петък, 27 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3931 прочитания

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?

  За професията и възможностите в сферата разказва Зорница Янкова, Chief People Officer в Scalefocus
  17 ноември 2021, 10:07 a+ a- a

  Зорница Янкова - Chief People Officer в Scalefocus

  Зорница Янкова е Chief People Officer в българската софтуерна компания Scalefocus. Завършила е трудова и организационна психология в Софийски университет. Впоследствие се сертифицира като Senior HR Professional в САЩ през 2005. „Сертификацията ми изисква процес на ресертифициране на всеки 3 години, като изисква доказателства за продължаващо професионално развитие, придобиване на нов и различен опит, натрупване на знания, умения, специфична работа по проекти и т.н. Харесва ми, че трябва да се фокусирам и в тази тема, за да не забравям колко е важно да учиш постоянно.“, споделя Зорница.

  Пред Economy.bg Зорница Янкова разказва повече за своя кариерен път, какви умения и качества са необходими, за да работиш в HR сферата, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за HR професионалистите.

  Зорница, как стартира Вашата кариера?
  Започнах да работя, докато бях в университета, като първата ми роля беше за няколко месеца в агенция за подбор. Агенцията вече не съществува, но беше първото ми работно място преди близо 20 години. В годините след това работих за  компании в различни сектори, като ролята ми почти винаги е била с по-скоро общ профил.

  Единствените изключения са работата ми в Autodesk, където се занимавах с оптимизация на процеси и системи в HR, и последната ми роля в HPE, която беше регионална и с фокус върху индустриални отношения, законодателство и защита на личните данни в контекста на ЧР.

  Кога и как започнахте работа в Scalefocus?
  Въпреки че в различни периоди от живота си съм работила за над 7-8 компании, името ми се свързва предимно с годините в НР / НРЕ. След повече от осем години там беше време за промяна. Там научих много, имах изключително интересни проекти и страхотен екип. Работата ми беше интензивна, изключително предизвикателна, всяка година беше различна от предишната. Имах нужда изцяло да променя средата и предизвикателствата, и целенасочено „избягах” от това да вляза в подобна или близка роля и компания. В Scalefocus започнах през януари 2020, буквално няколко седмици преди пандемията. С Пламен, тогава СЕО на компанията, се запознахме през общи познати и отне няколко месеца разговори, докато си „стиснем ръцете” :-) Беше важно за мен да говорим за ролята, очакванията, да се видя с други ключови хора в организацията, преди да взема решението да започна да работя с тях.

  Какви са основните Ви отговорности като Chief People Officer?
  Пряко отговорна съм за всичко, свързано с хората и тяхното преживяване в организацията, от планиране, подбор, обучения и квалификации, придобивки и възнаграждения, ангажираност, вътрешни комуникации, проучвания, развитие на нови локации, системи, проекти. Имам екип от 24 души, сред които трима senior мениджъри, и още двама със супервайзорска роля, в различни функции и с различна отговорност. Аз самата рипортвам директно на СЕО-то, на Executive Management роля.

  Как типично протича един работен ден?
  Аз нямам стандартен ден. Всеки ден е различен и всеки ден има нови предизвикателства и приоритети. Това е типично за IT бизнеса и конкретно в Services. Има огромна динамика, постоянно се променят обстоятелства, клиентите си искат своето, цикълът е 24/7, има нужда от бързи решения, понякога рискови.

  Дните ми са заети с оперативна работа и много срещи – с екипа, с колеги от другите функции и бизнеса, работни срещи по общи проекти или инициативи, разговори с консултанти или партньори. Имам срещи с всеки от  колегите, които ми рипортват директно поне веднъж в седмицата, имам регулярни екипни срещи, пътувания. Разбира се, имам и много текуща работа, по конкретни задачи или инициативи, по които работя сама, или заедно с други хора. От началото на годината работя предимно от офиса, и голяма част от срещите ми са на живо там, но имам и много виртуални срещи и разговори по телефона.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Мисля, че наистина е важно да обичаш да работиш с хора и да искаш да го правиш всеки ден в продължение на години. Работата с хора изисква специфична енергия и дава много, но и взема много. Същевременно с това фокусът винаги трябва да е върху случващото се в организацията и в заобикалящата ни среда. Труден е балансът между изискванията на бизнеса и организацията и постоянния фокус върху хората. 

  Аз работя много със и през хората си, делегирам, но и изисквам много, имам много високи очаквания към екипа и очаквам те да дават най-доброто от себе си всеки ден. Старая се да се държа с тях така, както искам те да се отнасят към мен – с доверие, с уважение, споделяне, откритост. Важно е за мен да развивам хората, с които работя, да ги провокирам, да им давам възможност да растат, да рискуват в работата си, да търсят нови и различни начини да правят нещата и да постигат успехи. Вярвам, че е важно да са любопитни, да имат свобода да грешат и да се учат от този опит. Хората ми знаят, че могат да разчитат на мен и винаги ще застана на тяхна страна. В годините имах късмета да срещна и работя с изключителни хора, с някои от тях сме приятели и досега. Обичам да работя в партньорства, заедно с други хора, в споделени проекти. 

  Автентична съм, честна, открита, често директна. Не толерирам предателства, двуличност и излишна „политика”. Етиката, морала и споделените ценности имат огромно значение за мен и мисля, че са критично важни за хората, които работят в HR.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Хората се учат постоянно, при мен това е начинът, по който живея. Не вярвам, че се учи само в класната стая, в университета или в специализирани обучителни или тренинг формати. 

  Аз самата съм учила най-много от работата си и от други хора. От примера им, от работата ни заедно, от общи проекти, от разговори, споделяне на опит и грешки. Много се учи, когато правиш неща с ръцете и главата си, когато трябва да измислиш решение на конкретен проблем или комплексен казус. Много се учи под напрежение в ситуация, която изисква бързо разрешаване на трудна ситуация.

  Иначе много чета – книги, блогове и социални медии, слушам подкастове, следя конференции и виртуални събития, имам много развита мрежа от професионални контакти, следя конкретни колеги и медии в LinkedIn. Вярвам, че добрите HR-и разбират по-голямата картина и гледат на бизнеса стратегически и дългосрочно, и вникват в икономическата, легалната, оперативната тематика, която има отношение към работата ни. Благодарение на последните развития имаме достъп до повече виртуални и отдалечени ресурси, това определено прави нещата много по-лесни от преди. Всеки, който иска да се развива професионално, има възможност да го прави.

  Какви са възможностите за развитие?
  В HR-a? Безкрайни. Много колеги се специализират в отделни части на професията, в коучинг, развитие или обучения, консултиране. Имаме все повече примери на колеги, базирани в България, които заемат регионални или глобални роли в големи корпорации или стартъпи. Някои започват кариерата си в класически HR профил, но впоследствие се ориентират в по-юридически или икономически ориентирани специалности, или обратното. Като цяло смятам, че HR-а изисква здрав разум, емпатия и човещина, бизнес нюх и нагласа, силно развито усещане за справедливост и социални умения. Всичко останало е въпрос на натрупан опит и желание да адаптираш начина си на работа спрямо средата и хората. 

  В последните години всеки от нас може да работи отвсякъде и по всяко време имаме свободен достъп до работа извън България. Когато преди години със съпруга ми се върнахме от Щатите, където живеехме и работехме, много хора бяха озадачени от избора ни. Сега виждам все повече хора, които избират да се върнат и да работят на място, в което се чувстват у дома си. Вярвам, че макар и малка, страната ни дава големи възможности да правим това, което обичаме тук.

  Кои са най-големите заблуди за HR професията?
  Заблуди колкото щеш.  От това, че е много лесно и може да се върши от всеки през това, че HR-а носи пълната отговорност за ангажираността и резултатите на хората в организацията до това, че се занимаваме с яденето и пиенето под формата на “тиймбилдинги”. 

  Често има повърхностно разбиране на ролята.  Работата ни е изискваща, понякога тежи, а резултатите и професионалното удовлетворение идват бавно. Изискват се специфични качества и нагласи, коства емоции, безсънни нощни, трудни решения.  Отнема време да се докажеш, да изградиш доверие, да те приемат като партньор и като човек, чието мнение има значение. 

  Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (ако – да, как Вие го постигате?)
  Вярвам, че не просто е постижим, но и може да се случва неусетно. С подходящ избор на професионална среда, организация и роля, при подкрепящ партньор и семейство, при личен фокус върху важните неща. Преди години се появи терминът work life integration, който замести work life balance. Вярвам, че двете неща съществуват заедно в синхрон, а не в опит за баланс и избор между едно или друго. 

  Отдавна не правя усилия, за да постигам баланса между двете. В живота има някаква цикличност и етапи, понякога приоритет има личният живот, понякога професионалният, в едни моменти други теми вземат превес – децата, особено интересен или предизвикателен проект в работата, личното развитие или интереси, семейните ангажименти, смяната на работата. Водещото за мен е да съм в хармония със себе си, да отделям време на нещата, които са важни за мен, които ми носят удоволствие и енергия. Аз си обичам работата, върша я с удоволствие и заради това не приемам допълнителните усилия или време като компромис или жертва. Все още често сутрин се събуждам с енергия за новия ден и в очакване на предизвикателствата, които ме чакат в работен план.

  Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Scalefocus в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Шуменската "Алкомет" инвестира 11 млн. лв. в нови производствени мощности
  С новата инвестиция компанията открива и още 35 работни места
  преди 14 часа
  А1 България придобива СТЕМО - една от най-големите български ИТ компании
  Двете компании заедно ще предоставят широко портфолио от високотехнологични услуги за корпоративни клиенти
  преди 14 часа
  Pfizer ще продава лекарствата си без печалба на 45 пазара
  Компанията цели да подобри достъпността до защитените от патент лекарства и ваксини в държавите с ниски доходи
  преди 18 часа
  Ускоряват процеса за изграждане на ВЕИ за лични нужди
  Депутатите одобриха облекчаване на режима за изграждане на мощности за собствена употреба
  преди 19 часа
  316 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 164 122