събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2669 прочитания

    ИТ екипите в България: Mobile Clients, Milestone Systems

    Запознайте се с професионалисти от екипа и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие в технологичната компанията
    20 октомври 2023, 14:38 a+ a- a

    Снимка: Milestone Systems

    В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

    Запознайте се с професионалисти от Mobile Clients екипа на Milestone Systems и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие в технологичната компанията от Тодор Петров, Иван Стойков и Веселин Петeв.

    Тодор Петров

    Тодор има над 10 години опит със създаване на софтуер за мобилни устройства за различни платформи.

    В Майлстоун е от 3 години и участва в разработката на мобилния клиент на XProtect за Андроид.

    Иван Стойков

    „Моето пътешествие в света на Milestone започна преди 5 години. Още в процеса на интервютата усетих, че това е моето място. Занимавам се с разработването на мобилни приложения за iOS вече почти 8 години.

    През всички тези години е имало множество препятствия, но човек винаги трябва да запазва фокуса си и да отстоява себе си. Обичам да пътувам и да откривам нови места.“

    Веселин Петев

    Веселин е мениджър на Mobile Clients екипа в Майлстоун. Част е от компанията от самото ѝ откриване в България през 2011.

    Преминал е през ролите на програмист, Product Оwner, като от 7 години заема лидерска позиция.


    Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
    Тодор: Mobile Clients екипът на Майлстоун е един от най-старите в компанията. Състои се от десет души – разработчици и QA специалисти, и се занимава с разработката на мобилните приложения (XProtect Mobile), които дават възможност на клиентите да имат достъп до своята система за видеонаблюдение и видео мениджмънт през телефони и таблети.  

    Какви технологии използвате?
    Иван: XProtect Mobile е базиран изцяло на native технологиите. Android приложението е написано на Java и Kotlin, a за iOS са използвани Objective C и Swift. По този начин с използването на native технологиите успяваме да предадем на потребителите изживяване възможно най-близко до съответната платформа. При тестването се използват .NET, Appium, Selenium, TeamCity, Jenkins и др.   

    По какви проекти работите?
    Веселин: Разработваме функционалности, които да помагат на клиентите ни да достъпват приложението дори когато са в движение. По този начин се гарантира навременна намеса и реакция дори от разстояние. Една от последните функционалности, върху която работихме е bookmarks. Те дават възможност на потребителя да маркира дадено събитие, към което по-лесно да се върне впоследствие. Например охранител по време на обиколката си получава аларма, че в западното крило на сградата е счупен прозорец. Чрез Bookmark функцията, той отбелязва събитието на момента, като впоследствие по-лесно намира видео записа, който да предаде на полицията. 

    Друга функционалност, която разработихме и за която получихме положителна обратна връзка от клиенти, е Share функцията. Тя позволява на потребители с достъп до една и съща видео система да споделят видео footage.  

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Веселин: В Майслтоун сме приели хибридния модел на работа, който позволява на всеки от екипа да структурира времето си така, че да успее да запази здравословен баланс. Най-често се събираме заедно на обяд, като използваме това време да поговорим за личните си интереси и се стремим да не засягаме работни теми.  

    „Ако ти си човек, който търси забавна, вдъхновяваща и предизвикателна среда, заповядай в нашия екип!“ Снимка: Milestone Systems

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Иван: Едва ли ще има изненадани, но денят ни започва със сутрешната среща, на която се обсъжда развитието на различните задачи, които сме планирали за текущия спринт, както и дали са възникнали затруднения по текущата работа. Обикновено, когато сме в офиса, излизаме заедно на обяд. След обяда продължаваме работата, като по всяко време на деня си говорим и си помагаме за разрешаване на различни проблеми по текущата работа.  

    Тодор: Всяка сутрин имаме екипна среща, на която всеки споделя какво е направил предния ден и какво планира да направи през текущия. Също споделя, ако е срещнал затруднения, и намира някой отзивчив колега, който е готов да помогне. Времето през деня се разпределя между планираната работа и останалите екипни срещи. Активно комуникираме и си помагаме през целия ден. Имаме обща група, в която освен работни въпроси, пускаме и шеги.  

    С кои други отдели/ екипи работите най-често?
    Иван: Мобилните приложения постоянно се развиват и добавят нова функционалност на потребителите. Така е и с XProtect Mobile. Това означава, че често ни се налага да работим и с другите екипи от компанията като Client Services, Build team,Test automation и други.  

    Тодор: С UX екипа обсъждаме детайлите по всеки екран на приложението. С TechComm екипа комуникираме съобщенията, които се показват на различните екрани и се уверяваме, че те са точни и прецизни на всеки от езиците (над 30), които приложенията поддържат. Също имаме активна комуникация с екипа, отговорен за Мобилния сървър (Client services), който е жизнено важен за правилното функциониране на мобилните приложения.  

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.  
    Веселин: Екипът се гордее с разработените функционалности. Ние сме прозорецът към VMS-a (video management system) и затова сме ориентирани изцяло към клиента. Има и много клиентски проекти, с които се гордеем, но за съжаление, не можем да споделим. Ако някой е любопитен, нека заповяда в екипа.  

    Тодор: Гордеем се с доброто екипно взаимодействие, уважението и доверието, което имаме един към друг, и с това, че винаги има към кого да се обърнем, когато срещнем затруднение.  

    „Ние сме като екип от пътешественици, които постоянно откриват нови хоризонти.“ Снимка: Milestone Systems

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Иван: Заедно с екипа обичаме да си организираме разходки по Витоша и също така сме фенове на escape стаите. Обичаме да си правим нещо като състезание, като се разделяме на два отбора и разбира се, след това да отпразнуваме успешното бягство.  

    Тодор: Правим си събирания на различни локации – боулинг, ескейп стая или просто вечеряме някъде, където да обсъдим всичко, което ни вълнува и не е свързано с ежедневната ни работа. 

    Какво сплотява екипа Ви?
    Иван: Задружната работа.

    Тодор: Това, което сплотява екипа ни, са доверието, което си имаме, фирмената ни култура и общите ни ценности. Всеки е различен и допринася по различен начин към постигането на общата цел – да предоставим най-добрия продукт за нашите клиенти.  

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Тодор: Всички в екипа подпомагаме успешното приобщаване на нови колеги, като колегите на сходни позиции са по-активни. Много разчитаме и на самоинициативност от страна на новите колеги, за да могат сами да се насочат към това, което им е най-интересно, и да навлязат ефективно и успешно в екипните задачи. 

    Иван: Когато в екипа започва нов iOS програмист задължително се минава през няколко неща като първи насоки за работа в екипа. Част от тях са запознаване със средата, запознаване и обясняване на code base-a, запознаване с това как протичат регулярните срещи. Важно уточнение тук е, че силно държим и на обратната връзка, тъй като всеки нов човек има различен поглед и държим на неговото мнение. Колаборацията в екипа е на много високо ниво, което спомага за бързото и лесно интегриране на новите хора.

    Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Иван: Ако ти си силно запленен от мобилните технологии и имаш нови идеи, мотивиран си да работиш по решаването на проблеми и имаш нестандартен поглед в различните ситуации и ако би искал да работиш в екип с хора, от които има какво да научиш, заповядай в нашия екип!-  

    Тодор: Ако ти си човек, който търси забавна, вдъхновяваща и предизвикателна среда, заповядай в нашия екип!  

    Веселин: Ако си човек, който иска да се развива, заповядай в нашия екип.  

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Иван: Ние сме като екип от пътешественици, които постоянно откриват нови хоризонти. 

    Веселин: Екип от професионалисти с обща страст.    

    Тодор: С три думи: колаборация, професионализъм, резултати. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Milestone Systems Bulgaria EOOD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    BIS Base, SEEBURGER
    Center of Excellence, Антхил
    Salesforce Commerce Cloud, Технологично звено на Аксенчър България
    Оперативното звено на Аксенчър България
    SAP Product Compliance и SAP Environment Health and Safety, SAP Labs Bulgaria
    Екип Globalization Services, SAP Labs Bulgaria
    Екип .NET, Scalefocus 
    Софтуерният екип на ЛЕМ България
    Екип Data, Scalefocus 
    DCoE екипът на МенторМейт
    Екип Technical Support, SEEBURGER

    Екип Mobile Team, Scalefocus
    Back-end екипът на SiteGround
    Екипът на Funding Circle в Questers
    Екип DATA, Blankfactor
    Екип QA, SiteGround
    Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
    Екип DevOps, Scalefocus
    Екип Внедряване SoftOne ERP
    Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
    Екип Data Quality, Experian България
    Екип Front-end Development, Scalefocus
    Екип SPA/front-end, SiteGround
    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo
    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години