понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5755 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Невен Дилков, собственик и управител на Нетера
  16 февруари 2022, 16:13 a+ a- a

  Невен Дилков, собственик и управител на Нетера

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.   

  По какви проекти работи Нетера в България, пред Economy.bg разказва Невен Дилков, собственик и управител на технологичната компания.

  Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Нетера в България?
  Ние имаме няколко бизнеса, които са интересни като фокус в момента, и активно ги развиваме. 

  Първият е Нетера като телеком оператор. Чрез Нетера ние предоставяме глобална свързаност до всяка точка на земята под формата на достъп до интернет, VPN мрежи, създаване на затворени мрежи чрез т.нар. SD-WAN технологии и др. 

  Осигуряваме и т.нар. last mile access – гарантиран интернет (Dedicated Internet Access; DIA) на фирми, корпорации, глобални телеком оператори и големи интегратори, които искат да имат покритие в целия свят. 

  Нетера притежава 4 собствени независими (т.нар. carrier neutral) дейта центрове, в които предлага колокация на оборудване, наем на високопроизводителни сървъри, облачни решения и ИТ услуги, както и две антенни полета за спътникови услуги

  Другият ни основен бизнес е NetIX. Това е първата, специално разработена глобална платформа за обмен на всякакви услуги, които са продукт на информационното общество. Всяка услуга, на чийто вход и изход има данни, може да се купува и да се продава в NetIX. 

  В момента най-често използваната услуга в NetIX е т.нар. Global Internet Exchange. Миналата година за първи път NetIX мина над 1 терабит трафик, а в момента вече гони 2 терабита.

  Третият интересен бизнес, който развиваме, са софтуерни платформи за предоставяне на специализирани услуги като управление на автопаркове (NetFleet) и IPTV - Neterra.TV. Последната е платформа за разпространение на телевизионни и всякакви аудио-визуални продукти – съвременни български и чуждестранни филми, събития, концерти, фестивали за нашите сънародници в България и по целия свят.

  Екипът от дежурни инженери в Центъра за наблюдение на мрежата и Центъра за наблюдение на видео услугите, които оказват съдействие на клиентите 24*7. Сред тях са и трима от мениджърите на компанията (долу с розовата риза е Крис Харпър - ръководител на отдел "Продажби", вдясно от него е управителят и собственик на Нетера Невен Дилков, а най-вдясно със зеления пуловер е Джордж Шлосарек - неизпълнителен директор на Нетера

  Бихте ли разказали накратко за всеки от проектите?
  Нетера е доставчик на глобална интернет свързаност. Когато преди 26 години стартирахме нашата дейност, всичко беше интернет. Минали сме през всякакви технологични новости, за да се задоволяват различните нужди на корпоративния сектор и на крайните клиенти. В момента всичко отново се фокусира върху интернет комуникациите. А ние сме родени в интернет, ние знаем какво е интернет, ние сме царете на интернет! 

  Това ни дава възможност да приложим целия си опит във всички телеком технологии – оптични преноси, радиорелейна свързаност, спътникови комуникации, дейта центрове, клауд технологии, за да предоставяме лесни за използване услуги на бизнеса и крайните си клиенти. 

  Чрез собствена международна мрежа и хиляди поддоставчици, с които изграждаме една обща мрежа, предоставяме телеком услуги навсякъде по света, включително гарантиран интернет (DIA) в над 180 държави. Усвоили сме до съвършенство изкуството да поддържаме взаимноизгодни партньорства. 

  Развиваме NetIX и като маркетплейс, и като глобален Internet Exchange. Очакваме да имаме почти експлозивен ръст на този бизнес. 

  Като Internet Exchange NetIX дава на своите участници достъп до всички глобални платформи в света и до над 85% от генераторите на съдържание в интернет. NetIX е идеалната среда за медийни и други канали за съдържание, което да се разпространява с най-добро качество. Това е най-бързата и добра връзка, която някой може да си купи в целия свят, защото получава директен достъп (т.нар. peering) до мрежите, които генерират над 85% от трафика в глобалния интернет. И върху тази инфраструктура Нетера предоставя разнообразни телеком услуги.

  IPTV платформата на Нетера е една от първите в България, която сме създали преди повече от 15 години и не спираме да развиваме досега. В момента сме на толкова високо технологично ниво, че знаем какво е качеството на сигнала, който получава всеки от нашите потребители, и можем да вземем мерки за подобряване на това качество, където и да се намира той по света – в Европа, в Австралия, в Корея, в Щатите.

  Нетера разработи и внедри и собствена система за планиране на ресурсите (ERP). В нея са включени и функционалности за управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM). Системата се нарича WorkBox и с нея вече работят всички служители на компанията. Проектът съдържа над 400 000 реда код. Повече за WorkBox може да разберете от статията ТУК.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Компанията е с основен офис в България и в нея работят общо около 160 души. Голяма част от служителите ни са тук, но ние вече разполагаме с представители и във Великобритания, Испания, Холандия, Бразилия, Турция, Обединените арабски емирства, Индия и др. 

  По проектите работят специалисти с различен профил като телеком и ИТ инженери, продуктови мениджъри, търговци, маркетинг експерти, програмисти, анализатори, финансисти. 

  Във видеото може да се запознаете с част от нашите служители и да разберете повече за мисията на Нетера. Клипът беше отличен за Employer Branding Video в годишните награди на b2b Media 2022.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Използваме всички телеком технологии – оптични преноси, радиорелейна свързаност, спътникови комуникации, интернет технологии, дейта центрове, клауд решения, специализиран софтуер. 

  Всяка година въвеждаме нещо ново в нашето портфолио. Причината е, че пазарът се променя много бързо. Бизнес средата, в която се развиваме, е много динамична и никой бизнес, включително и Нетера, не може да си позволи да стои и да чака. 

  Ние се стремим непрекъснато да откриваме нови неща, които са свързани както с технологиите, така и с нуждите на пазара, навлизане в различни индустрии и отваряне на нови пазари. Това е постоянно състояние при нас. 

  Непрекъснато преценяваме накъде да насочим усилията си, вземаме решения и ги изпълняваме веднага. Ежедневно търсим възможности, за да можем да сме актуални и водещи на пазара, на който работим.  

  Сървърните зали на София дейта център

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
  Имаме стандартна оперативна структура, която се състои от управител (CEO), висш мениджмънт, средни мениджъри, тиймлидери, служители. Отделните звена в тази структура имат голяма близост, работят в синхрон и това ни прави бързодействащи, гъвкави и конкурентоспособни. 

  В последните години положихме много усилия, за да привлечем международни експерти, които да подпомагат дейността на тази оперативна структура. Създадохме Консултативен съвет и назначихме неизпълнителен директор, който е изявен експерт от телеком бранша. Тази година завършихме едногодишен цикъл на работа с Консултативния съвет, който доведе до множество промени на всички нива, включително в културата на компанията. 

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Ние сме международна компания, работим много с културните особености на различните екипи и държави и това е сериозно предизвикателство. 

  Друго от предизвикателствата ни е, че сме си поставили за цел като фирма в периода от 2021 до 2023 г. да увеличим два пъти директния резултат на компанията. За да го постигнем, трябва да увеличим използването на услугите си между 4 и 6 пъти. В момента изглежда имаме всички предпоставки да преизпълним този план и смятаме да го направим. 

  Служители от централния офис на Нетера

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите по ключовите проекти, по които работите?
  Да работим с всички на пазара и да създаваме партньорства, е едно от нашите най-големи постижения и ключови умения. 

  Друго наше постижение е пазарната позиция, която заемаме – ние сме достатъчно големи, за да можем да работим в международен мащаб, и достатъчно малки, за да не сме доминиращ фактор на пазара. Това е много стабилна и търсена позиция и ни прави бързи, гъвкави и много адекватни. В момента, в който една компания стане твърде голяма, парите, а не нуждата на клиента, започват да я управлява. 

  Ние можем да си позволим да сме прогресивна и развиваща се на базата на своите ценности фирма. Добре помним откъде сме тръгнали и кои са нашите клиенти, и поддържаме достатъчно голямо портфолио и ключови глобални проекти, за да нямаме проблемите на малките оператори. Намираме се в златната среда. 

  Ние носим стойност на клиентите, създаваме бизнес модели, помагаме на хората да си вършат работата по-добре, поддържаме балансирана работна среда и по този начин носим промяната със себе си, а не само със способността си да привличаме капитали и да печелим пари.

  Служители от международния екип на Нетера от Бразилия, Испания и Индия

  Как се променят проектите през годините?
  Много от нашите проекти започват от идея, от нужда на клиента да постигне някакъв резултат и прерастват в много по-големи проекти, които да помагат на различни бизнеси. Ако преди 26 години започнахме с една спътникова станция, която прерасна в телепорт, после в малък дейта център, в който големите оператори се довериха да поставят своята апаратура, то сега развиваме бизнес в над 150 държави и управляваме доста по-мащабна инфраструктура. 

  Ако в началото сме започнали със спътникови връзки, защото тогава такива бяха условията за телеком бизнеса, сега нашият фокус е в развитието на различни форми за международна свързаност, съвременни технологии, платформи, глобален Internet Exchange, облачни услуги – цялостни решения, които да отразяват съвременната нужда на бизнеса. 

  Първата услуга, която предлагахме преди 26 години, беше 64 килобита интернет връзка чрез спътникова станция от София до Вашингтон. С нея захранвахме първите прохождащи интернет доставчици в България. 

  Впоследствие започнахме да изграждаме спътникови станции по цял свят – регион Централна и Източна Европа, далечна Азия -  Шри Ланка, Казахстан, в Близкия изток и Турция, в Африка. После направихме София Телепорт – една от първите спътникови станции с големи антени, която позволяваше да се пренасят големи капацитети. След това изградихме първия независим дейта център в нашия регион (carrier neutral data center). 

  Един от първите телеком оператори, които спечелихме като клиент, беше Бритиш телеком и вече над 20 години работим с тях. Към днешна дата при нас имат присъствие 90% от най-големите телеком оператори в света. Всички кабелни мрежи, които минават през България, имат присъствие в София дейта център, а самият той вече разполага със супермодерни центрове за данни в 4 локации. София дейта център в Столник например е в непосредствена близост до най-голямата подстанция на Балканския полуостров. Т.е. можем да предоставяме огромни мощности за бизнесите, които ни изберат за партньор.

  Сървърните зали на София дейта център

  Друга интересна стъпка в нашето развитие беше изграждането на оптичната ни мрежа. Първи прокарахме подводни кабели по дъното на река Дунав, които ни свързаха и с големи, и с алтернативни доставчици в Европа. 

  Това беше първата независима от големите телеком оператори свързаност на България с останалата част на света. 

  Оказа се, че дотогава никой не беше прекарвал кабел по дъното на река – доставчиците на такива кабели ги бяха предвидили за океани, където няма течения, кораби, плаващи в близост, и подобни на реката специфики. Към момента имаме 4 кабела под река Дунав за подсигуряване на по-голяма надеждност и това продължава да е една от основните оптични връзки на България със света. 

  По подобен начин се развиха и останалите ни проекти през годините. Днес ние предлагаме цялото портфолио от телеком услуги и сме признати за един от ключовите инвеститори в дейта центрове в региона на Централна и Източна Европа. 

  Имаме специално разработена услуга за дейта майнинг, клауд решения и подготвяме нова облачна платформа, която ще изненада приятно пазара. От години предоставяме защита от DDoS атаки, предпазваме клиентите си от криптовируси, прилагаме модерни решения за киберсигурност и бекъп на данни. 

  В последните две години на изменение на света, IPTV платформата на Нетера се оказа изключително полезна и ценна за културния и спортен живот в България. 

  Създадохме Neterra.TV+, където всеки може да наеме или да закупи за гледане най-новите български филми, изявени филмови фестивали, лайфстайл предавания, спортни и други културни събития. По този начин помагаме творци, продуценти и организатори да разпространяват продукциите си през интернет и да получават справедливо възнаграждение за труда си. 

  Работим като международен бизнес, но съсредоточаваме своята корпоративна социална отговорност в България. Подпомагаме организации като „Българска хранителна банка“, „Заедно в час“, „Съвета на жените бежанки в България“, „Гората.бг“, програми на УНИЦЕФ, организации на майки на деца с увреждания, болнични отделения, училища, образователни програми и др. организации, отдали се на каузи в сферата на културата и подпомагането на обществената, социалната, икономическата и бизнес среда.

  Видео за компанията като работодател и свободните позиции вижте в профила на Нетера в Jobs.bg ТУК

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 13 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 14 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата