четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1667 прочитания

    HR Jobs in BG: Какво е да работиш като Старши Специалист „Подбор“ в tbi bank?

    За професията и възможностите разказва Мариола Велчева
    07 август 2023, 15:54 a+ a- a

    Мариола Велчева - Старши Специалист „Подбор“ в tbi bank. Снимка: tbi bank

    Мариола Велчева e  Старши Специалист „Подбор“ в tbi bank.  Има магистратура по икономика, а кариерата си в HR сферата започва като Специалист „Човешки ресурси“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията по програма „Старт на кариерата“.

    В tbi bank стартира работа през юли 2018 г. в отдел „Администриране на персонала“ като Специалист „Администриране на персонала“. През 2020 г. се мести в отдел „Подбор и работодателска марка“ като специалист „Подбор“, а от март 2023 г. е повишена в Старши Специалист „Подбор“.

    Пред Economy.bg Мариола разказва повече за настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Основните ми отговорности включват управлението на целия рекрутмънт процес в банката, определяне на изискванията за длъжността съвместно с мениджърите на съответния отдел, разработване на стратегии за привличане на кандидати, планиране на рекламни кампании, използване на различни канали за рекламиране на обяви за работа, преглеждане и интервюиране на кандидати и други.

    Как типично протича един работен ден?
    Стартирам деня си с чаша ароматно кафе, след което преглеждам списъка с отворени позиции и определям приоритетите си за деня. Преглеждам получените кандидатури от онлайн платформите, като решавам кой да бъде привлечен за интервю. Анализирам резюмета, мотивационни писма и други документи, за да се уверя, че кандидатите отговарят на изискванията за съответната позиция.

    Също така провеждам интервюта с кандидати, които съм селектирала предварително. Интервюто може да бъде на живо, по телефон или чрез видеоконференция. Задавам въпроси относно опита и компетентностите на кандидатите и оценявам дали са подходящи за работната позиция. След провеждането на интервютата анализирам кандидатите и давам обратна връзка на мениджърите за техните качества.

    След като съм избрала най-подходящите кандидати, съгласувано с мениджъра за съответната позиция, подготвям оферти за работа и обсъждам условията за трудов договор. Също така координирам комуникацията с кандидатите, следя статуса на създадена заявка за нов служител.

    Екип „Подбор“ в tbi bank. Снимка: tbi bank

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    ●Добрите комуникационни умения са от съществено значение, тъй като трябва да се комуникира ефективно с кандидатите, мениджмънта и другите членове на екипа. Трябва да бъдеш способен да поставяш ясни въпроси, да слушаш внимателно и да изразяваш информацията на разбираем език.

    ●Способността да анализираш и оценяваш кандидатите и информацията от интервютата е от съществено значение. Трябва да можеш да разпознаваш ключовите качества и компетентностите им, както и да правиш обективни оценки дали са подходящи за длъжността.

    ●Умението да организираш и управляваш множество задачи и срокове е важно за специалиста по подбор. Трябва да бъдеш добре организиран, да можеш да планираш своето време ефективно и да се адаптираш към променящите се приоритети.

    ●Трябва да разбираш основните принципи и практики в областта на рекрутмънта. Това включва разбиране на различните методи за привличане на кандидати, провеждане на интервюта, проверка на препоръки и изготвяне на оферти за работа.

    ●Специалистът по подбор трябва да има емпатични умения, които му позволяват да се свърже с кандидатите и да разбере техните нужди и мотивации. Също така трябва да имаш добри междуличностни умения, за да създаваш положителни отношения с кандидатите, колегите и другите заинтересовани страни.

    Екип „Подбор“ в tbi bank. Снимка: tbi bank

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Запазвам си време за професионално развитие, като чета актуална литература, която да ми помага да се развивам в областта на процеса по подбор на персонал.

    Какви са възможностите за развитие?
    Възможностите за развитие в сферата на човешките ресурси са огромни. След повишението ми в старши специалист по подбор вече усърдно ще започна да работя и да покривам цели и за по-висока позиция, защо не? Например мениджър или HR бизнес партньор.

    Мариола със семейството. Снимка: Личен архив

    Кои са най-големите заблуди за HR професията?
    Много хора си мислят, че HR професията е само административна работа. Това не е така. HR включва много повече от само административни задачи. HR професионалистите играем важна роля във формулирането и изпълнението на стратегии за управление на персонала, развитието на служителите, компенсациите, обучението и развитието. Работим в полза и на служителите, и на компанията. HR играе ключова роля в стратегическото управление на персонала и приносът му има директно отражение върху бизнеса. Създаваме и изпълняваме планове за привличане, задържане и развитие на новите ни служители, което има пряко въздействие върху продуктивността, иновациите, рентабилността и конкурентоспособността на компанията.

    Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (Ако – да, как Вие го постигате?)
    Балансът между работа и личен живот е постижим, защото е важно да поддържаме хармония и удовлетвореност в различните аспекти на живота ни. Работата и личният живот са взаимосвързани и взаимно влияят един на друг.

    Въпреки че постигането на идеалния баланс може да бъде предизвикателство и може да варира за различните хора, стремежът към баланс между работа и личен живот е важен и постижим. Това изисква осъзнато управление на времето, приоритизиране, установяване на граници и постоянно самооценяване, за да създадем хармония в живота си.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на TBI Bank в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR JOBS IN BG:

    Какво е да работиш като Talent&Culture Lead в Resolute Software?
    Какво е да работиш като Leadership Development Facilitator в SoftServe
    Какво е да работиш като Talent Acquisition Eastern Europe в CERATIZIT Bulgaria?
    Какво е да работиш като Talent Sourcing Process Lead в Cargill?

    Какво е да работиш като Head of Recruitment and Resourcing в Questers?
    Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?
    Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?

    Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
    Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
    Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
    Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
    Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
    Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
    Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
    Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
    Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
    Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Пловдив изпревари София по строистелство на нови жилища
    1026 жилищни сгради са въведени в експлоатация през първото тримесечие на 2024, сочат данни на НСИ
    преди 3 часа
    ЕК иска информация от X за модерирането на съдържание
    Брюксел пита платформата за ефекта на генеративния изкуствен интелект върху изборите
    преди 4 часа
    Френската inHeart с българин CEO набра 11 млн. долара инвестиции
    Компанията използва AI, за да създаде персонален дигитален двойник на сърце
    преди 21 часа
    преди 23 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата