петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4865 прочитания

  Women in IT: Ваня Иванова, мениджър на Графичния отдел, SEOMAX

  Най-важно е всеки човек да намери професията, която ще го кара да се чувства щастлив и удовлетворен и не бива да се разколебава заради клишета, а напротив – да се мотивира и развива, убедена е Ваня
  23 март 2023, 16:49 a+ a- a

  Снимка: Ваня Иванова, мениджър на Графичния отдел, SEOMAX

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Ваня Иванова, кояро започва кариерата си като стажант в дигитална агенция SEOMAX, а днес е мениджър на Графичния отдел. SEOMAX e сред водещите маркетинг и уеб агенции в България с екип от над 40 човека в гр. Пловдив, гр. София и гр. Варна. Компанията предлага на своите клиенти пълен спектър от услуги, необходими за изграждане и подобряване на бранда им – онлайн реклама, дигитален маркетинг, SEO, уеб разработване, брандинг и други услуги.

  Ваня, разкажете ни за Вашето образование.
  Възпитаник съм на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и през 2018 година завърших бакалавърската си степен със специалност Софтуерни технологии и дизайн. След това надградих своите знания и умения чрез цялостната програма SoftUni Creative. 

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този ваш избор и ако може да ни разкажете с какви аргументи ви спечели?
  Още от дете обичам да рисувам и някак естествено се получи влечението ми към графичния дизайн. Така избрах специалността, която завърших и професията, която упражнявам. Едно от най-привлекателните неща в ИТ сферата според мен е усещането за свобода, което тя дава. Да се чувстваш неограничен е много важно за развиване на креативността, която е ключова за дизайнерската професия. Най-хубавото нещо е че моят офис е навсякъде – на морето през лятото или в някой уютен зимен курорт. Това разбира се върви ръка за ръка с много добра организираност и самодисциплина. Благодарна съм на Любомир Атанасов и на Петър Дяксов, управителите на агенцията, за възможността, която ми дадоха и за доверието, което не спират да ми гласуват.

  Каква беше първата ви работа и как се чувствахте тогава?
  Може би е съдба, но моята първа работа е настоящата ми. Всичко започна докато все още бях студентка по време на задължителната практика за университета. Сред всички възможни места за провеждане на стажа ми аз се спрях на дигитална агенция SEOMAX. Както се казва „няма случайни неща“. С голямо желание и интерес наблюдавах работния процес и за мое щастие не само наблюдавах - имах възможността да работя заедно с колегите по казуси на реални клиенти. Може би удовлетвореността, която нарастваше след всеки изминал ден ме накара да остана и така до днес.

  Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Задължителният стаж за университета, за който разказах, беше в продължение на 3 месеца. Спомням си , че позицията ми тогава беше „маркетинг специалист“. Работата ми се струваше интересна и се справях добре, поне така казваше моя ментор. Смятам, че при провеждането на стаж е много важно стажантите да имат ментор, защото моят изигра много важна роля в кариерата и живота ми като цяло. Той наблюдаваше всекидневно работата ми и забеляза влечението ми към графичния дизайн. Тогава започва да ми възлага задачи с графична насоченост, примерно графично оформяне на маркетинг презентации и т.н.

  В момента каква е вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън вашата сфера, в какво се състои работата ви?
  Кариерният ми път в дигитална агенция SEOMAX започна през 2016 година като стажант, а днес заемам позицията мениджър на Графичния отдел, също така ръководя платформата за графичен дизайн на месечен абонамент Design Expert, която е проект на SEOMAX. Работата ми е свързана с интензивна комуникация с клиенти по различни теми и проекти при създаването на графични дизайни за тях. Проектите са разнородни - създаване на рекламни банери за социалните мрежи, постери, плакати и т.н. Ръководя двата екипа от дизайнери, разпределям правилно работата между тях и проследявам изпълнението на поставените задачи. Често работим заедно по изпълнението на някои проекти. Също така съм и ментор на стажанти, които идват в нашия отдел с блясък в очите и съм щастлива, че голям процент от тях остават при нас и екипът ни се увеличава.

  Снимка: личен архив

  Лично за вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата ви?
  Мога да отговоря без да се замисля дори за секунда – екипът е най-мотивиращото нещо в моята работа. Когато работиш с енергични, позитивни и креативни хора, няма как да не си мотивиран - да даваш повече, да учиш повече, да правиш повече. Много зареждащо ми действа разнообразието от клиентите, с които работим. Правим дизайни за компании от всякакво естество – от производители и търговци на дрехи и обувки примерно до куфарчета с инструменти. 

  Кои са вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  За мен вдъхновяващи са хората, които работят усилено, не се отказват при неуспех и продължават да преследват целите си. Тези, които обичат да предизвикват себе си и не се страхуват да напуснат зоната си на комфорт. Всеки ден уча много, както от колегите, така и от клиентите.

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Според мен равнопоставеността между половете се наблюдава в почти всички професии днес. Моето наблюдение е, че за работодателите е важно какъв специалист си и какви са твоите умения, без оглед на полова ти принадлежност. И двата пола имат своето преимущество в определени ситуации, но мултитаскинга, който е вроден на женския пол, според мен е изключително силно предимство.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  За щастие живеем във време без полова дискриминация и е важно какъв човек си и какви качества имаш. В дигитална агенция SEOMAX съотношението жени:мъже е може би 60:40 в полза на нежния пол и това тотално опровергава клишето, поне за нашата компания.

  Кои са най-големите клишета, които вие сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Клишета за жените има във всички бизнес сектори, не само в ИТ индустрията. Това вероятно се корени в патриархалната история на страната ни. Относно нашия бранш, мисля че най-разпространеното клише е, че жените не се справят добре с технологиите. Днес виждаме дами на високи мениджърски позиции в технологични компании, което е показателно.

  Какви са вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  Изключително добре се чувствам сред природата и често излизам дори само за разходка в някой парк. Затова с нетърпение очаквам пролетта, когато времето позволява да бъдем повече и по-често навън. Обичам да спортувам и да прекарвам време с приятели, но понякога чаша вино и книга вкъщи са ми достатъчни, за да се заредя за предстоящата натоварена седмица. 

  Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалния им път, какво бихте им казали – Защо да изберат ИТ сферата?
  Смятам, че най-важно е всеки човек да намери професията, която ще го кара да се чувства щастлив и удовлетворен. Ако усещат, че тяхното място е в IT секторът например, не бива да се разколебават заради клишета. Дори напротив, трябва да се мотивират, защото това е един от най-интересните и динамични сектори, който постоянно се развива.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SEOMAX LTD тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT
  Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
  Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
  Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
  Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
  Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
  Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
  Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
  Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
  Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  преди 10 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 11 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 14 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 14 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон