вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8216 прочитания

    Women In IT: Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black

    Едно от нещата, които разбрах, е, че за да те забележат, трябва да имаш смелостта да се покажеш, казва Деница
    10 май 2022, 11:03 a+ a- a

    Снимка: Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Деница Кулезич – R&D Manager във VMware Carbon Black.

    Свързани новини

    Деница, разкажете ни за Вашето образование.
    Въпреки че винаги съм имала афинитет към точните науки, завърших езикова гимназия с профил „Френски и английски език“. Причината за това беше съвет на позната учителка по математика. Тя ми обясни, че владеенето на чужд език дава голямо предимство, a математиката така или иначе ще я науча. И досега съм благодарна за този съвет и бих казала, че да владея френски освен английски език, ми отвори доста врати.
    Висшето си образование завърших в ТУ – София със специалност „Приложна математика и информатика“.
    По време на следването си и благодарение на факта, че знаех френски език, ми се предостави възможност да уча в един от топ 10 политехнически университети във Франция – Institut Polytechnique de Grenoble. Този опит за мен беше безценен!

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Всички в семейството ми са инженери. Дядо ми е бил в първия випуск в Техническия университет в София, баща ми и майка ми също са учили там. Това доста повлия на мен и сестра ми. Двете сме завършили този университет и двете работим в ИТ сферата – това е като семейна традиция.
    Ако оставим шегата настрана, баща ми още от съвсем малки ни обясняваше архитектурата на компютрите. Даже беше дал на мен и сестра ми да си играем с един компютър – Правец 8Д. За тези, които не знаят, този модел компютри нямат харддиск. Затова записвахме програмите, основно игрички, които със сестра ми педантично преписвахме от списание „Наука и техника“, на аудиокасета.
    Така че може да се каже, че съм отраснала с идеята, че един ден ще се занимавам с инженерни науки и в частност с информационни технологии.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше директно в ИТ сферата. Интересното е, че за нея отново много ми помогна фактът, че знам френски език. Това ме отличи от останалите кандидати и ме наеха – човек без работен опит в ИТ.
    Тогава направих и първите си стъпки в Software Quality Assurance. Част от работата ми беше и ходенето на място при клиенти – отново френскоговорящи, за да им помагам и обучавам как се работи със софтуера, който пишехме.
    Бих казала, че беше много изискващо и натоварващо като работа. Останаха ми много близки приятели, с част от които впоследствие сме работили заедно и в други компании.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    В момента съм R&D Manager във VMware Carbon Black. Ние заставаме зад концепцията за присъщата сигурност (intrinsic security), вградена в инфраструктурата. Чрез решенията ни, клиентите обединяват различни ключови аспекти на сигурността – крайни устройства, мрежи, облачни услуги, потребители. Визията ни е за свят, защитен от кибератаки, а мисията е да трансформираме сигурността чрез Big Data и анализи в облака. Екипът ми е съставен от Software Quality Assurance професионалисти, които работят съвместно с колеги от САЩ, Израел и Индия. Ежедневно използваме едни от най-новите технологии (най-популярните доставчици на облачни услуги – Azure, AWS, GKE и Kubernetеs), като работата на екипа съчетава освен QA, Dev и DevOps задачи.
    Освен технологичните ми задължения, аз насочвам и насърчавам колегите си да развият потенциала си от кариерна гледна точка. Тази позиция изисква, от една страна, дълбоки технически компетенции, за да може човек да навлезе в различните проблеми, с които се сблъсква екипът. От друга – развити меки умения, за да съумее да мотивира и насочва хората да се развиват. Това са неща, които всеки ден уча и развивам в себе си.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Един от най-мотивиращите аспекти на работата ми е да работя за компания, която променя света на технологиите в глобален мащаб. Друго, което ми харесва, е, че с екипа ежедневно се сблъскваме с разнообразни и предизвикателни задачи. Това изисква доста високо ниво на технически познания от всеки един от нас.
    Интересно нещо е, че когато започнах работа във VMware, част от екипа беше вече нает, но всички бяхме започнали по време на пандемията. Предизвикателството за мен в тази ситуация беше да намеря начин хората да усетят, че работят в екип, особено като се има предвид, че цялата ни комуникация минава през Zoom и Slack. Отне ми известно време да намеря правилния подход, но с течение на времето мисля, че успях и в момента работим в един много по-сплотен колектив.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Най-много съм научила от хората, с които съм работила ежедневно. Също и от моите мениджъри в различните компании, които са видели в мен потенциала и са заложили на мен. Това много ми е помогнало да израсна не само като професионалист, но и като личност.
    В предишна компания, когато от позиция Software Developer in Test преминах към позиция QA аrchitect и мениджърът ми по това време (пакистанец, работещ в UK) ми каза: „Дени, влизаш в голямата игра, трябва да се научиш да я играеш“. Имаше предвид, че новата ми позиция изискваше да общувам ежедневно с хора на средно и високо управленско ниво.
    Това предполагаше по-различен подход от този, с който досега бях свикнала. Трябваше да се науча да съм винаги делова и конкретна в комуникацията си с тях, защото особено лидерите на високи позиции са хора с малко свободно време и се фокусират върху голямата картина.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Вече все повече компании осъзнават колко важно е разнообразието на таланти в екипите. Изключително съм щастлива да работя на точно такова място. Във VMware сме превърнали в наша мисия да наемаме и предоставяме равни възможности за развитие на всички професионалисти независимо от техния пол, религиозни възгледи, етнос.
    VMware инвестира в редица инициативи, които имат за цел да насърчат развитието на жени в ИТ сектора. Освен вътрешна менторска програма наскоро обявихме и стипендия за момичета, които искат да започнат своя кариерен път в ИТ индустрията.
    Важно е да не слагаме етикети, че нашият сектор е място само за мъже. Това не е така. Има място за всички, които имат желание да се докоснат до света на информационните технологии. Но в ранните ми години беше малко по-различно и тогава едно от основните ми предизвикателства беше да докажа, че съм добра в работата си, за да ме приемат равностойно. Едно от нещата, които разбрах, е, че за да те забележат, трябва да имаш смелостта да се покажеш.
    Има нещо интересно в това като общество как обучаваме да се държат жените и мъжете. Има разлика в това отношение. Много често представата за „добро държане“ на една жена е да е деликатна, тиха, нежна. В това няма нищо лошо, разбира се. Но в бизнес среда, ако човек иска да бъде чут, тя или той трябва да изразява смело мнението си.
    За късмет, сравнително рано в кариерата си осъзнах това, но пък трябваше да се самообуча да бъда смела и да не се притеснявам да споделям идеите си. Много ми помогнаха няколко TED Talks, два от които са Amy Cuddy – Fake it Till You Make it и Sheryl Sandberg – Why we have too few women leaders.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Бих казала, че последните години това клише бе разбито и наблюдаваме как все повече жени избират своя път в IT сферата, което е прекрасна тенденция. Но смятам, че ние не трябва да спираме да полагаме усилия, за да задържим, ако не и засилим този тренд. Важно е да се чуват гласовете на жените в индустрията и съм приела за своя мисия да се опитвам да вдъхновявам младите момичета да започнат в IT.
    Една от инициативите, в които участвах в края на миналата година беше към организацията Women Who Code, с които VMware си партнират. Тогава ми беше предоставена възможността да направя лекция за кариерния път в IT, в която се опитах да разкажа за моите грешки и успехи и да дам насоки на бъдещите кандидати. Гордея се с няколко технически лекции към dev.bg и статии на професионални теми. Скоро ще участвам в една прекрасна инициатива, организирана от Боряна Пейчева, която включва лекции в Професионалната гимназия по компютърни науки в Стара Загора.
    За мен е важно ние да показваме успешните истории на жените в IT сферата. Аз се чувствам отлично в технологичната индустрия, защото правя това, което обичам и ежедневно се срещам с невероятни професионалисти.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Чувала съм всякакви клишета, но те са били оборвани многократно, а с нарастващото представителство на жените в индустрията, те съвсем ще изчезнат. Тук е важно да подкрепяме момичетата да се занимават с инженерни науки. Тези дисциплини, за съжаление, все още не са представени в университетите като квота 50/50 от жени и мъже. Необходимо е да се преобърне парадигмата в обществото, че точните науки са по-скоро за момчета. Затова е важно ние да насърчаваме и момичетата да се занимават с такъв тип науки и това да се случва още от семейството и да продължава през училище и университет.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Интересите ми са доста разнообразни – от финансови пазари до готвене. Старая се да бъда осведомена за събитията в света и да не се ограничавам само в технологиите.
    В свободното си време обичам да тренирам с тежести, но напоследък все по-рядко ми остава време да отида до фитнеса. Обичам да си измислям фитнес десерти и да ги споделям с приятелите ми. Също много обичам да чета и се старая да отделям поне 1 час на денонощие за художествена литература. Преди години си бях поставила за цел за една година да изчета всички книги от Sci-fi top 100, които дотогава не бях. Добре, че не бяха останали чак толкова много, за да изпълня и тази цел.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Бих им казала: Момичета, в IT сферата е изключително интересно! Тук ще имате възможността да творите, да променяте бъдещето на технологиите и да участвате в тяхното развитие.

    По какви проекти работи VMware в България вижте тук 

     
    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Woman in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 2 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС