понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3815 прочитания

  Какво е да си HR във време на пандемия: Павлета Георгиева, Advent Group

  HR специалисти от водещи компании в България разказват пред Economy.bg за предизвикателствата в новите условия на работа
  27 октомври 2021, 09:17 a+ a- a

  Павлета Георгиева е eксперт „Човешки ресурси” в Адвент Груп София от юни месец т.г. Своята кариера в компанията стартира през 2018 като административен мениджър и HR. Към днешна дата отговаря за всички процеси, свързани с администрирането на човешките ресурси и управлява процесите по обучение и развитие на персонала. В областта на човешките ресурси работи от 2016. Заемала е различни роли, на които опознава всички процеси и взаимовръзки.

  2020 и 2021 бяха различни! Изискваха адаптивност и бързи решения, а ролята на HR-а беше ключова. Специалистите по човешки ресурси трябваше да дават адекватни отговори в непредвидима среда, да вземат своевременни решения, с които да опазят здравето на служителите си, но и да осигурят непрекъснатост на бизнес процесите. Да реорганизират режима на работа, да ангажират, мотивират и привличат хора в онлайн среда, но и да поддържат връзката с тях жива... И всичко това в бързопроменящи се и екстремни условия, за които никой не беше подготвен.

  Какво е да си HR във време на пандемия попитахме HR професионалисти във водещи компании от различни сектори в страната. 

  Павлета Георгиева, HR експерт в Advent Group, разказва пред Economy.bg за предизвикателствата в новите условия на работа.

  Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте през изминалата година и как се справихте с тях?
  Да бъдеш HR е отговорна длъжност, съдържаща в себе си много различни аспекти на междуличностните отношения, правилна комуникация и актуалност. За мен тази позиция е най-страхотният начин да виждам резултата от всички постигнати цели и изпълнени проекти, свързани с удовлетвореността на хората, с които работя. В нашата професия предизвикателствата ни мотивират да продължаваме да търсим най-доброто решение, да сме гъвкави, винаги да мислим извън рамките и да се поставяме в „чуждите обувки“. 

  Изминалата година беше за всички нещо неочаквано, което ни накара да пренаредим и преосмислим целите, плановете и приоритетите си. В една работна среда със сигурност ситуацията беше изключително натоварена, защото ние като отдел трябваше да сме готови с отговори, преди да възникват и новите въпроси, да съумеем да овладяваме всички кризи и казуси, да усещаме и разбираме притеснението у хората. Трябваше да създадем нови стратегии, как да останем свързани дори и от разстояние, докато назначавахме все повече нови хора, които много по-трудно можеха да усетят духа на компанията през онлайн комуникацията. Имаше и моменти, в които много хора обмисляха за себе си кариерна промяна, и точно тогава беше може би едно от най-големите предизвикателства за нас – да намерим начин да ги задържим и развиваме. В тези нови обстоятелства и времена ни се наложи да разбираме не само какво нашите колеги преживяват в работна  среда, но и в личен план. В допълнение трябваше да отговорим и на всички нови изисквания като компания, да проследим за тяхното спазване и да анализираме тяхната ефективност, за да открием кое работи и кое не, което се оказа доста голямо предизвикателство. 

  Кои от въведените от компанията мерки дават най-добри резултати?
  Със сигурност в началото на пандемията за нас сработи добре вариантът с намаляване на капацитета от хора в офиса. Използвахме график на ротационен принцип и 50% посещаемост, както и разрешихме изцяло работа от вкъщи за служителите, които не можеха или не се чувстваха сигурни да идват в офиса. Подсигурихме и допълнително офис пространство, за да имат колегите много повече разстояние между работните места, организирахме екип в рамките на отделните етажи, за да не се смесват прекалено хора. Носенето на маски в общите пространства също допринесе за успешната работа и ограничаване заразяването с коронавирус на работното място. Помогна ни и наличието на три отделни кръга на вентилация – по един за всеки етаж. 

  Кои нови практики ще запазите и след ковид пандемията?
  Преди пандемията половината от екипа прекарваше половината от времето си извън офиса, тъй като една от основните ни дейности е организирането на образователни изложения на 6 континента. Тази гъвкавост лесно навлезе в ежедневието на цялата компания от пролетта на 2020 г. Дейността ни, както и работната ни среда са в хибриден модел, който позволява, от една страна, запазване на здравето и спокойствието на екипа, а от друга, нужното общуване лице в лице.

  Създадохме и успешно прилагаме и нови менторски програми за всеки нов служител, за да се чувства по-сигурен в първите си дни при нас, особено при този хибриден модел на работа. Гордея се с това, че нашият екип е част от иновативния дух на компанията, която винаги се стреми към още по-добри практики в крак с всички тенденции в световен мащаб. Компанията ни има офиси и екипи на 3 континента и се опитваме да отговорим на променящите се нужди на различните трудови пазари.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Адвент Груп София ЕАД в JOBS.bg тук

  Какво е да си HR във време на пандемия разказват още:

  Невена Танева, мениджър „Човешки ресурси“ на SAP в България
  Д-р Ирина Йончева, HR мениджър на Adecco България
  Емилия Малинова, Sr. Specialist Talent Acquisition в GlobalFoundries
  Мария Савева, HR мениджър в Тавекс България
  Борислава Дякова, HR, Legal директор на Модис

  Елена Радева, Майя Пейчева-Такева, Иванина Матева, HPE
  Екатерина Димова, мениджър „Човешки ресурси“ в Тинкин
  Диана Филипова, Ивелина Петрова и Мария Рангелова, Coherent Solutions
  Милка Рачева, директор „Човешки ресурси“ в Адастра България
  Борислава Георгиева, HR мениджър на DHL ESS
  Северина Мицова, HR специалист в AtScale
  Ваня Георгиева, HR мениджър на Astea Solutions
  Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“, А1 България
  Благослава Данаилова, Recruitment Business Partner в Endava
  Кремена Лефтерова, HR бизнес партньор в Mars

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева