петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7806 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Красимир Костадинов - Chief Technology Officer, и Катерина Георгиева – Head of Technology в Scalefocus
  22 февруари 2022, 09:47 a+ a- a

  Катерина Георгиева – Head of Technology в Scalefocus, и Красимир Костадинов - Chief Technology Officer

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота. 

  По какви проекти работи Scalefocus в България, пред Economy.bg разказват Красимир Костадинов - Chief Technology Officer, и Катерина Георгиева – Head of Technology в Scalefocus.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Scalefocus в България?
  Красимир Костадинов: Scalefocus e компания, в която разнообразната технологична експертиза съжителства със стремежа за иновация. Ние предоставяме широко портфолио от софтуерни услуги и работим по много ключови проекти в различни индустрии като здравеопазване, финтех, банкиране и застраховане, логистика, информационни технологии, авиация, енергетика и енергийни пазари и др.      

  Обхващаме целия жизнен цикъл на разработката на софтуер, като носим пълна отговорност за проектите, по които работим. Стремим се да бъдем ангажирани още в самото им начало, на фаза дефиниране на проблем, където можем да допринесем с нестандартно мислене и опит от различни индустрии. Следва дизайн на решение, което също се извършва от нашите архитекти, с които е започнало дефинирането на проблема, и събиране на нужния контекст и информация. След това доставяме и имплементираме софтуерното решение. Веднъж доставили решение, ние даваме имплицитна гаранция за качество, като предлагаме да го поддържаме в нашия Application Continuity Center.

  С течение на времето установихме, че работим много по-добре с партньори, които ни доверяват целия си продукт или цели модули от него, и ни включват в дългосрочната си бизнес стратегия. Основен фокус на компанията са управляваните услуги (Managed Services) и предоставянето на комплексни цялостни решения (End-to-End Solutions).

  Пример за това са няколко офшорни центъра за разработка на софтуер (Offshore Delivery Center), които се управляват от нас и в които клиентът ни е поверил значителна част от софтуерния си проект или проекти. 

  Силно сме фокусирани върху иновациите и върху подобряването на целия дизайн и архитектура на решенията на партньори и клиенти, което добавя стойност към услугите ни и прави работата на колегите ни по-интересна и предизвикателна. Неслучайно имаме и развойна дейност за една от световните биотехнологични компании. Насърчаваме тази култура и на вътрешно ниво, като всеки може да предлага идеите си и да ги види реализирани благодарение на вътрешната ни платформа за иновации, чрез която не просто предлагаме нестандартни решения на проблеми, споделени от колеги, а и отбелязваме и поощряваме иновативното мислене в компанията. 

  Натрупаният през годините опит по разнообразни и мащабни проекти за клиенти от цял свят ни мотивира и активно да споделяме наученото и опита, за да развиваме младите IT таланти в България и региона. Важна стъпка в тази посока е партньорството ни с водещи училища и университети, както и създадената от нас Scalefocus Academy. Академията дава възможност на млади хора да се обучават напълно безплатно и да започнат работа в компанията, което, от своя страна, пък развива потенциални нови кадри за цялата IT индустрия в страната. 

  Бихте ли представили някои от проектите си?
  Катерина Георгиева: До момента имаме над 500 успешно реализирани проекта по целия свят. Ето защо е трудно да говорим за основен продукт или услуга – всички проекти са важни, а стремежът ни е да предоставяме технологични решения на клиен¬тите си, които им дават конкурентно предимство и възможност да иновират бизнеса си.

  Един от големите проекти, по които работим, е създаването на първата изцяло дигитална банка в Близкия изток. На фона на строгите ограничения на финансовия регулатор там проектът е предизвикателство, защото досега не е правено подобно нещо за локалния пазар. Подкрепен е от основна правителствена програма за иновации в Персийския залив. Ние сме водещият консултант по проекта, а екипите ни разработват всички функционалности от самото начало, като клиентът държи да се използват най-новите инструменти и технологични стeкове. В проекта участват 25 разработчици от българска страна – Scrum мастъри, UI/UX дизайнери, front-end и back-end разработчици, iOS и Android архитекти. Научете повече за този проект ТУК.

  Друг от проектите ни е автоматизирането на процесите за ранна диагностика на рак за една от най-големите биотехнологични компании в света. За този клиент, както и Краси спомена, развиваме сериозна развойна дейност и му помагаме в разработката на софтуера за управление на хардуера, който автоматично обработва и изследва клетъчните проби. Иновацията помага да се ограничат човешките грешки и значително да се увеличи скоростта на диагностика, докато машините и софтуерът вършат своята част. Научете повече за този проект ТУК.

  В друг мащабен проект предоставяме технически анализ и консултации за една от най-големите технологични американски компании. Част от екипа ни от 24 души решава сложни технически проблеми, поправя технологични дефицити в кода, предоставя технически анализ и консултации и се занимава с доказване на концепцията (Proof of Concept) за различни технологични иновации. В него работят специалисти във Front-end, DevOps и програмния език на Google – Go. Другата част от екипа работи по персонализирано решение за подобрение на системите и резултатите, свързани с продажби през дигиталните канали. Научете повече за този проект ТУК.

  Друг важен проект е в областта на енергетиката, където помагаме на голям традиционен играч в комуналните услуги да се превърне в доставчик на иновативни софтуерни решения за енергийна търговия. Екипите ни се грижат за безпроблемната ежедневна функционалност на основния му продукт, както и за всички нови разработки, неговата модернизация и трансформация от монолитна към микросървисна архитектура. По проекта работят програмисти от направленията Front-end, Back-end, Quality Engineering, DevOps, софтуерни архитекти и проектен мениджър. Научете повече за този проект ТУК.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Катерина Георгиева: В компанията работят над 800 колеги от 7 различни локации. Партнираме си на принципа на дедикирани екипи (dedicated teams), в които много често имаме над 20 специалисти. 

  При сформирането на проектни екипи следваме стратегия, която изцяло зависи от проблемите за разрешаване пред клиента и включва бизнес и технически екипи. При получаване на техническото задание от клиента по конкретен проект първоначално колега от бизнес екипите – портфолио мениджър, дефинира обхвата на екипа, който ще бъде необходим за изпълнение на проекта от технологична гледна точка и опит в дадената индустриална вертикала. След това колегите, които отговарят за развитието на експертизата в определени технологични направления – технологичните мениджъри, съдействат в планирането и селектирането на конкретния екип от специалисти, които ще се включат в работата по проекта. 

  Така и екипите ни в четирите проекта са сформирани на базата на прецизен подбор. Управляваме целия жизнен цикъл на разработка на софтуер, а професионалистите са от всички роли – софтуерни разработчици, архитекти, инженери по качеството, DevOps, бизнес анализатори, проектни мениджъри и инженери по киберсигурност.  

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Катерина Георгиева:  В технологично отношение покриваме множество направления в областите на Java, .NET, Front-еnd, Back-end, Quality Engineering, DevOps, Cloud, Data Engineering, ML/AI, Salesforce, SAP, Mobile, Go, Python, Professional Services, интеграции, киберсигурност и други.

  В проекта ни за Близкия изток използваме технологии като Spring, React, Swift, Kotlin, Python, Ansible, Terraform, Oracle, Docker, K8s, HashiCorp и работим по методологията на Spotify. 

  За биотехнологичния ни клиент използваме C++, QT и .Net.

  Go, Elastic Search, GraphQL React, AWS, AppMesh и Terraform са технологиите, с които работим  за големия ни технологичен клиент.

  В областта на енергетиката използваме технологии като MongoDB, PostgreSQL, Keycloak, Consul от HashiCorp, Angular , ELK stack, Kibana, Grafana, Jenkins.

  В компанията развиваме и сериозна експертиза в Go, като в последното издание на Академията на Scalefocus обучението беше изцяло посветено на този език. Така даваме шанс на хора без опит да навлязат в професията, а и подкрепяме разнообразието от програмни езици в местната IT екосистема.  

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Катерина Георгиева: Екипите ни се делят на бизнес и технологични, като целта е да се осигури разделяне на отговорностите и да се постигне максимална ефективност и стиковане при изпълнението на проектите. Отделно екипите ни специализират по различни индустриални вертикали. 

  Това разделение на работа и отговорности дефинира ясно пътеките за професионално развитие пред колегите ни и гарантира, че в работата има оптимален синхрон в обезпечаването на бизнес и технологични изисквания, за да се постигнат възможно най-добрите резултати за клиента.

  При осъществяването на всеки проект използваме Scaling Agile методологията в допълнение към стандартните Scrum практики. Целта ни е клиентът винаги да има пълната картина на това как работата на екипа води до постигане на поставената бизнес цел.

  Залагаме и на сертифицирането на служителите ни в SAFe методологията, която дава прозрачност, гъвкавост и скъсено време до пускане на продукта на пазара.

  Как се промениха проектите през годините?
  Kрасимир Костадинов: Scalefocus е компания, която винаги върви ръка за ръка с глобалните трендове. Развиваме технологии, за които виждаме, че има глобално търсене или предполагаме, че в следващите няколко години те ще са на фокус. 

  Активно работим да добавяме все повече стойност към бизнеса на нашите клиенти, която е отвъд чисто технологичната експертиза. Стремим се да предлагаме както иновативни решения, които няма как да са по учебник, така и такива, базирани на утвърдени и тествани готови компоненти, които са валидни в различни индустриални вертикали.    

  Това, което се променя, е, че от доставчик на решения се превръщаме в иновационен партньор на нашите клиенти, като технологията е средството за иновации на техния бизнес модел и операции.

  Фокусирани сме върху Западна Европа, Северна Америка и все повече върху Азия. Работим върху по все по-мащабни проекти със сложни технически предизвикателства, смисъл и значимост. 

  Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Kрасимир Костадинов: Във всеки от проектите се сблъскваме с различни предизвикателства, но всички те са под общия знаменател на иновациите. Как да намерим новите неща в индустрията, различната гледна точка към проблема, която да доведе до иновация и добавена стойност за клиента. Клиентите все повече търсят персонализирани продукти, които да прилягат на техните обувки, а не готови решения, които можеш да вземеш от рафта. Все по-засилващият се ръст на дигитализация носи и нови предизвикателства в сферата на киберсигурността. 

  Друго предизвикателство е все по-динамично развиващият се пазар на труда, намирането на специалисти с правилната квалификация. Академията на Scalefocus е стъпка в тази посока, в която сами създаваме специалистите, които са ни нужни.  

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
  Kрасимир Костадинов: Сред най-големите ни постижения е това, че клиентите ни оценяват желанието ни нещата да се случват по-бързо и да водят до конкретни бизнес резултати. Неслучайно и специалистите ни в един от големите ни развойни центрове за водещ световен онлайн ритейлър, получиха специални награди от клиента, както и от нас  за приноса си към иновацията, която внедрихме при партньора ни. 

  През миналата година открихме нови локации в Македония и Турция, успешно се преориентираме по индустриални вертикали и пазари, насочваме се там, където смятаме, че можем да бъдем най-полезни. 

  Промени се и начинът, по който оперира Академията. Фокусът ни е върху подобряване на процеса, на ефективността и на качеството на знанията. Виртуалните обучения ни дадоха много нови възможности, които не бяхме планирали и обмисляли допреди пандемията.    

  Какво предстои при отделните проекти?
  Kрасимир Костадинов: Продължаваме активно да разширяваме портфолиото си от услуги. Предоставяме все по-комплексни решения и работим по няколко ключови проекта, които носят много висока добавена стойност за клиентите ни. По-комплексните решения дават и много по-интересни възможности за развитие на екипите ни, което мотивира изключително много колегите. Ще продължаваме да растем, да надграждаме иновативните решения, които предлагаме и разбира се, да се разширяваме в България и в други географски локации. 

  Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Scalefocus в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 14 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 2 дни
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство