понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11578 прочитания

    Как започнах първа работа: Вяра Цакова, Team Lead в Amusnet

    Ключов момент беше да осъзная, че ако искам да получа нещо, трябва да се постарая, споделя Вяра
    02 април 2024, 10:14 a+ a- a

    Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало и това идва с много неизвестни.

    В рубриката на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

    Запознайте се с Вяра Цакова, Team Lead на един от основните Back-end екипи в Amusnet. Вяра е завършила своето висше образование във Факултета по математика и информатика към Софийски университет „Свети Климент Охридски“, специалност „Информационни системи“.

    Вяра, коя беше първата ти работа и как започна в компанията?
    Първата ми работа беше именно в Amusnet – позната тогава като EGT Interactive. В края на втори курс реших, че искам да започна да прилагам натрупаните си знания в реална работна обстановка. Попаднах на обява за младши Java програмист, като изискванията, общо взето, се припокриваха с това, което сме учили в университета. Явих се на няколко интервюта за различни компании, но в крайна сметка усетих, че Amusnet е моето място и така вече близо 5 години съм част екипа ѝ.

    С какво се занимаваше в компанията, когато започна, и как това се промени с времето?
    Както споменах, започнах като младши програмист, като първите два месеца преминах през обучителна програма. Имах ментор, който ми даваше разнородни задачи, следеше как се справям, помагаше ми. Идеята беше, от една страна, да мина през основните концепции, алгоритми и въобще похвати, които се ползват от по-старшите програмисти, а от друга – те самите да преценят дали бих се справила с ежедневната работа. Впоследствие задачите бяха леки – писане на тестове, разширяване на вече написани функционалности, отстраняване на бъгове, като доста често получавах напътствия как трябва да се реши дадената задача. След като навлязох в проекта и придобих увереност, това се промени. Постепенно започнах да вземам решения, да преценявам какъв е най-добрият подход за решение, към мен идваха предимно изисквания на по-високо ниво.

    Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
    Няколко месеца преди интервюто бях изкарала курс по съвременни Java технологии в университета. Може би изцяло благодарение на него бях доста добре подготвена за интервюто. Разбира се, решавах примерни задачи за интервюта, припомних си основни понятия, design patterns, java fundamentals – неща, които знаеш, но е добре да можеш и да обясниш чисто теоретично с правилните термини. Самото интервю беше в две части. Първата се състоеше от среща с представител на HR отдела и тест с отворени и затворени въпроси. Във втората вече участваха и технически лица, които ми задаваха въпроси по решения тест. Спомням си, че изобщо не се чувствах сякаш съм на интервю, нямах никакво притеснение. Дори успях да си открия грешка по време на самото обсъждане.

    Какво знаеше за компанията, преди да започнеш?
    Единственото, което знаех, е, че е компания за разработване на онлайн казино игри и че предлага много възможности за млади специалисти като мен, които искат да се развиват.

    Какво те изненада, започвайки работа в Amusnet?
    Изненада ме приемствеността и сплотеността на екипа. Тогава бяхме под 100 служители, всички се познаваха и бяха изключително дружелюбни и позитивни. Преди да започна работа, се притеснявах именно от това – как ще се впиша, как ще се чувствам с толкова много непознати. Но много бързо след това тези притеснения се изпариха. Макар и вече да сме над 750 души, все още може да се усети този дух, който помага на новите колеги успешно да направят своите първи стъпки в компанията.

    Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
    Активното търсене на работа отне може би около месец. Но преди това имах период, в който ходех на интервюта за стаж. Тогава си мислех, че нямам нужда от кой знае каква подготовка, за да ме вземат някъде, но след като няколко пъти не получих одобрение, разбрах, че за едно интервю тя е важна част от процеса. Започнах да решавам задачи вкъщи, не разчитах само на лекциите. Ключов момент беше да осъзная, че ако искам да получа нещо, трябва да се постарая. Това, че се справях добре в университета, не беше достатъчно.

    Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат работа в компанията?
    За мен стигането до интервю беше лесно – имах CV, което отговаряше на изискванията за позицията. По-предизвикателно беше да се справя със самото интервю. Основна роля за това изиграха спокойствието и фактът, че бях добре подготвена технически. Много е важно човек да не приема интервюто като изпит. В крайна сметка целта и на двете страни е да се “харесат”, затова трябва да покажеш най-доброто от себе си.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Amusnet Interactive в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:

    Александра Милева, eBag
    Ралица Цанева, Уолтопия
    Георги Банов, Информационно обслужване
    Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата