вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7218 прочитания

    Women in IT: Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud

    „Приятелите ми ме насърчаваха да кандидатствам по IT обяви, но аз отказвах. В един момент пробвах, одобриха ме и така започна пътуването ми в тази сфера вече 17 години…“
    28 април 2022, 14:42 a+ a- a

    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud. Снимка: Helecloud

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Соня Бибиликова е Cloud Service Manager в HeleCloud. Има икономическо образование и признава, че плановете ѝ въобще не са включвали развитие в ИТ сферата. Приятелите ѝ обаче я насърчават да опита и тя се осмелява. Кандидатства по ИТ обява и вече 17 години работи в сектора.

    Вижте какво сподели Соня за кариерния си път в света на технологиите.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    След като завърших гимназия, записах икономическа психология в УНСС. След това, на по-късен етап, изкарах курсове и сертификати в области като Service Management и Project Management, които имат по-осезаемо и положително влияние в ежедневието ми и в професионалното ми развитие.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и с какви аргументи Ви спечели?
    За мен попадането в тази сфера беше случайно, защото от самото начало на кариерното ми развитие не е било в плановете ми. Имах приятели, които ме насърчаваха да кандидатствам по IT обяви, но аз отказвах, защото нямах вяра, че биха ме избрали. В един момент пробвах, одобриха ме и така започна пътуването ми в тази сфера вече 17 години…

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми истинска работа беше като сервитьорка в родния ми град. Беше лято, бях на 16 и се чувствах превъзходно, защото ми беше гласувано доверие и поех голяма отговорност спрямо тогавашните ми разбирания. Бях окрилена, защото доказах сама на себе си, че на мен може да се разчита сама да отварям, затварям заведението, да отчитам оборот, да обучавам новопостъпили и да се справям в непредвидени рискови ситуации от всякакъв род – с клиенти, доставчици, колеги. Може да прозвучи странно, но първоначалният ми опит в тази съвсем различна сфера ми е помагал и занапред, понеже отношението към клиентите в същността си не би трябвало да зависи пряко от конкретната сфера на дейност.

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Започнах през 2005 като агент обслужване на клиенти в тогавашната БТК. Помагах на клиенти да инсталират своя ADSL (връх на технологията по онова време), да получават по-добра скорост, да отстраняват проблеми в интернет свързаността си. Това беше период, в който интернетът тъкмо настъпваше абсолютно масово по всички домакинства. Странното за мен беше, че самата аз все още нямах възможност да имам собствен компютър по онова време, а се занимавах с разрешаване на относително сложни казуси по вътрешните мрежи на клиентите. Това се случваше от дистанция, по телефон, без да имам пряка видимост какво се случва при тях и благодарение само на правилно зададените от мен въпроси и моето и на клиентите търпение.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    Работя като Service Manager в Cloud Operations отдела на HeleCloud. 

    Част от това, което правим в HeleCloud, е да помагаме на клиентите си да „стъпят“ в облака на Amazon. А работата на Cloud Operations – отделът, в който работя аз – е да накараме клиентите ни да се чувстват в AWS като у дома си. Ние извършваме за тях техническа поддръжка на облачната им инфраструктура и им помагаме да постигнат бизнес целите си. В ролята ми на Service Manager, работата ми е свързана с разнообразни дейности – конфигуриране на системата ни за връзки с клиенти, изготвяне на различни типове доклади, създаване и обновяване на оперативни процеси. Също така съм отговорна за установяване на модел на работа с новите ни клиенти, които постоянно нарастват – от изключителна важност е клиентът от самото начало да вижда, че работи с хора, които знаят какво правят и имат ясно установени добри практики както в рутинните си задачи, така и в критични ситуации. 

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Най-много ми харесва широкия обхват на ролята ми – това, че има много взаимодействие с инженерите от Cloud Operations екипа, това, че няма нито един отдел от компанията, с който да не се е налагало заедно да работим в даден етап по някой вътрешен проект. Най-мотивиращо за мен е да виждам, че действията и мнението ми имат значение и оставят пряк отпечатък – в ежедневието на инженерите, в удовлетвореността на клиентите, във взаимодействието с другите технически и нетехнически отдели. Принципно за ролята ми се очаква да е изначално проактивна, но най-удовлетворена се чувствам, когато неочаквано някой ме въвлече в някой „пожар“, който по някакъв магичен начин успяваме да потушим с общи усилия.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    Нямам ролеви модел в класическия смисъл на думата. Възхищавам се на хора, които успяват да постигнат вътрешна хармония и да са удовлетворени и спокойни в живота си, независимо дали са по върховите позиции в голяма корпорация, или са решили да се занимават с нещо свое и с по-малко ниво на влияние. За мен най-важното нещо е човек да е автентичен, да живее в единство със собствената си ценностна система, без да вреди на другите. Уча се от всеки, от когото мога и съм благодарна на колегите за чудесната работна среда и култура на приемственост.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Моето мнение е, че предизвикателствата в сферата отдавна не са свързани с пола. Самата работна среда е много динамична и изискваща. Едно от предизвикателствата пред всеки, работещ в IT компания, е да пази баланса между личния и професионалния си живот.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Дотук полът ми нито ми е помогнал, нито ми е попречил в работата ми и така трябва да бъде. Сред колегите си се чувствам напълно нормално и естествено. Имам щастието да работя в много приятна среда, където уважението между хората е ценност и има осезаема взаимност и приемственост. В миналото рядко се е случвало да бъда обект на дискриминация, но по-скоро са били неубедителни и кратки епизоди.

    Кои са най-големите клишета, които вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Чувала съм, че когато в работна среща участва жена, от нея задължително се очаква да води записките, както и че ако една жена изглежда добре, вероятно не е много умна. В тази връзка съм щастливка, че изглеждам само средно приятно и отнасям по-малко предразсъдъци :)

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Обичам качествена литература, макар напоследък да се усещам, че по-често я купувам, отколкото я чета. Обичам да ходя на уроци по пеене, възприемам го като медитация. Карам лонгборд, когато няма дъжд и сняг и ходя по ъндърграунд пънк концерти из София. Отскоро вземам и вече порасналите си деца с мен. Обичам и дивото къмпингуване, като внимавам да не нанасям щети на природата.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Нека да я изберат, ако искат да работят в сфера, в която винаги ще има още много да се научи. С риск да прозвуча клиширано, това важи за всички ни – ако полагаме старание и сме постоянни, това се отплаща във времето. Не се подценявайте и не се притеснявайте да изказвате мнението си и да поемате инициативи, защото обикновено, като се обърнем назад, съжаляваме предимно за нещата, които не сме направили.

    По какви проекти работи HeleCloud в България вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на HeleCloud Bulgaria LLC в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Ива Жечкова - .NET Developer, Coherent Solutions Bulgaria
    Women in IT: Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Woman in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 2 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 19 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 20 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 21 часа