петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7677 прочитания

  Women in IT: Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито

  Вярвам, че ако си мотивирана и имаш желание за развитие, предизвикателствата се превръщат единствено в стъпки към самоусъвършенстване и успех, казва Валентина
  03 юни 2022, 10:59 a+ a- a

  Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито

  В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

  Запознайте се с Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer в Блубито.

  Разкажете ни за Вашето образование.
  Средното ми образование, което получих в Софийската математическа гимназия и Американския колеж, ми даде безценни знания и умения, които са много добра основа за сегашното ми професионално развитие.

  Завърших висшето си образование в Единбургския университет, специалност „Архитектура“, където системата на обучение едновременно дава възможност за по-голяма свобода, но и изисква пълна самостоятелност при търсенето, усвояването и представянето на материала, което изгради у мен умението да се справям с всякакви предизвикателства.

  Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи ви спечели?
  Въпреки че взех решението да се насоча към ИТ сферата напълно самостоятелно, вярвам, че всеки един мой преподавател, който е развивал интереса ми в областите на математиката и лингвистиката, е допринесъл за усъвършенстването на логическите ми способности, които бяха ключови в определянето на ИТ сферата като най-добрата за моето професионално развитие.

  Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше свързана с моята специалност „Архитектура“. Работих 7 месеца като архитектурен асистент в Strabag, една от най-големите строителни фирми във Виена, натрупвайки компетентност и опит в професионална среда. Разностранността и многообразието на архитектурната професия спомогнаха за развитието на специфичен начин на мислене, който позволява едновременно обхващане на цялото и фокусиране върху детайла.

  Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
  Развитието ми в областта на програмирането започна преди повече от година, когато реших да се върна окончателно в България и да се преориентирам в професионално отношение. Записах курсове по web development в „Софтуни“, а официалният ми път в ИТ сферата настъпи преди 6 месеца, когато бях назначена на позицията Junior Frontend developer в „Блубито“.

  Началото беше изпълнено с множество предизвикателства, с разучаване на нови технологии, които се използват в проектите, в които участвам, и всяка нова преодоляна трудност ми вдъхваше кураж и допълнителна мотивация, които ми помогнаха да се развия изключително бързо и смело да мога да заключа, че чувствам програмирането за мое призвание. Избрах „Блубито“, защото предлага едни от най-добрите възможности за млади хора като мен, които искат да натрупат професионална експертиза в България, работейки обаче в международна компания с немскоговорещи и голям брой вътрешни програми за развитие на личностни и професионални качества.

  В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
  В момента ролята ми в „Блубито“ е на Frontend developer, като основно участвам в разработката на софтуер за агилен Project Management (runScrum), както и допълнителни приложения за управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM) и човешки ресурси (HR). Като Frontend developer основната ми роля се състои в създаването, оформлението, навигацията, функционалността и поддържането на потребителската част на гореспоменатите уеб приложения. Харесва ми  да работя в среда, където „гъвкавите методи“ ни позволяват голяма самостоятелност и гъвкавост при иновирането на различни функционалности. 

  Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
  Разнообразието в работния процес е един от най-стимулиращите фактори в работата ми. Радвам се, че всеки ден успявам да разширя и надградя знанията си чрез имплементиране на нови функционалности, преработване на логически връзки или разрешаване на различни проблеми. Това ми дава увереност и ми помага да развивам мисленето, въображението и способността си да откривам нови подходи. Имам страхотни ментори в лицето на някои от по-старшите кадри, които ми помагат във всяко едно предизвикателство. Вярвам, че менторите играят важна роля в началото на професионалния ни път и не само. Благодарна съм, че в „Блубито“ срещнах такива хора, които наистина мога да определя като „моята следваща стъпка“,

  Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
  Хората, от които се уча и които допринасят за моето усъвършенстване, са по-опитните ми колеги, които са винаги насреща да споделят своите знания или да обменят идеи. Един от най-важните ментори за мен през последните 6 месеца, който имаше най-голямо влияние върху моето развитие, е Ванеса Димитрова – Senior Sharepoint & Frontend developer и Team Lead на нашия екип.

  Валентина и Ванеса. Снимка: Блубито

  Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
  Вярвам, че ако си мотивирана и имаш желание за развитие, предизвикателствата се превръщат единствено в стъпки към самоусъвършенстване и успех.

  Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
  Изключително съм щастлива, че освен изграждането на приятелски взаимоотношения с колегите атмосферата на задружност в „Блубито“ ни кара да се чувстваме като част от едно голямо „Блу-семейство“, в което всички си помагаме.   

  Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
  Едно от клишетата, които съм чувала, е, че повечето жени работят като Frontend developer-и, което с радост установих, че е далеч от реалността, запознавайки се с много от моите колежки в „Блубито“, които заемат разнообразни позиции във фирмата.

  Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
  В свободното си време често се наслаждавам на разходки в парка или преходи в планината, както и на огромни количества чай в компанията на близък приятел или добра книга. Посещението на театрални и балетни постановки и различни културни събития са също изключително удоволствие за мен. Обичам да плувам, да играя тенис и да карам ски, както и епизодично да се посвещавам на новооткритата ми страст към пианото.

  Снимка: Блубито

  Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
  Бих им препоръчала да изберат ИТ сферата, защото тя е предизвикателство, което провокира всеки, който обича да търси, да осмисля, да създава и да развива своето мислене и въображение. Да намерят компания като „Блубито“, която ще им даде възможност да покажат на какво са способни, ще ги оцени и ще надгради тяхната професионална експертиза. 

  Вижте по какви проекти работи Блубито 

   
   
  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

  Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
  Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

  Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech BulgariaТеменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

  Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
  Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
  Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
  Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
  Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
  Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
  Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
  Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
  Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
  Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
  Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
  Ваня Михова, Android Developer в Модис България
  Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
  Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
  Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
  Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
  Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
  Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
  Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
  Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 4 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 5 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство
  преди 5 часа
  България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности
  През 2035 трябва да заработи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а 8-ми през 2037
  преди 24 часа