понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2213 прочитания

  Как стартира ITF Group в България?

  Историята на финтех компанията научете от Светослав Ангелов, Юлияна Мутева и Диян Георгиев, които са част от лидерския екип на ITF
  14 декември 2023, 17:22 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

  В рубриката на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

  Как стартира финтех компанията ITF Group в България, научете от Светослав Ангелов – Изпълнителен директор, Юлияна Мутева – Финансов директор, и Диян Георгиев – Оперативен директор.

  От ляво надясно: Юлияна Мутева – Финансов директор на ITF Group, Светослав Ангелов – Изпълнителен директор, и Диян Георгиев – Оперативен директор. Снимки: Economy.bg

  Кога стартира ITF Group в България?
  Светослав Ангелов: ITF е основана през 2012 година, като реално дейността си започва през 2013 година с основаването на първия си бранд Smile Credit, който е изцяло онлайн ориентиран. През 2015 година аз влязох като акционер в компанията с идеята да развия ITF до една от десетте най-големи компании във финтех сектора. 

  Какви бяха първите предизвикателства и как ги преодоляхте?
  Светослав Ангелов: Първото нещо, което исках да направим, е да развием нашите услуги и  портфолиото ни от продукти, както и да се стремим към увеличаване на клиентската ни база. В голяма степен наложихме изключително сериозен фокус върху вътрешните разработки и разработването на нашата финтех платформа. На тази база увеличихме изключително много нашата ефективност, скорост на обслужване на клиентите, както и се фокусирахме много сериозно върху клиентското изживяване. Това беше едното предизвикателство. Другото, естествено, беше свързано с изграждането на екип. Няма успешна компания, която да не разчита на много силен и ефективен екип. Това беше едно от големите предизвикателства и работихме дълго време, докато постигнем това, което имаме в момента. 

  С какви технологии работехте в началото в България?
  Светослав Ангелов:  Компанията стартира с изграждането на собствена платформа, но по пътя и в развитието на ITF ние преценихме, че трябва да изградим наново тази платформа. 

  Диян Георгиев: През последните четири години компанията претърпя бурно развитие. Като финтех компания ние инвестираме в разработването на собствени решения. Основните проекти в компанията са развитието на нашата 360-градусова финтех платформа, с която кандидатстването е много бързо, максимално опростено и преводът на сумите е в рамките на няколко минути. Също така постоянно работим върху оптимизацията и автоматизацията на процесите в компанията и се стремим да увеличим процента на автоматичните одобрения от 60 на 80%, както и да предоставяме нашата услуга на клиентите 24/7. Не на последно място, ние постоянно работим върху усъвършенстването на нашите скоринг модели за оценка на риска, които са базирани на над 200 точки от данни. 

  Колко служители имахте в началото и какви?
  Диян Георгиев: В началото компанията стартира с много малък брой служители, като с ръста на бизнеса екипите се разширяват. В момента имаме покритие на всички функции в компанията и основните екипи са ИТ специалисти, колцентър, обособен в екипи за продажба и следпродажбено обслужване, специалисти по оценката на кредитоспособността на клиентите, както и експерти за анализ на риска и дигиталния маркетинг.

  Светослав Ангелов: Стъпка по стъпка стигнахме до момента, в който разполагаме с над 60 души в компанията.

  Какво представлява компанията днес?
  Юлияна Мутева: Последните години бяха доста динамични, тъй като пазарните условия бяха предизвикателни предвид ковид кризата и геополитическата обстановка в световен мащаб. ITF Group премина успешно през този период, като успя не просто да запази пазарно присъствие, но и да отбележи изключително добри финансови резултати и да се позиционира на едно от предните места в сектора на финансовите услуги, свързани с потребителско кредитиране. За 2022 и за периода от началото на 2023 до момента компанията отбелязва изключително добри финансови резултати. Това важи за баланса ни като цяло, ръстът на приходите и печалбата са много сериозни, много голям е ръстът и в кредитното ни портфолио. Финансовите показатели на компанията са измерител и на качеството на бизнеса и на услугите, които предлагаме. Един от основните фактори, на които се дължи финансовият успех на компанията, е риск мениджмънтът, който ние управляваме ефективно и минимизираме. Благодарение на строгите риск политики, които компанията е изградила във времето, успяваме да поддържаме една изключително добра клиентска база и да привличаме нови клиенти с умерен риск за компанията. Друг важен фактор е дигитализацията. Ние постоянно имплементираме автоматизация и дигитализация на всички нива от бизнеса, като това е много важно от гледна точка на клиентското изживяване, качеството и скоростта на услугата ни, но също така и на процеса по менажиране на разхода за компанията. Фокусът и целите ни за следващите години са допълнителен ръст, разрастване на пазарния дял и на бизнеса като цяло. Също така планираме в следващите години да станем дивидентно ориентирана компания.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на АЙ ТИ ЕФ ГРУП АД в Jobs.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК СТАРТИРАТ КОМПАНИИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Как стартира IBM в България?
  Как стартира WePrevent в България?
  Как стартира SoftOne България?
  Как стартира Milestone Systems в България?
  Как стартира VSG Bulgaria?

  Как стартира SAP в България?
  Как стартира Hitachi Solutions в България?
  Как стартира Blankfactor в България?
  Как стартира Мнемоника в България?
  Как стартира Тавекс в България? 
  Как стартира myPOS в България?
  Как стартира Kyndryl в България?
  Как стартира SoftGroup в България?
  Как стартира Konica Minolta в България?
  Как стартира Godel Technologies в България?
  Как стартира Станга в България?
  Как стартира Страйпс в България?
  Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
  Как стартира „Мусала Софт“ в България?
  Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
  Как стартира Progress в България?
  Как стартира „Немечек“ в България?
  Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
  Как стартира SEEBURGER в България?
  Как стартира Scalefocus в България?
  Как стартира Hypoport в България?
  Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
  Как стартира Visteon в България?
  Как стартира Acronis в България?
  Как стартира VMware в България?
  Как стартира Sensata Technologies в България?
  Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
  Как стартира Chaos в България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 2 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски