събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7983 прочитания

    ИТ лидерите в България: Танер Илязов, Delta Source

    Вярвам, че хората правят екипа, а не името или проектите, по които работят, казва Танер
    08 февруари 2024, 13:46 a+ a- a

    Танер Илязов - Тиймлийд в Delta Source. Снимка: Delta Source

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Запознайте се с Танер Илязов - Тиймлийд на един от екипите по проектите в технологичната компания Delta Source.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Образованието ми започна в СУ „Свети княз Борис I“ в Асеновград с профил английски език. Тогава  знаех, че искам да работя „нещо с компютри”, но си нямах и представа какво точно включва това.

    Продължих образованието си в Технически Университет - София, филиал Пловдив, специализирайки се в „Компютърни системи и технологии“. Първата лекция по „Програмиране и Използване на Компютри“, водена от инж. Йордан Генов, беше преломен момент, когато осъзнах, че моето обучение вече не е само задължение, но и страст, след което се утвърди като навик. Запознах се с хора, за които тази сфера не беше само професия, а начин на живот, изпълнен с безкрайно любопитство. По време на моето образование преди всичко научих ценности и етика за това как трябва да се държи един професионалист. Това са и основните неща, които се опитвам да предам на другите в ролята си на ментор.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Ако трябва да избирам отново, не бих променил нищо. Основните уроци, които ценя, не са били свързани толкова с конкретни учебни предмети, колкото с начина на мислене, който придобих, благодарение на менторите си. Не бих рискувал срещането с хората, които ми помогнаха да се превърна в човека, който съм днес.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа започна в края на първи курс на университета и беше софтуерен разработчик за хардуерни системи. Този опит ми даде ценни познания за работата на компютрите на много ниско ниво. Въпреки това, с времето осъзнах, че основата на тази работа не предлага степента на интерес и предизвикателства в разработката на софтуер за Enterprise. След година на тази позиция реших да премина към Delta Source, където продължавам да работя и до днес.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Вярвам, че човек се развива най-добре, когато излиза извън зоната си на комфорт. Най-запомнящите се моменти в кариерата ми са били тогава, когато съм предприемал нови инициативи, излизайки извън установените граници.

    Още в първата си година в Delta Source, аз се включих в обучението на стажанти, което с времето прерасна в разработването на усъвършенстван обучителен процес, довел до създаването на „Делта Соурс Академия“. Този процес не само подобри обучението в компанията, но и допринесе за моята увереност и лидерски умения.

    С увеличаването на моята увереност, започнах да провеждам не само вътрешнофирмени презентации и обучения, но и такива в най-различни конференции за цялата общност. Тези изяви допълнително затвърдиха моите менторски умения.

    Един от най-предизвикателните моменти беше първата ми лидерска позиция в кратък проект. Въпреки началните ми притеснения поради липса на опит в такава роля с подкрепата на моя екип приключихме задачата успешно. Поуките от този и всеки следващ проект продължавам да прилагам в своята практика.

    Как започнахте в Delta Source?
    Започнах в Delta Source благодарение на насока, получена от един от моите ментори в Техническия университет - доц. д-р Велко Илчев. Първоначално имах резерви по отношение на компанията, тъй като бях убеден в ТУ, че C/C++ разработчиците са елитът в сферата и вече имах предложение за работа в тази област.

    Отправих се към интервюто в Delta Source с известно колебание, но срещата с техния екип драстично промени моята перспектива. Бях впечатлен от тяхното обширно познание и ентусиазъм, което ме накара да осъзная, че ключовото не е конкретният програмен език, а културата на компанията и качеството на хората, с които ще работя. Тази реализация ме подтикна да предпочета Delta Source пред вече полученото предложение за работа с C/C++.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В момента моите отговорности са разнообразни и динамични. Основната ми задача е ръководенето на екип, който разработва софтуер за автоматизация на бизнес процеси за важен международен клиент. Освен това ангажиментите ми включват:

    - Управление и непрекъснато подобрение на Delta Source Академията в сътрудничество с другите ментори.

    - Ръководенето на нов вътрешен проект, разработван съвместно с колеги, които наскоро са завършили академията, както и с други членове на екипа.

    - Подготовка на обучения и оптимизиране на нашите процеси за разработка на висококачествен софтуер.

    Всеки от тези аспекти на моята работа изисква различни умения и подходи, което прави роля ми изключително динамична и стимулираща.

    Какво Ви мотивира?
    Сложни задачи и работата с мотивирани хора. За предпочитание и двете заедно.

    С какво не бихте направили компромис?
    С развитието и морала на екипа. Тъй като прекарваме значителна част от деня си на работа, за мен е от съществено значение това време да бъде възможно най-пълноценно. Вярвам, че ако човек не намира смисъл в своята работа или не чувства, че се развива професионално, той не може да изпитва истинско удовлетворение от своята дейност.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Хора, които споделят нашите ценности. Желание за трайно развитие и интерес към сферата. Отвореност към нови знания и постоянно обучение. Всичко това според мен спада към качеството „мотивация“.

    Друг фактор е човек да не се притеснява да дава обратна връзка. За продължително развитие е нужно да има редовна обратна връзка от всяка част на екипа. 

    Вярвам, че хората правят екипа, а не името или проектите, по които работят. Ако се подмени един човек в даден екип, резултатът е изцяло нов екип, който трябва тепърва да се адаптира. Важно е ценностите да са споделени, за да не се наруши балансът.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Ще споделя един цитат от книгата „Тихите” на Сюзан Кейн: „Имаме две уши и една уста и трябва да ги използваме пропорционално“.

    Според мен лидерската и мениджърската роля са по-скоро помощни роли, целта на които е да премахнат пречките пред екипа и да отварят нови по-добри пътища през които да върви.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
    Едно от големите предизвикателства в моята роля е установяването на ефективна комуникация с нови колеги в екипа. Особено важен е подходът при даване на обратна връзка – тя трябва да бъде възприета конструктивно и позитивно от получателя. Различието в индивидуалните характери на хората прави тази задача особено сложна. Необходимо е да подхождаме различно към всеки член на екипа, като съобразяваме, че докато за някои позитивната критика е приемана естествено и положително, други могат да имат нужда от по-деликатен и по-обмислен подход.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Нищо. Най-ценните уроци идват от допуснатите грешки.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Очаквам ИТ индустрията в България да продължи да се развива като се адаптира към новите технологични тенденции, особено с появата на генеративния изкуствен интелект. Тази нова технология може да предизвика свиване на свободните работни места, но това не е защото може да ни замести, а защото чрез него се увеличава производителността.

    Професионалисти, които се научат да използват ефективно тези инструменти, ще имат значително предимство на пазара.

    Смятам, че българските ИТ специалисти имат способността да се адаптират бързо към новите технологии и да се издигнат над предизвикателствата, които те носят. Това ще доведе до развитие на по-ефективни и иновативни работни процеси, което ще укрепи позицията на България на международния ИТ пазар.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Delta Source в Jobs.bg

     
    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Владимир Видинлиев, Merkle Bulgaria
    Мариана Гостева, Ubisoft Sofia
    Пенка Бочева, EPAM Systems България

    Недко Пенев, Cognyte Bulgaria
    Явор Попов, PhoneArena
    Ваньо Ванев, VSG Bulgaria
    Александър Джонгаров, Delta Source
    Владислав Янков, Equinix България
    Антон Ганев, Tek Experts
    Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
    Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
    Деян Парушев, INDUSTRIA
    Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
    Марин Василев, Coretech Bulgaria
    Надежда Данабашева, PSInteractive
    Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
    Иван Гойчев, Cobuilder
    Александър Димов, „Адастра“
    Благовеста Пугьова, Childish
    Огнян Траянов, ТехноЛогика
    Ивайло Връбчев, Helecloud
    Вихрен Славчев, Мнемоника
    Стефан Стефанов, Progress
    Николай Николов, Mansion Bulgaria
    Калоян Петров, Smart IT
    Иван Дудин, Acronis
    Светослав Спасов, KPMG ITS
    Илия Николов, Devision
    Динко Манолов, Модис България
    Владимир Димитров, ITGix
    Недялко Миленков, Scalefocus
    Александър Кондов, News UK екип в Questers
    Мартин Антонов, AtScale
    Екатерина Недялкова, Experian България
    Костадин Йорданов, FITE
    Боян Шейтанов, Astea Solutions
    Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    Светлин Николаев, Progress
    Мохамед Соула, SEEBURGER
    Дарин Маджаров, „Уча.се“
    Стоян Дамов, Tick42
    Елеонора Георгиева, МенторМейт
    Драгомир Николов, VMware - CPBU
    Атанас Райков, Rakuten Viber
    Иван Александров, eBag
    Иван Петров, Paysafe
    Михаил Панайотов, TechPods
    Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"
    Михаил Петров, Schwarz IT България

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години