неделя, 19 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1650 прочитания

    Германски специалисти съветват ваксината на AstraZeneca да не се прилага на хора над 65г.

    Данните за ефикасността и безопасността на препарата за тази възрастова група са ограничени
    29 януари 2021, 10:40 a+ a- a

    Германският консултативен комитет по ваксинацията, който съветва правителството, предупреждава да не се използва ваксината на AstraZeneca за хора на 65 и повече години, като казва в свой доклад, че „понастоящем няма достатъчно данни за оценка на ефективността на ваксинацията за хора над 65 години.“

    Германското министерство на здравеопазването, което обикновено следва съветите на комисията, отказа да коментира, пише The New York Times. Европейската агенция по лекарствата, регулаторният орган за Европейския съюз, се очаква да съобщи днес дали ваксината ще бъде одобрена за употреба в блока. Великобритания прилага ваксината на AstraZeneca на всички възрастови групи, след като през декември стана първата държава в света, която даде разрешение за спешната ѝ употреба.

    Британски регулатори заявиха, че данните за ефикасността и безопасността на ваксината „в момента са ограничени“ при хора на възраст 65 и повече години.

    Но притесненията относно оскъдните данни за възрастни хора могат да ограничат използването на ваксината на AstraZeneca: европейските регулатори обмислят да го разрешат само за хора под 65 години, заявиха двама представители на ЕС.

    Нито AstraZeneca, нито Оксфордският университет, които са помогнали за разработването на ваксината, не публикуват данни за ефективността при възрастни хора. Но данните за имунните реакции на възрастните хора предполагат, че ваксината ще им помогне да се предпазят от вируса, казаха от компанията.

    Екипът на Оксфорд, който отговаряше за най-ранните опити на ваксината, не пожела да ваксинира възрастни хора, докато не събере обширни данни за безопасност за по-младите участници, каза Паскал Сорио, изпълнителният директор на AstraZeneca, в интервю за италианския La Repubblica.

    Според Сорио други производители на ваксини са взели решение да ваксинират възрастни хора в клинични изследвания, преди да са натрупали толкова данни за безопасност, което им позволява да правят по-категорични твърдения за ефикасност в тази възрастова група.

    В САЩ Администрацията по храните и лекарствата (FDА) чака данни от клинично изпитване, в което са участвали около 30 000 души, предимно американци, и което включва повече възрастни хора. Резултатите се очакват през следващите седмици. Очаква се AstraZeneca да разполага с достатъчно данни за безопасността на препарата от това проучване, за да подаде искане за разрешение за спешна употреба от FDА около първата седмица на март.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
    преди 2 дни
    „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
    Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
    преди 2 дни
    ЕК започна ново разследване срещу Meta
    Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
    преди 2 дни
    "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
    Искът е заради спрените руски газови доставки
    преди 2 дни
    Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
    Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари