неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4117 прочитания

    HR Лидерите на България: Марияна Василева, Директор Човешки ресурси в Digitanity

    Когато подбирам хора за своя екип, на първо място се стремя да ги усетя като хора и личности и как биха се вписали в цялостния характер на екипа, казва Марияна
    10 ноември 2023, 11:22 a+ a- a

    Марияна Василева - Директор Човешки ресурси в Digitanity. Снимка: Личен архив

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад. 

    Запознайте се с Марияна Василева, Директор Човешки ресурси в Digitanity.

    Марияна, разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
    Завършила съм Математическа гимназия, като притежавам и бакалавърска и магистърска степен по индустриално инженерство от ТУ – София, както и втора магистратура по финанси от УНСС. Професионалният ми опит в сферата датира от 2009 година, като работата ми е специализирана в ИТ сектора, но не се ограничава само до него. Първата ми работа стартира в една от средно големите български ИТ компании като административен асистент, като функциите включваха и човешките ресурси, а именно това беше и първият ми досег до тях и по-конкретно до подбора на кадри и тяхното задържане. Големият интерес, който проявявах към работата си, ме накара да осъзная и реша, че човешките ресурси са това, с което истински искам да се занимавам  независимо от коренно различното направление на образованието, което имах. И така  през 2013 година, вече осъзнавайки, че ИТ секторът представлява за мен най-голям интерес и предизвикателство, започнах работа в една стартираща ИТ компания. Там получих възможността да разгърна своя потенциал в бранша. Започнах с подбора на кадри, но бързо развих своите умения и функциите ми се разшириха до въвеждане на процеси и стратегии за задържане на служители, подобряване партньорските и клиентски отношения и цялостно развитие на компанията. И така към днешна дата освен подбора на кадри  опитът ми включва и цялостното развитие на компаниите, връзки с чуждестранните клиенти и обществеността, както и проучвания на българския и световния пазар. Това, което ме мотивира, е да виждам развитието на дадена компания от самия ѝ старт до добре работеща корпорация, за чийто успех съм допринесла. Това, което най-вече осмисля кариерния ми път, е въздействието, което имам върху хората и техните бъдещи работни места. Главна цел за мен е да открия за тях точната компания, в която да се чувстват удовлетворени не само от финансовия аспект, но и от перспективата за развитие, която им се предлага, в условията на щастлива и приятна приятелска работна среда за тях. 

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    За мен винаги най-важна и ценна е била комуникацията с човек. Всекидневните разговори с различни хора, някои от които нови, други вече добре познати, всеки носещ своята индивидуалност, нрав и характер, са допринесли най-много за формирането на мирогледа ми, както и на моята работна етика. Всеки идва при теб с различен казус или проблем, някои ти споделят неща в личен план, други допринасят знанията ти чрез полезна информация в работен аспект. Неусетно работата за теб се превръща в призвание с чистото и неподправено желание да помогнеш на хората за тяхното кариерно развитие, да намериш най-подходящата за тях работа или просто да можеш да изслушаш някого, който ти се е доверил. Това ме кара да се чувствам пълноценно и щастливо и говори много само по себе си. 

    Как започнахте в Digitanity?
    Чисто и просто чувствах, че е време за нови предизвикателства. В предишната ми компания прекарах няколко чудесни години и вярвам че успях да допринеса много за нейното развитие и да предам своите знания и умения, а също и да развия в себе си много нови такива. Харесвам тръпката да създаваш и изграждаш от самото начало, както и удовлетворението да виждам, че усилията и уменията ми дават плод и реално въздействам за подема на една организация. Поради тази причина реших подробно да разгледам компаниите на пазара, длъжностите им, с какво се занимават и какви са техните мисия и цели и така се спрях на текущата ми компания. След като проведох разговор с част от основателите, това, което ме грабна, беше техният майндсет, визия, ценности, както и какво предлагат и влагат в своите служители. Настрана от човешкия фактор, който за мен е най-важен, Диджитанити ме привлече и с разнообразието от клиенти, продуктови компании от различни сфери и диверсификацията им от гледна точка на локация. Самата възможност да интегрираш чуждестранни фирми и да им помогнеш да отворят офис в България, подпомагайки българската икономика по този начин, е много удовлетворяваща.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Управлявам цялостните процеси по подбор, наемане и  задържане на кадри; маркетинг, събития, бранд ауернес, както и отношения с клиенти. Освен подбора на кадри опитът ми включва и цялостното развитие на компаниите, връзки с чуждестранни клиенти и обществеността, както и проучвания на българския и световния пазар. Един от най-важните аспекти на моята дейност е умението да лавирам между клиентите, бизнеса, служителите и потенциалните кандидати. За мен е от изключителна важност всеки кадър да се чувства добре, да е удовлетворен и мотивиран да работи в дадена компания.Обичам работата си и за мен е изключителна привилегия да притежавам  изградената от мен през годините стабилна и голяма мрежа от контакти. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Всеки смята, че ръководенето на хора е лесна задача, но всъщност това изобщо не е така и именно това за мен беше най-голямото предизвикателство в началния етап на мениджърското ми развитие, когато се сблъсках с реалното управление на хора. Всеки човек е различен и носи своята индивидуалност, емоционалност, мироглед, характер и подход. Колкото и добре подготвен и обучен да бъдеш, когато получиш тази възможност, докато не се сблъскаш с тази отговорност, практически няма как да прецениш дали си готов за нея или не. Ти имаш грижата за своя екип, за баланса в него и неговия успех, за което се изисква много търпение, спокойствие и разбирателство. Всичко това идва с опита и ситуациите (позитивни и негативни), с които се сблъскваш. За да управляваш хората добре и да си успешен ментор и лидер, чийто екип е максимално ефективен, доволен и позитивен, трябва да умееш ясно да си дадеш равносметка къде грешиш, какво е необходимо да промениш в себе си и какви усилия ще ти коства и именно това е най-предизвикателното. Когато един мениджър е достоен пример за своите служители, те биват вдъхновени и черпят мотивация от желанието си да го следват и да научат повече от него.

    Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате и какви качества цените в тях?
    Почти всички ръководители предпочитат да наемат опитни и силни кадри, които веднага да навлязат в работата с минимални усилия. Това в действителност е ефективно решение за компанията, тъй като човекът ще се справи бързо и лесно с поставените задачи и ще може да допринесе със своите знания и опит на другите хора в екипа. Аз, от своя страна обаче, обичам да давам шанс на млади, мотивирани и будни хора, да ги обуча и да вложа енергия в тях, тъй като в дългосрочен план вярвам, че това се отплаща. 

    Когато подбирам хора за своя екип, на първо място се стремя да ги усетя като хора и личности и как биха се вписали в цялостния характер на екипа. Сред кандидатите за мен е важно да открия тези, които са креативни и притежават творческо мислене, иновативност и се стремят да „мислят извън кутията“. Тези качества винаги носят позитиви на екипа и подпомагат бързото намиране на оригинални и правилни решения. 

    Други важни умения, които ценя, са отдадеността към работата, съпроводена от добра организираност и отговорност към поставените задачи и членовете на екипа. 

    Неизменна част от тази професия несъмнено е добрата комуникация, както и високите нива на търпение, тъй като това е работа, обвързана с хората и успешното общуването с тях. Затова много държа всеки кадър в моя екип да бъде и отборен играч – да умее да балансира между различните колеги, екипи, клиенти, с подход към индивидуалния характер.

    Не на последно място е необходимо да разберем дали даденият кандидат/служител се стреми да започне работа поради тенденцията и предполагаемата изгода да работиш в ИТ сектора, или наистина това е желаното от него поприще. Грешните подбуди винаги водят до неуспехи и спад в мотивацията.

    С какво не бихте направили компромис?
    От чисто човешка и работна перспектива, единственото нещо, с което не мога да направя компромис, е лъжата, особено в екипа ми. Една лъжа, разбира се, може да има много аспекти – да прикриваш истината, да се опитваш да прехвърлиш вината и отговорността за своите действия на друг човек, да черпиш изгода на чужд гръб чрез измама. Всички тези неща водят до загуба на доверие и нарушена работна етика, атмосфера и отношения. Имено поради тази  причина за мен лъжата е недопустима.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
    От изключителна важност е да си отборен играч и да проявяваш голямо търпение. Както знаем, всеки човек е различен и изисква индивидуален подход, а за да му го осигуриш като мениджър трябва да притежаваш емоционална интелигентност, добър усет за хората и да проявяваш много спокойствие. Само по себе си  това означава да познаваш добре специалистите в своя екип, да можеш да определиш техните силни и слаби страни, за да организираш най-правилно техните задачи, поставяйки реалистична оценка над уменията им. Ако си подбуден и от стремеж да ги развиеш, надградиш и обучиш, то това би те превърнало не просто в добър мениджър, но и в чудесен лидер. Добрият лидер прави екипа си успешен и наравно с него постига поставените цели. Накрая, но не на последно място, едно прекрасно качество за всеки ръководител е да умее да поставя граници между работа, отговорност и приятелство. Когато те са размити, може да последват много незаслужени компромиси, които да се окажат пагубни за работната атмосфера, етика и отношения.

    За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
    Признавам си, хората около мен биха ме определили като работохолик, което може би не е добре, но когато приемаш работата си за призвание, действаш с отдаденост и самата комуникация с хора те зарежда, то трудно би могъл да «прегрееш» и да имаш нужда да се отърсиш. Макар и редки, моментите на преумора все пак ги има. В такива случаи обичам да намеря баланс в разнообразието, което само по себе си зависи и от сезона. През летните месеци, обичам да пътувам, а най-любима за мен дестинация винаги си остава морето. Зимата предпочитам да се чувствам уютно, да гледам филми или просто да поседна с интересна книга на тема позитивната нагласа. Често разпускам с приятели на по питие или чрез любимата ми музика – там, където мога да послушам, потанцувам и да се отърся от напрежението. Разбира се, понякога има и дни, в които ми се иска просто да спра, да поседна и да релаксирам.

    Кои са Вашите източници на вдъхновение?
    На първо място, семейството ми винаги е било неизчерпаем източник на вдъхновение. Майка ми и баща ми непрестанно са били един прекрасен пример за мен и благодарение на този пример винаги съм вярвала, че ако положиш достатъчно труд, упоритост и старание, примесено с искрена вяра, то усилията ти непременно ще се отблагодарят и ще дадат резултат. По този начин израснах с разбирането, че обичайки нещо, трябва да се борим и да не се отказваме да го постигнем. От друга страна, синът ми ме е научил на отговорност и всеки ден ме вдъхновява да бъда най-добрата версия на себе си, като се надявам да успея да предам и на него  това, което са ме научили моите родители, за да се гордее с мен самата, както аз се гордея с тях. Аз съм човек, който обича да наблюдава внимателно средата, която ме обкръжава, както и хората в нея – техните реакции, действия, говор и представяне, като винаги съм се старала да отсявам позитивното и вдъхновяващото. Ето защо  приятелите ми винаги са били за мен движеща сила на стимул и окуражаване. Не на последно място, това, което ме прави най-щастлива и мотивирана, е удовлетвореността на хората, когато съм съумяла да им помогна и да намеря „тяхното местенце“ на точната работа.

    От позицията на днешния си опит  бихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера?
    Вярвам, че всеки избор в живота ми е допринесъл по някакъв начин, дали с ценен урок, или с познанството с нови хора, или с израстване в личен и професионален план. Може би едно от най-важните неща, които бих променила в кариерно отношение, ако можех да върна времето назад, би било да проявявам търпение в работата си и най-вече към екипа си в ранните стадии на работата ми като мениджър. Смятам, че щеше да ми бъде много полезно още тогава да отделя повече внимание като запиша курсове на тема емоционална интелигентност, психология и други. 

    Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
    Функцията на човешките ресурси е много всеобхватна и включва в себе си много роли – от намирането и задържането на даден кадър до неговото развитие и благосъстояние в компанията. Моето предположение, което смятам, че би било и много практично, е, че всички тези съставляващи ЧР-а направления  ще започнат да се извършват от един специалист, отговарящ за дадена група от хора, вместо всяко от тях да представлява длъжност, заемана от различен човек. Нека обясня какво имам предвид, за да може аудиторията по-лесно да разбере.

    Когато имаш една добре изградена мрежа от хора, тя се базира не само на годините и усилията, които си вложил, но най-вече на изградената връзка, отношение и доверие с тях. В този ред на мисли служителите по подбор на персонала съпътстват кадрите през целия процес на кандидатстване до наемането им в самата компания. Тук отношенията и доверието вече са започнали своята градивна фаза. Най-естественото развитие от този момент напред  би било същият ЧР служител да продължи да отговаря за развитието на този кадър и да може да бъде отправна точка за контакт при проблеми, казуси и въпроси. Например в ИТ сферата  поради голямото търсене на добри професионалисти  е силно вероятно всеки специалист да разполага с ЧР, който да играе роля на негов личен мениджър, който да го представлява на пазара.

    Истината е, че много от хората на пазара на труда гледат на ЧР ролята несериозно и с насмешка. Това се дължи на тенденцията през последните години все повече хора да търсят професионално развитие в нея, мислейки си, че е лесно и е за всеки. Това води до твърде много неефективни и недостатъчно квалифицирани кадри. Всъщност ЧР е професия, за която трябва да притежаваш много емпатия, спокойствие, търпение, добра комуникация и да си находчив в намирането на бързи и правилни решения. Кадрите, притежаващи тези качества, наред с отдаденост и желание, ще направят развитието на професията Човешки Ресурси възможно във всякакви направления и в полза на всички сектори.

    Всяка професия е важна сама по себе си, но за да има позитивен напредък, старайте се да допринасяте и развивате не само небе си, но и бранша, в който работите чрез креативност, желание и стремеж.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Digitanity Ltd в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

    Деница Трифонова - Country HR Manager, Хитачи Енерджи България
    Анна Панчева, Директор ЧР, Велея Глобал
    Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR, By Far
    Тея Стоянова, Kей Би Си Глобал Сървисис Н.В. – Клон България
    Стефка Танчева - Ръководител направление „Развитие“, „Адрес недвижими имоти“ 
    Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България
    Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България
    Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
    Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
    Анна Костова, Brandwatch
    Вяра Конакчиева, Skillo
    Eлена Стоянова, „Латекоер България“
    Лили Коевска, ITGix
    Добринка Йорданова, Access Finance
    Калин Стоянов, Бългериан пропертис
    Марияна Броняр, VSG Bulgaria
    Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
    Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
    Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
    Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
    Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
    Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
    Ива Николова, „Анакатек“
    Атанаска Николова, „Бошнаков“
    Даниела Йорданова, VIVACOM
    Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
    Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
    Надя Михова, EY Bulgaria
    Радослава Кроснева, ДСК

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години