неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7692 прочитания

    Как започнах първа работа: Паола Жечева, A1 България

    Започнах като стажант и целият процес премина бързо, което е доста важно особено когато нямаш търпение да навлезеш в реалния бизнес, казва Паола
    22 юни 2022, 16:37 a+ a- a

    Паола Жечева - Супервайзър „Графичен Дизайн“ в екип „Дигитални маркетингови решения“ към отдел „Финтех и дигитални решения“ в A1 България. Снимка: A1 България

    Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

    Запознайте се с Паола Жечева - Супервайзър „Графичен Дизайн“ в екип „Дигитални маркетингови решения“ към отдел „Финтех и дигитални решения“ в A1 България. Паола е завършила инженерен дизайн в Техническия университет в София, а преди това техникум с графичен дизайн в Атина. За работата си споделя: „С колегите ми подпомагаме дигиталното развитие на бизнес клиентите на A1 – поддържаме социални мрежи, работим по реклами и сайтове, за да подкрепяме клиентите ни да са по-добре представени в онлайн среда. Работя и по проекти, свързани с финансовите услуги, предлагани от A1.“

    Каква беше първата ти работа и как започна в компанията?
    Много се радвам, че започването на първа работа след завършване на висшето ми образование стана по-бързо и лесно, отколкото се опасявах, че ще бъде. Разбрах от моя приятелка, че в А1 има възможност да кандидатствам за стаж точно в сферата на графичния дизайн. Започнах като стажант през март 2021 г.

    Как намери информация за него?
    Както споменах, моя приятелка бешe част от екип „Дигитални маркетингови решения“. С нея учихме заедно в университета и тя ме препоръча. Изпратих свое портфолио и CV. По-късно разбрах, че да препоръчаш приятел за отворена позиция като стажант или за постоянна работа, е част от цялостната политика на А1 по отношение на привличането на таланти.

    Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
    Като за всяко друго интервю – направих предварително проучване. Клиент съм на A1 от доста години и за мен фирмата не беше непозната. Въпреки това винаги е по-добре да се подготвиш преди това. Трябва да си напълно наясно в каква компания отиваш, с какъв екип ще работиш и не на последно място – с какви проекти ще се занимаваш.

    Посрещнаха ме с усмивка – първо колегите от „Човешки ресурси“, а след това и мениджърът на екипа, от който сега съм част. Самият разговор мина приятно и непринудено. Не съм се чувствала неловко в нито един момент. Всички бяха много приветливи и дружелюбни, разказаха ми за стажантската програма, за интересните проекти, по които работи екипът и възможностите за развитие. 

    Какво знаеше за компанията, преди да започнеш? И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
    Изненадах се, че A1 развива толкова усилено услугите за маркетингово присъствие в онлайн среда за своите бизнес клиенти. Може би това се дължи на факта, че аз самата не се бях занимавала с бизнес.

    Средата е динамична, нещата се случват бързо и със сигурност е много интересно. Лично за себе си мога да кажа, че не съм си представяла, че така може да се развие моята кариера – и то за толкова кратко време. Много се радвам, че желанието ми да напредвам в тази област, знанията и уменията ми, придобити по време на образованието, са направили впечатление на хората, които се занимават с подбора на стажанти в компанията. 

    „Средата е динамична, нещата се случват бързо и със сигурност е много интересно“, казва Паола. Снимка: A1 България

    Колко време отне процесът по търсене до започване на работа?
    Целият процес премина бързо, което е доста важно особено когато нямаш търпение да навлезеш в реалния бизнес, както беше при мен. Направи ми много добро впечатление, че когато дойдох, ме очакваха – имах компютър, баджът ми беше готов, всичките ми документи бяха подготвени. Всичко беше готово, просто трябваше да дойда в уречения час, и да си подпиша документите. Още в първия си ден получих не само необходимата техника, но и информацията, за да мога по-лесно да навляза в спецификата на работата и да си изпълнявам задълженията.

    Кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
    Най-голямо предизвикателство в началото беше това, че сме много хора в екипа, компанията е голяма, проектите на различните направления са многобройни и разнородни. Всеки човек отговаря за нещо различно и трябва да търсиш информация от най-различни отдели, затова е предимство, ако си с добри социални умения. 

    Не само един човек ми е помагал. Ние сме доста сплотен екип и всички си помагаме помежду си. Ако трябва да посоча отделни хора, то това са моят мениджър Камелия Бесова и колежката, която ме препоръча в началото.

    Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
    Може би това, че се справям добре в работата си (смее се). Давам малко повече от себе си, а понякога и много повече. В голяма компания като А1 графичният дизайн остава креативна работа, но са нужни и някакви рамки – не може всичко да бъде хаотично и да чакаш да ти дойде музата. Имаш срок, имаш проект, има още 10 души по веригата, които разчитат на теб и чакат твоята визия, за да могат да си свършат работата. Затова е хубаво, когато човек има не само техническите умения, но е и отговорен и работи добре в екип.

    Ако искаш, сподели с нас какво направи с първата си заплата.
    Купувам си доста курсове – искам да надграждам и подобрявам уменията си. Именно за това дадох и част от първата си заплата. Има много обучения, които А1 предоставя във вътрешния Клуб на знанието и други по-специализирани според необходимостта на всеки екип, но аз обичам да уча и продължавам да „инвестирам“ в знания и самостоятелно.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на А1 България ЕАД в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 дни
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 дни
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 2 дни
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 2 дни
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ