неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3079 прочитания

    HR Лидерите на България: Деница Трифонова - Country HR Manager, Хитачи Енерджи България

    Запознайте се с победителя в Категория „HR Директор/Мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2022
    03 юли 2023, 14:42 a+ a- a

    Деница Трифонова с наградата „HR директор/мениджър на годината“ от Годишните HR награди на БАУХ 2022. Снимка: Личен архив

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.

    Запознайте се с Деница Трифонова - Country HR Manager, Хитачи Енерджи България, и победител в Категория „HR директор/мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2022.

    Какво означава за Вас спечеленият приз от Годишните HR Награди на БАУХ 2022?
    „Хитачи Енерджи“ е  глобален технологичен лидер в областта на енергийните технологии, които създават устойчиво енергийно бъдеще за всички. Въздействието на нашата компания по пътя към енергийната трансформация на света е реално. Ние сме компания, в основата на която стоят инженери и новатори. Целта ни като HR специалисти е да привличаме най-подходящите кадри, като едновременно с това създаваме култура на сътрудничество.

    За мен лично 2022 беше година изпълнена с много промени в личен и професионален план и наградата HR Мениджър на годината беше признание за усилията и енергията, вложени в тези промени. Присъединих се към екипа на „Хитачи Енерджи“ през месец май 2022 г., но за краткия период от 7 месеца успяхме да постигнем редица промени. 

    Според Вас кое е конкурентното Ви предимство, което Ви изведе на върха сред най-добрите в HR общността?
    Корпоративните ни ценности ме вдъхновяват ежедневно. Точно те се откроиха в дейностите и проектите, които предприемаме с екипа ми и с които се представихме по време на процеса на кандидатстване и оценка.

    През изминалата година внедрихме иновативни HR системи и инструменти, с които целим да подпомогнем бизнеса и да улесним процеса на работа на всички мениджъри и служители. Тези иновации и новите внедрени процеси и системи допринесоха за цялостна оптимизация и дигитализация на работния процес.

    Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Завършила съм магистратура по икономика и имам специализация „Педагогика и психология“ в УНСС. В началото мислех, че трябва да сменя специалността си с някоя по-модерна за онова време като „Финанси“ или „Счетоводство“, но в момента, в който започнах да изучавам специалните дисциплини, свързани с организационна психология, знаех, че веднага след университета ще започна работа в областта на човешките ресурси. Първата си работа започнах като стажант в курортен комплекс Албена, а после стажът прерасна в постоянна работа. Там бях специалист „Обучение“ и се занимавах с организирането на цялата обучителна програма на компанията, която по онова време имаше повече от 3000 служители в най-пиковите момент на летния сезон. В курорта прекарах повече от 4 години и мога да кажа, че там развих много от своите меки умения. 

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    За мен всички моменти, в които съм помагала, подкрепяла и насочвала хората около мен, са важни и значими. Изключително много харесвам работата си и възможността, която тя ми дава да участвам във всеки един аспект от управлението на компаниите, от които съм била част. 

    Как започнахте в „Хитачи Енерджи“ България?
    Започнах в „Хитачи Енерджи“ България през май 2022. Дейността, мисията, ценностите в  компанията ме вдъхновиха и за мен решението да се преместя от Варна в Севлиево не беше трудно. Работата в  международна компания с мащабно производство и възможност да работя с колеги от целия свят, ме вдъхнови. Останах очарована от динамиката и от всичко, което се случваше тогава и продължава да се случва сега. Заедно с екипа преминахме през много предизвикателства, но това ни помогна да изградим здравите отношения, които имаме помежду си сега. 

    Какви са Вашите отговорности днес?
    В България „Хитачи Енерджи“ е представена чрез завода за производство на оборудване за високо напрежение в Севлиево,  R&D център и Организация за инженеринг, продажби и цялостно изпълнение на проекти в град София. В нашата компания в момента работят над 800 души, като плановете ни са за още по-голям растеж през следващата година. 

    Една от основните ни корпоративни цели в сферата на човешките ресурси и бизнес трансформацията е да предоставим правилните хора и таланти за бизнеса. С всички наши HR инициативи се стремим да предлагаме развитие на служителите ни, като в същото време им помагаме да се представят по най-добрия начин.

    Днешните предизвикателства са по-големи от една компания, един екип и един човек. Ние осъзнаваме, че истинската иновация идва чрез сътрудничество с различни колеги, и вярваме, че разнообразието и екипната работа ще доведат до големите иновации. Пред нашия екип стои отговорността да насочим инициативите си, от една страна, към създаване на устойчива среда, а от друга – да бъдем надежден партньор на бизнеса, на нашите мениджъри и служители.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Като едно от най-големите ми предизвикателства мога да отбележа етап от кариерата си, в който спойката между мен и изпълнителния директор, с когото трябваше да работя, липсваше. Това ме научи, че не е задължително човек да харесва и да бъде харесван от всички, че независимо от всичко човек трябва да остане професионалист и че най-ценната инвестиция е тази във взаимоотношенията с хората около нас. 

    Сигурни сме,че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Екипът, с който работя в момента, беше вече формиран, когато аз се присъединих към него. Не мога да кажа, че ме приеха веднага и без трудности, но за кратко време успяхме да напаснем характерите си, така че в момента имаме пълен синхрон. Качествата, които най-много ценя, са прозрачност, стремеж към развитие и бизнес нюх. За мен е изключително важно функцията „Човешки ресурси“ да вибрира на една честота с бизнеса. 

    С какво не бихте направили компромис?
    Никога не бих направила компромис с морално-етичните си принципи. За мен, когато нещо е неправилно и несправедливо е неприемливо.  

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    За мен единствено и най-важно е да си екипен играч. Аз много рядко използвам глаголи в първо лице единствено число. Осъзнавам добре, че голяма компания няма как да бъде управлявана ефективно без стабилен екип и атмосфера на уважение. 

    За успешния лидер е важен балансът работа - почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Тук няма два отговора – конете са моята почивка. Синът ми се състезава в дисциплината прескачане на препятствия и покрай него аз също се запалих по ездата и отглеждането на коне. Имам удоволствието семейството ми да притежава два коня от изключително рядката порода „Ахал-теке“. Тези животни зареждат с невероятна енергия и човек може да научи много от тях, по отношение на управлението, лидерството и мотивацията. 

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    Вдъхновяват ме амбициозните хора, които не се оплакват и винаги търсят решения. Удоволствие е човек да работи с такива хора около себе си, а още по-вдъхновяващо е, когато успееш да създадеш среда, която мотивира хората да станат такива. 

    От позицията на днешния си опит бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Не бих променила нито ден от кариерния ми път дотук, защото смятам, че всеки един ден ме е формирал, за да бъда това, което съм в момента и да вървя по пътя, по който съм в момента. 

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    Иска ми се въпреки процесите по дигитализация и цифровизация в центъра на нашата професия да останат човешките взаимоотношения. 

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Анна Панчева, Директор ЧР, Велея Глобал
    Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR, By Far
    Тея Стоянова, Kей Би Си Глобал Сървисис Н.В. – Клон България
    Стефка Танчева - Ръководител направление „Развитие“, „Адрес недвижими имоти“ 
    Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България
    Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България
    Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
    Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
    Анна Костова, Brandwatch
    Вяра Конакчиева, Skillo
    Eлена Стоянова, „Латекоер България“
    Лили Коевска, ITGix
    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години