 години доказва своите професионализъм и отдаденост.

    Към момента целта на DHL Freight ESS е да внедри нови и модерни решения в процесите на работа, така че да осигури по-добра видимост върху случващото се в отделните DHL терминали и по този начин да доведе до по-добър анализ и по-добро обслужване на крайните клиенти. Замяната на старите системи с нова единна система за управление на транспорта, EVO, осигурява прозрачност в реално време, значително намалява административните усилия и в крайна сметка повишава ефективността на всички логистични процеси в организацията. Новата оперативна IT платформа е свързана и с други големи системи за продажби, обслужване на клиенти и превозни услуги.

    Колко души работят проекта и какви специалисти са те?
    Борислава: С течение на времето R&D екипът се разраства и в момента наброява близо 50 души в 3 локации (София, Прага, Кьолн). Важна роля за това развитие имат HR отдела и ръководителите на отделните екипи, които с отдаденост приемат всеки новоприсъединил се колега и го въвеждат в логистичния свят на DHL. Имаме четири основни екипа от програмисти, като те работят в следните направления – финансови операции (ADM, Commercial & Invoicing), логистични операции (Interfaces OPS & TMS),технологичен екип ( framework ) и екип за разработка на уеб приложение. Екипите са мултидисциплинарни – към тях освен програмисти има QA, DevOps/DB и Tech Support. Част от другите ни позиции са: мениджър проекти, мениджър управление на знанието (knowledge manager) и екип от бизнес архитекти (functional solution architects). Екипите ни работят ежедневно с колеги от цяла Европа, които също са част от проекта E4U, но с различни функции – бизнес анализатори, финансови специалисти, специалисти по въвеждане и обучение с EVO, BI специалисти.

    Какви технологии използвате?
    Ирина: В зависимост от ролята на екипа използваме Java 8 и React JS, Python, както и Oracle DB, RCPTT и LoadRunner.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата?
    Ирина: Тъй като екипът на DHL Freight ESS е част от по-голяма организация, ние се стремим да запазим и приложим локално нейните принципи – придържаме се към Scrum методологията, която ни позволява да планираме и управляваме проекта си и да предаваме работещи софтуерни решения на итеративен принцип. Всеки от екипите ни си има ръководител и старши специалисти, които помагат за интеграцията и обучението на новоприсъединилите се служители.

    Как се промени проектът през годините?
    Ирина: Когато проектът стартира през 2017 г. екипът се състои само от 5 души, а сега сме близо 50. За това време успяхме да усвоим необходимите ни знания за това как работи логистичният свят и как ние се вписваме в него. През годините успешно разпространихме приложението си в 11 държави. Всяка от тези, а и предстоящите, държави носят със себе си определени предизвикателства, свързани с определени законови нормативи и разпоредби.  

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект?
    Ирина: Най-голямото предизвикателство в този проект със сигурност е мащабът му. Изправността на софтуера ни определя работата на стотици служители в терминалите на DHL и това е голяма отговорност. Гордеем се с качеството си на работа и се радваме на положителните коментари, които получаваме.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект?
    Ирина: За най-голямо постижение можем да посочим доверието, което успяхме да спечелим. Преди 5 години изглеждаше невероятно толкова малък екип да успее да постигне такива успехи. Посветихме първата година работа на това да положим стабилни основи и да пуснем приложението си в една държава. Научихме ценни уроци за естеството на работа на DHL Freight. Постепенно темпото ни на работа се увеличаваше и през изминалата година успяхме да разпространим EVO в нови 8 държави.

    Какво предстои при този проект?
    Ирина: Крайната ни цел е EVO да бъде универсалната система за управление на транспорта в 32 държави и се надяваме 2022 година да ни отведе по-близо до нея.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DHL ESS в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 6 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 8 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години