петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2222 прочитания

  HR проектите в България: Оптимизация и дигитализация на работния процес в Хитачи Енерджи България

  Научете повече за HR проектите на Хитачи Енерджи, която достигна до финала в категория „Най-добър HR екип на годината“ в Годишните награди на БАУХ
  13 юли 2023, 09:10 a+ a- a

  Евелина Цонев – Бизнес партньор Човешки ресурси за Севлиево (вляво), и Невена Тодорова – Специалист, Човешки ресурси в Хитачи Енерджи България. Снимка: Хитачи Енерджи

  В съвременната динамична бизнес среда HR функцията в България се развива изключително бързо и заема своето важно стратегическо място в управлението на компаниите. HR професионалистите и HR екипите вече проектират и изпълняват комплексни проекти, които не просто подпомагат бизнес процесите, но и добавят стойност и изграждат работодателски имидж.

  В рубриката „HR проектите в България“ разказваме за конкретните проекти, зад които стоят HR екипите тук, за да покажем, че в България може да имаш интересна и успешна HR кариера, както и че работодателите в България създават условия за такава.

  Научете повече за HR проектите на Хитачи Енерджи от Евелина Цонев – Бизнес партньор Човешки ресурси за Севлиево, и Невена Тодорова – Специалист, Човешки ресурси в Хитачи Енерджи България. Хитачи Енерджи България е един от финалистите в категория „Най-добър HR екип на годината“ в Годишните награди на БАУХ.

  Разкажете ни за Вашата кандидатура в Годишните HR награди на БАУХ 2022, категория „Най-добър HR екип на годината”?
  Евелина Цонев: Хитачи Енерджи заедно със своите клиенти и партньори създава устойчиво енергийно бъдеще за всички. Ние вярваме, че може да разпознаем това бъдеще само когато всеки има своето място в една приобщена култура на сътрудничество по пътя към създаване на въглеродно неутрално бъдеще. 

  Зад това се крие и идеята да кандидатстваме за Годишните награди на БАУХ 2022. Нашата амбиция беше, от една страна, да сплотим и мотивираме още повече екипа ни, както и да разпространим нашите водещи принципи в работата ни като специалисти в сферата на човешките ресурси.  

  Изминалата 2022 година за Хитачи Енерджи България беше година на подем и развитие във всички направления в компанията ни, в това число и за нашия екип. Целта ни е да подпомагаме устойчивото развитие на енергийните системи като привличаме най-добрите специалисти и внедряваме най-иновативните и ефективни системи и инструменти, които да ни помогнат да го направим.

  Иновациите и новите внедрени процеси, проекти и HR системи допринесоха за цялостна оптимизация и дигитализация на работния процес. Екипът ни бе ангажиран със задачата постепенно  да внедри всички новости и да обучи мениджъри и служители, които не са имали достъп до системи до този момент.

  Всеки един от нас положи изключителни усилия през предходната година и вярваме, че с участието и присъствието на наградите всички от екипа осъзнават големите постигнати резултати. 

  Запознайте ни с Вашия HR екип – колко и какви са HR професионалистите в него, каква е тяхната експертиза?
  Невена Тодорова: Ние в Хитачи Енерджи вярваме, че разнообразието и сътрудничеството създават големите иновации.  Разнообразието, равенството и приобщаването са в основата на дългосрочния бизнес успех на нашата компания и знаем че всеки един от нас допринася за изграждането на приобщена работна култура.  HR екипът в компанията Хитачи Енерджи в България се състои от 11 колеги от различни части на България и с различен опит и знания в професионалните направления в сферата на човешките ресурси.  Всеки един от тях допринася със своите знания и опит за постигането на нашите цели и създаването на приобщаваща култура и работна среда.  

  Екипът ни се ръководи от Мениджър Човешки Ресурси и включва професионалисти в сферата на подбора на персонал и привличане и задържане  на таланти, специалисти по организиране и провеждане на вътрешни обучения, специалисти по администрирането на персонала за всички локации и изплащане на възнаграждения и придобивки, както и експерти, които работят за внедряване на системите на глобално ниво и офис асистент. Евелина Цонев е нашият бизнес партньор и отговаря за локалното развитие и връзката на хората с бизнеса, а  Невена Тодорова (в мое лице) – за намирането на таланти, организирането и провеждането на вътрешни обучения и представянето на компанията в различни външни мероприятия и кариерни форуми.

  Представете накратко проектите Ви.
  Евелина Цонев: Нашата цел е да улесняваме и да подпомагаме успешното развитие на бизнес процесите ни и да създадем работна култура с основните ценности на компанията ни, а именно честност, почтеност и новаторски дух. През изминалата година направихме редица подобрения, сред които внедряване на нова система за база данни с модерен интерфейс и оптимизация на процеса по съхранение на данни, нова система за отчитане на работно време, разработена с водеща в сферата компания и изцяло съобразена с нашите изисквания и спецификите на Хитачи Енерджи България, както и българското законодателство. Нова, гъвкава система за отчитане на работно време, нова система за изплащане на месечни възнаграждения, бонуси и допълнителни придобивки, както и цялостен HR Business Portal за регистриране на запитвания и изисквания за документи.

  В същата година нуждите на бизнеса от специалисти в различни нива и бизнес направления както в производство, така и в администрация нараснаха. Назначихме над 150 нови служители – инженери, ръководители, машинни оператори и други тесни специалисти. 

  С кой от тях се гордеете най-много?
  Невена Тодорова: Нямаме конкретен проект, с който се гордеем най-много, а всички са ни на сърце и успешното им имплементиране води до удовлетворение за добре свършена работа на всички в екипа ни. Гордеем се с това, че след тази успешна година екипът е по-сплотен и по-целеустремен към новите предизвикателства, които ни предстоят. 

  Как приеха служителите в компанията тези проекти?
  Евелина Цонев: Знаем, че не всички хора обичат промените и това е естествена психологическа реакция.  След активна  комуникационна кампания, проведени обучения, дискусии  и разяснения от екипа ни, всички служители приеха новостите. Нашата работа по новите системи не е спряла с приемането им. Ангажирани сме с това да обучаваме новите служители, а на тези, които имат все още нужда от помощ – да получат и допълнително съдействие.

  За нас е важно да сме в помощ на бизнеса и да допринасяме за постигане на целите ни по пътя към създаване на устойчиво енергийно бъдеще. 

  Какви ресурси – като време, финансови и други, Ви костваше?
  Невена Тодорова: Имплементирането на всички нови системи не е свързано само с развитието на Хитачи Енерджи в България, а с уеднаквяването на системите в глобален мащаб. Това е мащабен проект, развитието на нашите системи е неспиращ процес и голяма част от времето на екипа е ангажиран с тях. 

  Какви резултати искахте да постигнете с проектите и какво реално постигнахте?
  Евелина Цонев: Като постигнати резултати от внедряването на новите системи можем да споделим първо, че събирането на цялата информация в една система, в която всички да можем да работим едновременно и да виждаме необходимата налична такава, допринася за по-добра информираност и оптимизиране на работното ни време. Досега  работихме с 3 различни системи за различните ни процеси, а сега работим в една система и процесът на работа на всички ръководители и колеги е улеснен. 

  По отношение на системата за отчитане на работното време служителите са по-спокойни, че сами могат да проследят и виждат цялата си налична информация като оставащи дни за отпуска, закъснения и други.  Новата система подпомага както процеса на HR специалистите, така и на ръководителите, които по-лесно изработват и седмичните си графици и правят необходимите промени. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства и как ги преодоляхте?
  Невена Тодорова: Това, което споменахме в един от по-горните отговори, че приемането на иновации и трудността да излезеш от зоната си на комфорт, представи пред нас като екип най-голямото предизвикателство. Успяхме да го преодолеем с успешна и постоянна комуникация, обучения, срещи и разяснения. Друго предизвикателство беше свързано с това, че имплементирането на новите системи е на глобално ниво, а ние трябваше да съобразим всички промени и оптимизациите да са съгласно Българското законодателство.

  Споделете с нас какви нови HR проекти планирате.
  Евелина Цонев: Поставили сме си амбициозни цели за следващата година. Бъдещите проекти в областта на човешките ресурси в Хитачи Енерджи България са свързани най-вече с развитието на работодателската ни марка и привличането, развитието и задържането  на нашите таланти. Развитието на служителите ни и пътеките за унаследяване на ключовите позиции също са изключително важни.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на  Хитачи Енерджи България ЕООД в JOBS.bg

   

   ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ПРОЕКТИТЕ:

  HR проектите в България: Монделийз Академия
  HR функцията в стартъпа Gigs Remote
  Академията за жени лидери в IBM
  Училище за енергетици на ЕСО
  „Организационна култура“ и „Отвътре навън“, Велея Глобал
  Система за оценка и развитие на хората в Нова Броудкастинг Груп
  „Да обядваме знания“, „Развий се“
  „Как да подбираме и задържаме средно и ниско квалифицирани кадри“, Gi Group
  Подобряване и автоматизиране на процеса на въвеждане на новоназначени служители в Playtech
  4-дневна работна седмица в Менпауър
  Решения за управление на човешките ресурси, IBS
  Синергия в HR екипа - най-добрата предпоставка за удовлетворени колеги, Kaufland България
  Jira4PDR, Endava
  Многообразни проекти за различни предизвикателства, bTV Media Group
  Локалните и регионални проекти на Endava
  Проекти за бизнес, HR и социална ефективност, „Вива Kредит“
  Добротворчеството в „Ейч Пи Инк България“
  Корпоративен уелнес, Playtech
  Империум на CASH CREDIT
  Employee Value Proposition = EVP на „Райфайзенбанк“
  EVN Презареждане
  Contipso Learning

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 6 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 10 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 11 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 12 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект