събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1660 прочитания

    Как започнах първа работа: Павел Иванчев, Junior developer в Balkan Services

    Подготвих си въпроси за компанията и позицията, за да разбера дали работната среда и задачите са подходящи за мен, казва Павел
    17 октомври 2023, 09:56 a+ a- a

    Павел Иванчев - Junior developer в Balkan Services. Снимка: Balkan Services

    Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.

    Запознайте се с Павел Иванчев - Junior developer в Balkan Services, и научете повече за неговия кариерен старт в света на технологиите. Павел има бакалавърска степен в областта на информатиката и софтуерните науки. В момента работи в сферата на софтуерната разработка и продължава да развива своите умения и опит в тази област.

    Павел, разкажи ни каква беше първата ти работа и как започна в компанията? (Как/ къде намери информация за свободната позиция, стаж, академия, за която кандидатства?
    Първата ми работа беше под формата на стаж в софтуерна компания. Намерих я чрез Jobs.bg. Като млад програмист, платформата ми беше много полезна, тъй като предоставя обяви от различни компании и позволява лесно търсене на подходящи позиции. 

    Кандидатствах, изпратих CV и мотивационно писмо, след което бях избран за стажант. Това беше добър начин да започна кариерата си в софтуерната индустрия, тъй като ми предостави практически опит и възможност да работя в реална среда с професионалисти. 

    Този стаж затвърди уменията ми и ме подготви за следваща стъпка в кариерата ми - софтуерен разработчик в Balkan Services.

    Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
    Подготовката за интервю е ключов момент в процеса на търсене на работа. Първо, проучих внимателно решенията, услугите и ценностите на организацията, както и изискванията към работната позиция. 

    След това подготвих отговори на често задавани въпроси за интервюта като „Разкажете ми за себе си“, „Какви са вашите силни страни?“" и „Какво ви мотивира да работите при нас?“. Подготвих си и въпроси за компанията и позицията, които да задам на интервюиращите, за да разбера дали работната среда и задачите са подходящи за мен. 

    Винаги следвам същия подход и искам обратна връзка след интервютата, за да се подготвям все по-добре.

    Какво знаеше за Balkan Services, преди да започнеш?
    Знаех, че Balkan Services внедрява ERP (Enterprise Resource Planning) системи, които се използват за ефективно управление на ресурсите и автоматизация на бизнес процесите на предприятията. 

    От проучването на компанията научих и за ценностите на организацията и нейния ангажимент към предоставяне на ефективни бизнес решения на своите клиенти. 

    И какво те изненада, когато реално започна да работиш в Balkan Services?
    Едно от нещата, които ме изненадаха, беше високото ниво на сътрудничество и екипна работа - всички работеха като едно цяло, бяха много отзивчиви и готови да помогнат. Това създава приятна и мотивираща работна обстановка. 

    Освен това, компанията инвестира активно в професионалното развитие на своите служители. Беше ми направено въвеждащо обучение, бързо започнах да работя по реални проекти и всеки ден научавам нови неща. 

    В Balkan Services се поощрява активният начин на живот, а работното време е гъвкаво. Това ми дава възможност да се справям със задачите си и да отделям време за лични интереси и разговори с колеги.

    Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
    Процесът по търсене и започване на работа отне около два месеца. Най-голямото предизвикателство беше конкуренцията от кандидати и покриване на изискванията на работодателите. 

    Изключително важно беше и да запазя мотивацията си и да не се предавам. Имаше периоди, в които получавах откази, но продължавах да уча и да се подготвям, докато намеря подходящата работа за мен.

    Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
    Ключово за успешния процес на търсене на работа беше комбинирането на подготовка, подбор на точните за мен компании и настойчивостта ми.

    Вижте по какви проекти работи Balkan Services

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на БАЛКАН СЪРВИСИС ООД в Jobs.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ЗАПОЧНАХ МОЯТА ПЪРВА РАБОТА:

    Николай Димитров, Мото-Пфое
    Пламена Александрова, Сирма Солюшънс
    Емил Кузманов, Cargill България
    Михаил Милев, Amadeus Sofia
    Мария Русева, Blankfactor

    Августа Николова, Кауфланд България

    Александър Демерджиев, Grafixoft
    Иван Цветков, Адрес недвижими имоти
    Михаела Димитрова, eBag
    Паола Жечева, A1 България
    Стилиян Стоянов, Рошен България
    Лидия Йорданова, Булмаркет Груп
    Синан Фейзула, Festo
    Кристина Димитрова, Практикер Ритейл
    Атанас Хаджиев, KFC

    Даниела Пухова, EVN България
    Александра Милева, eBag
    Ралица Цанева, Уолтопия
    Георги Банов, Информационно обслужване
    Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години