неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6471 прочитания

    HR Лидерите на България: Йоанна Димова, Head of Talent в Pontica Solutions

    Вижте какво споделя тя за пътя до настоящата позиция, най-големите предизвикателства и какво я мотивира днес
    29 март 2024, 08:34 a+ a- a

    Йоанна Димова, Head of Talent в Pontica Solutions. Снимка: личен архив.

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад. Запознайте се с Йоанна Димова, Head of Talent в Pontica Solutions.

    Г-жо Димова, бихте ли ни разказали за Вашето образование и първата Ви работа?
    Завършила съм международни икономически отношения в Икономическия университет във Варна. Не станах дипломат или консул, но основният плюс от образованието ми бяха меките умения, като например презентирането пред преподаватели, подготовката за изпитите и срещата с различни култури като Еразъм студент, които ме обогатиха многократно. Що се отнася до първата ми работа, като изключим стажовете преди това, през 2014 започнах като HR Assistant в международна компания и там преминах през всяка една функция на отдел „Човешки ресурси“, което за мен беше изключително ценно за развитието ми като човек и професионалист.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Определено срещите с кандидати, преговорите или конструктивните дискусии с отдела, са моментите, които най-много са ме обогатили. През последните 10 години съм провела стотици, ако не и хиляди интервюта с най-различни профили на хора, участвала съм в преговори с мениджъри от различни нива в йерархията и съм обучила няколко екипа човешки ресурси, за които впоследствие съм отговаряла.

    Как започнахте в Pontica Solutions?
    Бях на среща с моя позната, на която трябваше да дам съвети и насоки относно подбора на кадри, понеже тъкмо беше започнала работа в бързоразвиваща се аутсорсинг компания. Не след дълго, по препоръка на моята позната, получих обаждане с покана за среща, защото в Pontica Solutions търсеха човек за позицията Head of Talent. Въпреки че тогава не се оглеждах за работа, Pontica Solutions беше интересна за мен компания поради различните инициативи и бързия си растеж, затова реших, че си струва да се запозная с Административния директор на компанията. И така едно опознавателно кафе и няколко срещи по-късно, осъзнах, че точно с тези хора искам да продължа развитието си точно в тази индустрия.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Към днешна дата отговарям за отдел Talent Acquisition в Pontica Solutions. Към това прибавям стратегическото планиране и прогнозиране на нуждите от подбор на компанията, бюджетиране и участие в процеса на преговори с нови партньори.

    Как бихте обяснили на едно 5-годишно дете какво работите? А на баба си?
    Този въпрос ми е много любим и смятам, че отговорът му винаги трябва да е в едно изречение. Помагам на хората да си намерят работа, която не просто ще им харесва, но и ще са добри в нея, за да може не само те да са доволни, но и екипът, в който са наети, да има отлични резултати.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Едно от най-големите предизвикателства определено е комуникацията с различни профили хора, като това едновременно ме мотивира да продължавам да работя в сферата на човешките ресурси и управлението на хора, но и ме предизвиква да анализирам себе си и да подобрявам подходите си към различните ситуации. Бих добавила и динамиката в сектора, но пък това развива проактивността и намирането на решения на ситуации, с които не съм се сблъсквала досега.

    Сигурни сме,че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Екипът, с който работя, е съставен от прекрасни специалисти. Качествата, които най-много ценя в тях, са гъвкавостта, проактивността и човечността не само един към друг, но и към кандидатите. В допълнение със сигурност и желанието да стават все по-добри чрез анализиране на пазара и тестване на нови подходи за намирането на правилните хора.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направила компромис с неуважение към личността и към професионалния опит – не само към мен, но и към мой колега.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    За да си добър мениджър и да водиш един екип към успех и високи резултати, на първо място трябва да си опознал себе си, кои са силните ти страни, за да ги умножиш, и кои са ти слабите страни, за да работиш върху тях. Ако трябва да изтъкна по-конкретни качества – адаптивност, устойчивост, любопитство и уважителен подход към всички професионалисти, с които работи един лидер без значение йерархия или експертиза.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Хубавото при мен е, че както на работа, така и в личния ми живот хората ме зареждат. Моите близки и приятели са тези, с които няма нужда постоянно да се самоанализирам, а мога просто да разпусна на приятна разходка или приключение на място, което посещавам за първи път. Уютът вкъщи и готвенето са другите две неща, които ме заземяват и ме карат да върна баланса, а в комбинация с класически джаз съм готова на следващия ден да се справя с всяка ситуация.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Адам Грант е организационен психолог, от когото черпя вдъхновение, Саймън Синек също има идеи и виждания, които много съвпадат с моите. Като човек, който се старае да не вижда проблеми, а решения, се вдъхновявам от всичко, което ме заобикаля, но най-вече от колегите, с които работя, като почти всеки ден научавам нещо ново от тях.

    От позиция на днешния си опит, бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Най-често хората искат да забравят или променят грешките, които са довели до неудобни ситуации и за да съм напълно честна, не ми се иска да преживявам подобни ситуации отново, но точно тези случки са най-ценни и са ми показали какво не работи, което ме е провокирало да намеря по-добър подход към дадена ситуация, затова не бих променила абсолютно нищо.

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    Преди години ми се струваше утопия отдел „Човешки ресурси“ да участва активно в стратегическото планиране и мнението ни да бъде чувано от най-високото ниво в компанията. Сега обаче виждам, че бизнесите все повече се вслушват в нашето мнение и позиция. През следващите години си представям в нашата функция да се наблегне на автоматизацията и ефективността, за да може да се фокусираме повече върху стратегическото развитие на компаниите.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Pontica Solutions в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Емилия Иванова, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в БОРИКА
    Марияна Василева, Директор Човешки ресурси в Digitanity
    Деница Трифонова - Country HR Manager, Хитачи Енерджи България
    Анна Панчева, Директор ЧР, Велея Глобал
    Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR, By Far
    Тея Стоянова, Kей Би Си Глобал Сървисис Н.В. – Клон България
    Стефка Танчева - Ръководител направление „Развитие“, „Адрес недвижими имоти“ 
    Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България
    Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България
    Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
    Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
    Анна Костова, Brandwatch
    Вяра Конакчиева, Skillo
    Eлена Стоянова, „Латекоер България“
    Лили Коевска, ITGix
    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години