понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12027 прочитания

    ИТ лидерите в България: Лальо Таков – Tech Manager в AXSMarine

    Може някой да е истински гений и да прави брилянтни неща сам, но ако не може да комуникира с останалите в екипа си, шансовете за успех на начинанието не са големи, убеден е Лальо
    09 април 2024, 11:54 a+ a- a

    Лальо Таков – Tech Manager в AXSMarine снимка: Economy.bg

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи.

    Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Запознайте се с Лальо Таков – Tech Manager в AXSMarine.

    Лальо, разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Завършил съм бакалавърската си степен в Нов български университет, специалност „Информатика“ и специализация „Приложна информатика“. След средното ми образование, което бе с хуманитарна насоченост в езикова гимназия, това беше рязък завой към друга област. Решението за тази стъпка взех на своя отговорност, след като установих, че това е сферата, в която искам да се развивам професионално. Налагаше се сам да финансирам следването си, което ме постави в интересен хибриден режим на работа и учене още от ранните ми години. Ситуацията, колкото и да беше трудна, придаде смисъл на всеки момент и от двете дейности. Сега, поглеждайки назад, разбирам, че този момент ми даде нещо много ценно – научи ме на самодисциплина и на умението ясно да формулирам целите си. Макар и до ден днешен да имам страст към ученето на нови езици, това е останало по-скоро на заден план и е в рамките на хоби.
    Не бих класирал различните етапи от образованието ми по степен на ценност, със сигурност в работата и в живота ми използвам различни умения в една или в друга степен в зависимост от ситуацията. От друга страна, със сигурност има учебен материал, който не съм използвал нито ден след завършването (надявам се учителката ми по химия да не чете тези думи). 

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Вероятно като много хора от този бранш първите ми възнаграждения за извършен труд бяха за изработка на уеб сайтове на познати и приятели, както и за помощ със сглобяване, инсталация и настройки на компютри. Това се случваше още в гимназията, като нямам ясен спомен кой е бил първият „клиент“.
    Първият ми официален документ за трудово възнаграждение беше от БАН и беше по повод изработката на софтуер за визуализация на данни, събрани от космически апарати. Макар и да се отнасяше само за временен проект, регламентирането на работата ми в този момент ми създаде впечатлението, че това е интригуващ процес с видими резултати, което ме стимулира да продължа развитието си в тази насока.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Едва ли някой може да каже, че е забравил моментите, в които е сменил позицията си или мястото, където е работил и е изграждал кариерата си. Те по подразбиране би трябвало да са и най-важни, защото бележат приключването на един етап и започването на нов, който често е пълен с неизвестни и предизвикателства.
    Ключови моменти, които оставят ярка следа в паметта, са и първи пускания на софтуер към клиенти, което обикновено е придружено с много емоции и от двете страни. Друг не толкова приятен, но също толкова важен опит идва от проектите, които са били в един или друг стадий на разработка и са били спрени преди интеграцията си. Макар и от това да остава горчив привкус, преживяването води до преосмисляне на приоритетите.

    Как започнахте в настоящата компания?
    2021 година беше краят на няколко ери – Лионел Меси се раздели с Барселона, Ангела Меркел приключи последния си мандат като канцлер – всичко това кара човек да се замисли. След дълго пребиваване на предишната ми работа и смяна на няколко позиции установих, че усещането за застой няма как да се преодолее без генерално решение за действие. Започнах да споделям с близки и приятели намеренията си за промяна, без да търся конкретна позиция на дадено място. Един от приятелите ми по това време работеше в AXSMarine и направи връзка с HR и CTO. След няколко разговора с тях си допаднахме и трансферът стана реалност.

    Лальо Таков – Tech Manager в AXSMarine снимка: Economy.bg

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В момента ръководя екип от програмисти, които разработват един от ключовите продукти за компанията. Основно координирам работата в самия екип, планирането на новите версии на продукта, както и съм основна фигура за комуникация на екипа с ръководството, останалата част от техническите екипи, Product Owner-ите и екипа по поддръжка.

    Какво Ви мотивира?
    За мен най-интересното на сегашната ми роля е синхронизацията на работата между екипите в компанията. Много често се изправяме пред предизвикателства, които искат добра координация между отделните мениджъри, тъй като често работата на различните модули от продуктите ни е свързана.
    Радвам се, когато всички са щастливи. Основната ми цел е всички в екипа да не се притесняват за странични проблеми и да могат да се концентрират върху конкретните им задачи.
    Разбира се, позитивната обратна връзка от клиентите, които винаги са на централно място, е добър мотиватор.

    С какво не бихте направили компромис?
    С истината. Хора, свикнали да работят с „алтернативна реалност“, са в пълен разрез с принципите ми. Другите негативни човешки черти сякаш подлежат на корекция.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Най-приятно е да се работи с хора, които обичат професията си. Много ценя и наличието на добри умения в общуването. Може някой да е истински гений и да прави брилянтни неща сам, но ако не може да комуникира с останалите в екипа си, шансовете за успех на начинанието не са големи.
    Слабост са ми хората, които имат високо ниво на отговорност към точността и качеството на работата си. Макар и да е тривиално, но за мен хора, които закъсняват „по традиция“, показват ниско ниво на уважение към колегите си.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологичен екип?
    Макар и на теория да има достатъчно опити да се уеднаквят разбиранията за технологичен екип и методите за управлението му, истината е, че всеки случай е различен от другия. Въпреки че екипът е технологичен, той е съставен от хора, всеки от които има своите специфики на работа и маниер на общуване и по време на престоя си в компанията преживява различни етапи от личния си живот. Мисля, че един мениджър на такъв екип трябва да е възможно най-адаптивен и според изискванията на поверените му проекти и към нуждите и качествата на колегите си да умее да балансира натоварването, така че хората от екипа му да предпочитат да работят с него.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Всяка промяна е предизвикателство, особено промяната на заеманата позиция. Технологиите търпят непрекъснато трансформации и ако човек разчита на „стари лаври“ и не се старае да е в течение с развитието на индустрията, той рискува да остане на позиция на „мъдрец“, който е тесен специалист по някой архаичен софтуер, ползван от малък брой потребители, и е въпрос на време да бъде заменен от по-актуален продукт.
    Голяма трудност преди години ми представляваше да спра да проектирам върху другите очакванията, които имам за себе си. Колкото и да си приличаме, всички имаме различни двигатели в живота си – прекрасно е, когато се съберете с хора с много близки ценностни системи, каквито смятам, че съм намерил в сегашния си екип. Невинаги е така и трябва да можем да се абстрахираме от емоциите си и да избегнем прибързаните реакции и заключения, за да няма напрежение и недоразумения

    Ако знаехте това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Ако по-рано знаех това, което знам днес, щях по-рано да се свържа с AXSMarine и да започна работа там дори и на друга позиция. Компанията ми допада доста и се надявам да сме си взаимно полезни и занапред.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Обвързването на технологиите с всеки аспект от живота ни според мен е необратим процес. България в това отношение е от добре развитите държави, тук хората лесно се адаптират към предимствата, които този процес им дава. С оглед на това нуждите от качествени кадри в индустрията ще стават все по-големи.
    Радва ме това, че в момента работя с хора от различни възрастови групи, които допринасят с опит и ентусиазъм за развитието на екипите около тях. Имаме и достатъчно примери за успешно преквалифицирали се колеги, което само идва да покаже, че стига човек да има желание и усърдие, може да се реализира в мечтаната сфера. Това е позитивен знак в днешната реалност, в която имаме все повече „изчезващи“ професии и такива, които тепърва се дефинират около всички процеси, обхващани от ИТ индустрията.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СОФИЯ МАРИН ЕООД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Танер Илязов, Delta Source
    Владимир Видинлиев, Merkle Bulgaria
    Мариана Гостева, Ubisoft Sofia
    Пенка Бочева, EPAM Systems България

    Недко Пенев, Cognyte Bulgaria
    Явор Попов, PhoneArena
    Ваньо Ванев, VSG Bulgaria
    Александър Джонгаров, Delta Source
    Владислав Янков, Equinix България
    Антон Ганев, Tek Experts
    Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
    Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
    Деян Парушев, INDUSTRIA
    Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
    Марин Василев, Coretech Bulgaria
    Надежда Данабашева, PSInteractive
    Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
    Иван Гойчев, Cobuilder
    Александър Димов, „Адастра“
    Благовеста Пугьова, Childish
    Огнян Траянов, ТехноЛогика
    Ивайло Връбчев, Helecloud
    Вихрен Славчев, Мнемоника
    Стефан Стефанов, Progress
    Николай Николов, Mansion Bulgaria
    Калоян Петров, Smart IT
    Иван Дудин, Acronis
    Светослав Спасов, KPMG ITS
    Илия Николов, Devision
    Динко Манолов, Модис България
    Владимир Димитров, ITGix
    Недялко Миленков, Scalefocus
    Александър Кондов, News UK екип в Questers
    Мартин Антонов, AtScale
    Екатерина Недялкова, Experian България
    Костадин Йорданов, FITE
    Боян Шейтанов, Astea Solutions
    Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    Светлин Николаев, Progress
    Мохамед Соула, SEEBURGER
    Дарин Маджаров, „Уча.се“
    Стоян Дамов, Tick42
    Елеонора Георгиева, МенторМейт
    Драгомир Николов, VMware - CPBU
    Атанас Райков, Rakuten Viber
    Иван Александров, eBag
    Иван Петров, Paysafe
    Михаил Панайотов, TechPods
    Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"
    Михаил Петров, Schwarz IT България

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 8 часа
    преди 11 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата