понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2047 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Радослава Димитрова, HRLabs

  Прочетете „Смелиян, Амидофен и още двама-трима“, после случвайте промяната, за да бъде по-добра действителността на нашите деца, призовава Радослава
  21 ноември 2023, 16:03 a+ a- a

  Радослава Димитрова - Съосновател на HR агенцията HRLabs и създател на Facebook групата Работа за нашите родители/Senior Careers. Снимка: Личен архив

  Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Радослава Димитрова - Съосновател на HR агенцията HRLabs и създател на Facebook групата Работа за нашите родители/Senior Careers. HRLabs предоставя услуги в сферата на подбор и консултиране във всички направления, свързани с управлението на хора. Това, което я отличава от останалите HR компании, са обществените и социално насочени каузи, в които участва.

  Обожавам да чета, което в натовареното ежедневие все по-трудно ми се отдава. Вечер е моето време за поредната книга, която разширява кръгозора ми и ме обогатява.

  Освен обичайните за професията ми книги, свързани с личностно развитие, разбиране на другите, мотивация, изграждане на екипи, менторство, ораторство и т.н., протягам ръка към непознати произведения от нови за мен автори. 

  На една импровизирана инициатива за размяна на книги преди години в ръцете ми се озова „Родени да тичат през каньоните на Мексико“ от Кристофър МакДугъл. От дете не обичам да тичам, никога не съм участвала в маратон. Но тази книга ме потопи в темата и я прочетох на един дъх. По този начин ми въздействат истории, автобиографии (фаворит ми е книгата на Андре Агаси „Открито“), романи. Не очаквах да получа същото вдъхновение от една нова българска книга със смелото название „Смелиян, Амидофен и още двама-трима“ от Георги Млеканов.

  Книгата е събрала 18 автентични разказа, провокирани от българската действителност. Чрез хумор, ирония и прикрита тъга Георги Млеканов пресъздава кратки истории от ежедневието. Те по индиректен начин осмиват държавата и частния сектор – от пенсионната реформа и непрекъснатото увеличаване на възрастта за пенсиониране през здравната грижа, промяната на ценностната система на голяма част от българите в посока слагане на пиедестал титлите и материалните притежания пред човечността и добротата, опорочаването на процеса по търсене и предлагане на работа до дребнавостта и често срещаната нагласа да се прави всичко на всяка цена, без значение дали това наранява, опустошава, или заробва.

  Книгата се чете леко и всеки ще открие в нея персонаж, който може да асоциира с действително лице. Дали това би била касиерката в магазина (Тони /Стойка), случаен потребител от групи в социалните мрежи, в които членувате (Бисерка Баштодорова), общопрактикуващ лекар, който се стреми да усвои средства от Здравната каса и в резултат най-потърпевш е пациентът (Амидофен и Смелиян), или държавният управник, слагащ собственото си облагодетелстване пред дълга си към хората, гласували му доверие (Станой).

  Георги провокира с историите си, призовава ни да се замислим и да бъдем по-добри. С целия си абсурд и нелепост разказите карат читателя да се усмихне, но и да се мотивира. Мотивация за промяна на тази тъжна действителност, а ако всеки от нас направи малка крачка, заедно ще пробягаме много маратони. 

  Прочетете „Смелиян, Амидофен и още двама-трима“. После случвайте промяната, за да бъде по-добра действителността на нашите деца.

  Вижте профила и обявените позиции за работа от HR Labs OOD в Jobs.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Мартина Георгиева, Булмаркет Груп
  Благовеста Нешева, Devision
  Боряна Нейчева 
  Десислава Димитрова, Milestone Systems
  Сашка Владимирова, Express Logistics and Distribution Ltd. 
  Ирина Лилова, Телерик Академия
  Ралица Рускова, Siemens Bulgaria
  Даяна Гочева, Appolica
  Васил Николов, Дев-Харбор
  Михаела Георгиева, Progress
  Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
  Милена Хаджииванова, Булсатком
  Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
  Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
  Албена Паралингова, А3-ВД
  Илиян Бойчев, IBTrainings
  Петър Джугански, OpenTag
  Галина Георгиева, Дунапак Родина
  Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
  Даниела Назим, Endava 
  Рада Йосифова, AG Capital
  Радослава Кроснева, Банка ДСК
  Никола Киров, Американски Университет в България
  Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

   
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 8 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 10 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 11 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети