понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4189 прочитания

  ИТ екипите в България: .NET, Scalefocus

  Запознайте се с професионалисти от .NET екипа на Scalefocus и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие
  22 юни 2023, 11:02 a+ a- a

  Колаж: Scalefocus

  В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

  Запознайте се с професионалисти от .NET екипа на Scalefocus и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие от Цветан Смърдански – Технологичен Мениджър на .NET екипа.

  Цветан Смърдански – Технологичен Мениджър на .NET екипа. Снимка: Scalefocus

  Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите.
  .NET екипът на Scalefocus се състои от близо 60 специалисти — от почти начинаещи до такива с дългогодишен стаж, които са имали възможността да изследват и най-тъмните дебри на програмирането и разработката на технологични продукти. Обичаме да се забавляваме, да пием бира и други освежаващи напитки, да пътуваме до различни красиви дестинации по света, да се отдаваме на разнообразните си хобита, а за разтоварване пишем софтуер. 

  Какви технологии използвате?
  За да бъдем максимално продуктивни и да постигаме високите резултати, които се очакват от нас, използваме широк спектър от технологии. Често .NET програмирането се свързва с продуктите и услугите, предоставяни от Microsoft. Колкото и да е грешно това предположение, в него има доза истина. Пример са набиращите популярност low code платформи като Microsoft Power Apps, с които също имаме опит. 

  В практиката си на .NET специалисти не се ограничаваме само с .NET стека. Екипът ни притежава експертиза в областта на базите данни, Messaging брокерите, осигуряването на CI/CD, както и в оркестрацията на контейнери. Не се страхуваме дори от JavaScript! :)  Независимо от прогнозата за времето облачните услуги са ежедневие при нас. Програмистите ни са сертифицирани експерти в работата с Microsoft Azure и AWS. Разбира се, всичко изброено не се прилага едновременно. Правилният подбор от технологии зависи изцяло от спецификите на проекта.

  Част от .NET екипа в Бургас. Снимка: Scalefocus

  По какви проекти работите?
  Индустриите, в които оперираме и имаме експертиза, включват: банкови и финансови услуги, застраховане, здравеопазване, телекомуникации, енергетика, продажби и др. Голяма част от клиентите ни са световни лидери и със сигурност сте използвали техни продукти или услуги. В момента например наши екипи разработват софтуерни решения за един от най-продаваните брандове автомобили.

  Освен от бизнес гледна точка проектите ни са интересни и в технологичен аспект. Те ни предоставят и технически предизвикателства, чрез които нашите инженери да докажат уменията си. Преодоляването им често ни напомня за гимназията, когато се опитвахме да разберем какво е искал да казал авторът на кода, върху който трябва да изградим новата функционалност. :)

  Денис

  Software Engineer

  Денис следва индустриален мениджмънт и в продължение на 3 години работи като специалист качество. Усеща обаче, че иска да поеме в друга професионална посока. Така излиза от зоната си на комфорт и се записва в Scalefocus Academy. С много старание за година успява да влезе в ИТ сферата, а в момента вече има познания в Java, .NET, DevOps и бази данни. Освен с .NET работата си Денис е ангажиран още с преподаване на Java обектноориентирано програмиране на ученици в 11-и клас на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Старае се да запали учениците си и да ги научи как сами да търсят решения на проблемите, с които се сблъскват. За колегите си Денис казва, че сред тях има такива, които приема като модели за подражание —възхищава се на амбицията и хъса им. В свободното си време обича да бъде активен — ходи на фитнес или играе футбол и любимия си волейбол. Категоричен е, че това, което му носи най-голямо удовлетворение, е вечер да заспива с мисълта, че е научил нещо ново и е по-добър от вчера.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Работната обстановка днес се различава от тази преди COVID. Компанията продължи Work from Everywhere модела дори след като светът се върна към нормалния си ритъм и немалко колеги избират спокойствието и уединението на дома си. Този подход по естествен път трансформира офисите ни в социални хъбове, където периодично се събираме, за да се видим по поводи, свързани с работата по проект, да обменим знания и опит или просто да пием бира и да изиграем един мач на джагата. 

  През останалото време се свързваме виртуално, особено предвид това, че колегите ни работят предимно в дистрибутирани екипи. За хората от една и съща локация обаче събиранията съвсем не се ограничават само до офиса. Обичаме да тестваме знанията и способността си да работим в екип по разнообразни начини. Не е необичайно да ни срещнете на някой куиз, а понякога вдигаме адреналина си с escape стаи, от които почти всички сме успели да излезем по един или друг начин.

  Неформална среща на .NET екипа. Снимка: Scalefocus

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Избирам да отговоря на въпроса по различен начин и да ви споделя вместо това как не минава един наш ден — бавно и отегчително. Това са думи, които не ни хрумва да използваме. Всекидневието ни е изпълнено със задачи за клиентски проекти, с вътрешни инициативи или с такива за професионално развитие. Със сигурност успяваме да запълним графика си със смислени активности, без да остава място за скука.

  Фьола

  Software Engineer

  Фьола обича работата си. Очите ѝ го издават, когато говори за колегите си, за приятелската среда, за свободата да избира дали да работи от вкъщи, или от офиса, за възможността да расте професионално. Казва, че винаги е била притеснителна, особено при интервюта или разговори с клиенти. С натрупването на опит, както и благодарение на подкрепа от екипа си и особено на своя тиймлийд, Фьола вече е по-уверена при подобна комуникация. Започва кариерата си с Microsoft Dynamics NAV, но впоследствие прави завой към .NET, а вече година и половина е част от екипа на Scalefocus. Още с първия си проект в компанията Фьола получава възможността да надгради знанията си. Харесва .NET, защото софтуерната рамка, в комбинация със C#, ѝ дава много възможности да експериментира и да изразява своята „техническа креативност“ във формата на код. Извън работата си Фьола обича да ходи пеша, предпочита го пред шофирането, особено като начин да стигне до офиса. Денят ѝ не минава, без да е направила между 15 000 и 20 000 крачки. Тенисът обаче е голямата ѝ страст. Практикува го от десетгодишна, а в момента предава уменията си на деца, включително и на малката си дъщеричка.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Обичаме колаборацията и често работим с колеги от други екипи. Не че не можем сами да си напишем потребителския интерфейс, да измислим схемата на базата данни или да си автоматизираме процесите по обновяване на различните среди. :) Разбира се, кои точно ще са екипите, зависи и от спецификата на проектите. Обичайните ни взаимоотношения са с QE, Front-end, DevOps, Data, Mobile, още PM и BA. 

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Няма как да споменем едно или две неща, с които се гордеем най-много. Както вече казахме, работим по много и различни проекти и всеки от тях носи своите предизвикателства. Важното за нас е, че досега не сме срещали такива, с които не можем да се справим като екип. Изградили сме среда, в която хората ни се чувстват свободни да споделят както проблемите, с които се сблъскват, така и опита си, който може да помогне на колега в подобна ситуация. Гордеем се именно с това — усещането за общност, в която няма неразрешим казус или работни теми табу. 

  Среща на .NET екипа в Истанбул. Снимка: Scalefocus

  Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  Всяка обстановка или ситуация, която включва 1.) сладки приказки, 2.) вкусна храна, 3.) качествени напитки, 4.) чист въздух и 5.) слънце, е идеална за нас. Подробностите не са толкова важни, защото да сме заедно, е напълно достатъчно. Обичаме тиймбилдингите, неформалните събирания и импровизираните тържества. Няма нищо по-хубаво от непринуден смях след края на работния ден. :)

  Какво сплотява екипа Ви?
  Чувал съм, че хората се сближават най-много, когато преодоляват трудности заедно. Аз съм съгласен до голяма степен и съм забелязал, че е особено валидно за отношенията в работен контекст. Колкото по-сложен и заплетен е даден технически проблем, който се опитваме да решим, толкова по-свързани и удовлетворени се чувстваме, когато успеем. Обичаме работата си и обичаме да я вършим заедно именно защото споделяме това схващане. 

  Лора

  Software Engineer

  Вече година Лора e част от .NET екипа на Scalefocus, след като се обучава в Scalefocus Academy. В момента съчетава работата със следването, защото е студентка по информатика последна година в НБУ. В компанията ѝ харесва свободната комуникация и това, че колегите ѝ са спокойни и добронамерени. За да се справи с натовареното ежедневие, Лора открива йогата, която се превръща в голямата ѝ страст. Посещава практики всеки ден и избира различно натоварване спрямо нуждите на тялото и ума си. Съветва хората, които имат амбициозен график, да намерят своето хоби, защото именно чрез него ще се зареждат с енергия. Лора вярва, че когато правиш нещо с голямо желание и със страст, то ти дава, а не ти отнема. За нея вдъхновението е ключът за справяне с рутината и с всички предизвикателства, които животът ни поднася. Казва, че всеки път след йога се чувства като нов човек и е напълно презаредена. Категорична е, че йогата я променя като личност, защото прилага начина на мислене, възприет чрез нея, във всекидневието си. Притеснението и безпокойството отстъпват на уравновесеност и приемане на света такъв, какъвто е, а мислите ѝ стават по-малко хаотични. Когато не решава технологични проблеми и не е на постелката, Лора обожава да се разхожда с кучето си Айра.

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  В Scalefocus един от фундаментите, в които дълбоко вярваме, е, че отличните резултати се постигат от щастливи хора. Именно културата ни на приемане и отворена комуникация позволява на новите попълнения в екипа много бързо да се почувстват приети и интегрирани. Когато човек се чувства приет, той разгръща пълния си потенциал, а това е крайната цел, чрез която постигаме отлични резултати за нашите клиенти.  

  Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Ако имаш чувство за хумор на стендъп комик, правиш най-вкусната домашна ракия, нямаш нужда от други приятели освен колегите си, обичаш да печеш ябълкови сладкиши и понякога се разтоварваш с .NET програмиране, заповядай в нашия екип! 

  Летен тиймбилдинг. Снимка: Scalefocus

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Предизвикателно е да опиша толкова пъстри хора само с една дума, но както вече стана ясно, в .NET екипа не бягаме от предизвикателствата. Думата, която ни описва най-точно, е несломими. :)

  Вижте по какви проекти работи Scalefocus в България

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Scalefocus в JOBS.bg


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Софтуерният екип на ЛЕМ България
  Екип Data, Scalefocus 
  DCoE екипът на МенторМейт
  Екип Technical Support, SEEBURGER

  Екип Mobile Team, Scalefocus
  Back-end екипът на SiteGround
  Екипът на Funding Circle в Questers
  Екип DATA, Blankfactor
  Екип QA, SiteGround
  Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
  Екип DevOps, Scalefocus
  Екип Внедряване SoftOne ERP
  Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
  Екип Data Quality, Experian България
  Екип Front-end Development, Scalefocus
  Екип SPA/front-end, SiteGround
  Екип RSM, Tek Expert
  Екип Engineering, Nexo
  Екип GetHelp, Tek Experts
  Екип Java, Scalefocus
  Екип QA, МенторМейт
  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева